Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kevon Harris novi igrač Zadra

21.08.2021. 07:50


Po prvi puta u posljednjih desetak godina KK Zadar je kompletirao igrački kadar prije početka devetog mjeseca. Posljednje pojačanje momčadi Ivana Perinčića i svojevrstan »šlag na tortu« koji bi trebao zaokružiti »roster« u vanjskoj liniji bit će 24-godišnji Amerikanac Kevon Harris koji je s klubom s Višnjika potpisao jednogodišnji ugovor. Harris se košarkom počeo baviti u Ellenwoodu, predgrađu rodne Atlante, te je nakon dobre srednjoškolske karijere tijekom koje je bilježio 15.8 poena i 11.8 skokova po susretu preselio na Stephen F. Austin sveučilište u Utahu gdje je već prve sezone dobio ulogu startera. Kako je vrijeme odmicalo, a Harris postajao iskusniji i košarkaški zreliji, brojke su bivale sve bolje i bolje te je u svojoj trećoj sezoni u redovima »Lumberjacksa« zabijao 17.8 koševa, uz 6.5 skokova i dvije asistencije po utakmici.


U kampu Lakersa
Nakon što nije dobio garanciju da će biti odabran na draftu Harris se vratio i četvrtu godinu na koledž te je krajem svoje posljednje sezone u zemlji Mormona pretekao Thomasa Walkupa, dugogodišnjeg člana Žalgirisa i novopečenog igrača Olympiakosa, na mjestu najboljih strijelaca u povijesti kluba. Premda ni prošle sezone nije izabran na draftu, kojeg je gledao iz bolničke sobe, pošto mu se točno tada rađala kćerkica, Harris je dobio poziv iz Kalifornije od strane tadašnjih prvaka NBA lige Los Angeles Lakersa. Ipak, priliku da dijeli svlačionicu s LeBronom Jamesom i Anthonyjem Davisom u ligaškom dijelu sezone nije dobio te je nakon isteka desetodnevnog ugovora napustio pripreme i odlučio graditi profesionalnu karijeru kroz G-ligu. Tamo ga je 11. izborom na draftu odabrala razvojna momčad Toronto Raptorsa za koju je u sedam odigranih utakmica prosječno zabijao 3.1 poen uz 1.1 uhvaćenu loptu, za nešto manje od deset minuta koliko je provodio na terenu.


Po guštu trenera
Prema viđenome, radi se o fizički snažnom igraču s dosta dobrim postocima šuta za tri poena (39.7 posto) i tendencijom probijanja svog čuvara te iznuđivanja slobodnih bacanja. Harris je tijekom posljednje sveučilišne sezone na liniju išao preko šest puta po susretu, s preciznošću od 77.1 posto, no analitičari s one strane Atlantika upozoravaju na slabiju tehniku i relativnu nesklonost dodavanjima (manje od dvije asistencije u prosjeku) te veliki broj izgubljenih lopti (3.5 po susretu). Što se tiče igre na defenzivnoj strani terena, premda za sebe kaže da je izuzetno čvrst u obrani, novopečenom igraču Zadra se kao mana ističe nedovoljna fokusiranost zbog koje često ne igra na gornjoj granici svojih mogućnosti. Ipak, valja spomenuti da je dosta agresivan na linijama dodavanja, što bi moglo rezultirati ukradenim loptama i posljedičnim laganim poenima.
– Svidio mi se na prvu i zadnjih dvadesetak dana smo pokušavali finalizirati posao. Tražio sam točno takav profil igrača – da je jak na lopti, sposoban kreirati i stvarati višak u igri jedan na jedan i da je dobar šuter za tri poena. Svojim fizičkim predispozicijama bez problema bi trebao odgovoriti na zahtjeve ABA lige. Ujedno sam s više strana dobio informacije da se radi o jako dobroj mladoj osobi koja voli raditi i koja je željna dokazivanja – kazao je Ivan Perinčić.
Kad se podvuče crta, Zadar je ciljano doveo profil igrača za kojeg je procijenio da mu nedostaje, a na Višnjiku se nadaju da će Harrisov rani dolazak omogućiti dovoljno vremena za uigravanje pred nadolazeće regionalne i domaće izazove.




Izvrsna partija protiv Dukea
Brojni pratitelji NCAA košarke s one strane Atlantika dobro pamte predstavu Kevona Harrisa protiv Dukea kada je novopečeni igrač Zadra jednoj od najpoznatijih sveučilišnih momčadi ubacio 26 poena, uz po četiri skoka i asistencije te tri ukradene lopte.