Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Matea Ikić: Moramo biti koncentrirane i fokusirane

21.08.2021. 07:47


Prva prepreka na Europskom prvenstvu, reprezentacija Švicarske, je preskočena. I to bez većih problema. Hrvatske odbojkašice uzele su maksimum iz premijernog sraza sa Švicarkama. Pobjeda, i to s 3:0 što je donijelo maksimalna tri boda, scenarij je koji se i priželjkivao u stožeru reprezentacije pred početak EuroVolleya. Sada nakon uvjerljivog slavlja na početku kontinentalne smotre može se kazati da je Hrvatska već s jednom nogom u osmini finala, a za taj doseg bit će potrebno uzeti još najmanje jednu pobjedu iz sljedeće četiri utakmice u skupini koja se igra na Višnjiku. Prva prilika se izabranicama Danielea Santarellija pruža danas, od 17 sati, kada će se na suprotnoj strani terena naći reprezentacija Bjelorusije.


Odmor najbitniji
Protivnik po mjeri, kako bi se voljelo reći, jer su Bjeloruskinje u posljednje vrijeme dobre mušterije Hrvaticama. Bjelorusija se u Zadru natječe na svom petom uzastopnom Europskom prvenstvu, ukupno desetom. Najbolji nastup bilo joj je sedmo mjesto 2017. godine. Na prošloj kontinentalnoj smotri ostvarila je plasman na 22. mjesto od ukupno 24 reprezentacije, i tada je poražena u svih pet utakmica, uključujući poraze od istih suparnica koje ih čekaju i u Zadru, Slovačke i Švicarske. Uz to, Bjeloruskinjama je otegotna okolnost da su jučer igrale prvu utakmicu na prvenstvu kontra favoritkinja Talijanki, dok su Hrvatice imale dan odmora nakon sraza sa Švicarskom. Istaknuo je i izbornik Hrvatske da je odmor jedan od bitnijih faktora na ovakvom zgusnutom turnirskom natjecanju.
– Sretni smo ostvarenom pobjedom protiv Švicarske. Sada nam je najbitniji odmor. Jučer ujutro smo odradili jutarnji trening pa smo popodne proveli u proučavanju videa i taktike za Bjelorusiju. Ovo natjecanje je dosta dugo s puno mečeva te nemamo puno vremena za odmor, no bitno je da se igračice svojom igrom prilagode suparničkom timu. Protiv Švicarske igrali smo jednu vrstu igre, a niti 48 sati poslije, našu igru moramo prilagoditi Bjelorusiji. Jučer smo mogli pogledati Bjeloruskinje protiv Talijanki, tako da smo mogli i proučiti Italiju s kojom igramo u zadnjem kolu – otkrio je Daniele Santarelli, izbornik ženske hrvatske odbojkaške reprezentacije koje je u tom prvom ispitu na Europskom prvenstvu vukla Laura Miloš. Sa 18 poena bila je najučinkovitija hrvatska igračica iako ju je tresla prava početnička trema uoči utakmice.


Opuštanje uz more
– Cijelu večer prije utakmice sa Švicarskom nisam mogla spavati od uzbuđenja, jer mi je to bilo prvo Europsko prvenstvo i prva utakmica. Pobjeda nam je bila jako važna te sam presretna što smo na takav način započeli ovaj turnir. A čim je završila ta utakmica svi smo se u ekipi fokusirali na Bjelorusiju, idemo jedino iz utakmice u utakmicu – kazala je Miloš pa dodala.
– Svi smo sretni, emocije od prekjučer malo su se slegle. Jučerašnji dan smo proveli u pripremi za Bjelorusiju, poslije smo se opustili malo uz naše predivno more koje nam je dalo još više snage za naredne dane. Evo, danas krećemo u nove pobjede i nadam se da ćemo se pokazati u najboljem mogućem svjetlu kao što smo to napravile protiv Švicarske – izjavila je igračica Miloš uoči druge utakmice na Europskom prvenstvu, a sličnog razmišljanja je bila i standardna Santarellijeva prvotimka, Matea Ikić.
– Nakon te prve utakmice bilo je potrebno vremena da nam se slegnu dojmovi. Već danas igramo protiv Bjelorusije za koju smo se dobro pripremili te moramo biti koncentrirane i fokusirane. Bjelorusija je dobra ekipa s kojom smo već par puta igrale, ali smo ih pobjeđivale. No, sada su im se priključile nove igračice stoga je bila potrebna dobra analiza pred izlazak na teren.




Skupina C


1. kolo
Hrvatska – Švicarska 3:0, Italija – Bjelorusija 3:0, Slovačka – Mađarska (igrano kasnije)
2. kolo
Hrvatska – Bjelorusija (danas, 17 sati), Mađarska – Švicarska (danas, 20 sati), Italija – Slovačka (ponedjeljak, 17.15 sati).


Bjeloruskinje dvaput svladane u Zlatnoj ligi
Hrvatske odbojkašice imale su nedavno, točnije prije 50 dana, dvaput priliku odmjeriti snage s Bjeloruskinjama i u oba ta puta pobjedu su upisale Santarellijeve djevojke. Krajem svibnja i početkom lipnja Hrvatska je svladala Bjelorusiju (3:0, 3:2) u skupini C Zlatne europske lige u kojoj su Hrvatice na kraju osvojile srebrnu medalju, izgubivši u finalu od Bugarske (1:3).