Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prezentacija radionica uvod u plesni festival Monoplay

21.08.2021. 10:18


Od 20. pa do 23. kolovoza u tijeku su dvije radionice u sklopu platforme edukativnog programa STREAM Zadar u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla. Lana Hosni, plesna i vokalna umjetnica (sudjelovala je na festivalu Monoplay kao plesačica i pjevačica) bavi se glasom u komunikaciji s tijelom, a gošća iz Slovenije Nina Fajdiga plesnom tehnikom u kojoj tijelo komunicira s prostorom. Ove zahtjevne radionice su namijenjene uglavnom plesačima koji iza sebe imaju bogatije plesno iskustvo i naobrazbu. Unutar 30 godina djelovanja i postojanja Zadarskog plesnog ansambla, naglasak se stavlja na suradnju umjetnika iz različitih područja djelovanja, na zajedničko istraživanje, ali i na kulturni turizam koji u ovom slučaju i te kako pridonosi kulturi življenja grada na izmaku turističke sezone. Gostujući profesionalni plesni i izvedbeni umjetnici, pedagozi, mjenjaju se iz godine u godinu te se samim time široj zajednici, kako domaćoj, tako i stranoj, omogućava uvid u višeslojnost plesne umjetnosti.
Lana Hosni voditi će radionicu Glas i Tijelo. Glas je medij koji svojom vibracijom može doprijeti do kosti, tkiva i tekućina u tijelu te ima ogroman potencijal paralelno hraniti i sam unutrašnji, intiman prostor tijela. U isto vrijeme, pokret je veliko polje potencijala koje rastvara mogućnosti glasu da se manifestira u širi prostor kako unutar, tako i van tijela. Kroz radionicu se prolazi kroz par tema koje se tiču obrazaca disanja, glasa i identiteta, unutrašnjeg i vanjskog prostora, emotivnog tijela, glasa kao taktilnog i osjetilnog iskustva te ostale stvari koje se rasloje po putu. Dio vremena bit će izdvojen za istraživanje zajedničkog zvuka kroz vokalne improvizacije i naučene pjesme višeglasnih melodija.
Edukativni dio zadarskog plesnog ljeta zatvorit će radionica gošće iz Ljubljane Nine Fajdige Flying Low i Passing Through. Flying Low je suvremena plesna tehnika u kojoj plesači razvijanju snažnu povezanost s podom. Radi se s različitim načinima kako se kretati prema i iz poda pomoću spirala i brzine, pritom ne zaboravljajući nijedan dio tijela. Vlastito tijelo usmjerava se glasom dok se gravitacija koristi kako bi se naučilo kako pasti, dizati se i vladati tijelom pri promjeni kvalitete.
Passing Through tehnika je plesne improvizacije koja se odnosi na određenu grupu u prostoru, tj. mrežu ljudi koji su međusobno povezani u svakom trenutku. To je ujedno i transformacija izvedbenog prostora u kojem plesna kompozicija nastaje. Kroz zajednički rad, nakon nekog vremena, grupa započinje stvarati izrazito fleksibilnu, nepredvidljivu dinamiku i formira obrasce kretanja koji su, unatoč svemu, sastavljeni od jasnih pravila.
Nakon edukativnog slijedi izvedbeni dio ciklusa: Monoplay – festival posvećen suvremenom plesu s naglaskom na solo formu, koji će trajati od 23. do 28. kolovoza. Sudionici obje radionice će prezentirati svoj rad u ponedjeljak, 23. kolovoza u 19:30 u prostoru Kazališta lutaka Zadar i tako biti sastavni dio otvorenja trinaestog po redu festivala Monoplay.
Pokrovitelji događanja su Ministarstvo kulture, Grad Zadar, Zadarska županija i Zaklada Kultura nova.