Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Odluka o Rađenovoj “sudbini” sljedećeg tjedna?

Autor: Minja Gugić

20.09.2008. 22:00
Odluka o Rađenovoj “sudbini” sljedećeg tjedna?


Rađen je u petak opet dao svoj iskaz pred istražnim sucem Županijskoga suda, Vladimirom Mikolčevićem, no ovoga puta osvrnuo se na iskaze svjedoka saslušanih na Okružnom sudu u Beogradu početkom mjeseca, a riječ je o trojici bivših oficira JNA.
Nakon što su početkom mjeseca, na Okružnom sudu u Beogradu pred istražnim sucem tamošnjeg suda i Slobodana Denone, zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Zadru, ispitana trojica predviđenih svjedoka u sklopu istrage koja se na zadarskom Županijskom sudu vodila protiv benkovačkog Srbina Ernesta Rađena (47),on je krajem prošlog tjedna opet dao svoj iskaz pred istražnim sucem Županijskog suda u Zadru, Vladimirom Mikolčevićem i time je istraga napokon, okončana.
Rađen se u nazočnosti svog odabranog odvjetnika, Slobodana Budaka iz Zagreba osvrnuo i očitovao o iskazima trojice bivših oficira JNA.
Nažalost, s obzirom na to da je u pitanju istraga nismo uspjeli doznati što su rekli bivši oficiri u Beogradu i što je o svemu tome rekao osumnjičeni Ernest Rađen.
No, u svakom slučaju nakon njegova očitovanja na njihove iskaze, u petak je istraga protiv njega završena i istražni je sudac “spis Rađen” proslijedio na odluku Županijskom državnom odvjetništvu koje sada treba odlučiti ima li osnove za podizanje optužnice ili će pak, kazneni postupak protiv Ernesta Rađena biti obustavljen zbog nedostatka dokaza u što cijelo vrijeme duboko vjeruje njegov odvjetnik, Budak.
Rađen se već 500 dana nalazi u pritvoru zadarskog Istražnog centra, a zbog zahtjevne i opsežne istrage, boravak u pritvoru mu je u međuvremenu tri puta produljivan.
On je podsjećamo, krajem travnja ove godine temeljem tjeralice izručen Hrvatskoj iz Grčke i od tada je u pritvoru Županijskog suda u Zadru. Osumnjičen je da kao zapovjednik Vojne policije u Benkovcu nije spriječio zločin nad hrvatskim civilima u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine, a prema mišljenju tužiteljstva – mogao je. Toga dana je JNA zajedno sa srpskim paravojnim postrojbama napala Škabrnju i nakon ulaska u mjesto surovo ubila 43 osobe, većinom civile.
Tijekom istrage saslušano je i više preživjelih svjedoka škabrnjske tragedije, a U svojoj obrani pred istražnim sucem Mikolčevićem, Rađen je od početka nijekao sve što mu se stavlja na teret, tvrdeći da toga dana uopće nije bio u Škabrnji.
Prema njegovim tvrdnjama, kasnije kad je saznao za zločin, u dva je navrata u svojoj obrani pred istražnim sucem, tvrdio kako je pomagao preživjelim mještanima tako što im je nosio hranu.
Kako smo saznali, sljedećeg bi se tjedna mogla znati odluka Županijskog državnog odvjetništva vezana uz “sudbinu” Ernesta Rađena.