Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Barić: Problem je što projektom vodovodizacije zadarskih otoka nije obuhvaćena i odvodnja

21.09.2020. 06:57


Na nedavno održanom sastanku u Vladi RH najavljen je nastavak izrade studijske dokumentacije za vodoopskrbu zadarskih otoka, odnosno preostale projektno-tehničke dokumentacije kako bi se u narednom razdoblju projekt mogao pripremiti za apliciranje putem europskih fondova, a procijenjena vrijednost projekta cjelokupne izgradnje vodovodne mreže na otočnom prostoru iznosi oko 470 milijuna kuna.
U udruzi za razvitak hrvatskih otoka Otočni sabor, koja je koncem srpnja poslala Vladi RH i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU otvoreno pismo upravo na temu ulaganja u otoke, zadovoljni su što se taj projekt konačno pokrenuo te dio zasluga pripisuju i njihovom inzistiranju te sadržaju otvorenog pisma na koje im, doduše, adresirani ni do danas nisu odgovorili.
– U više od mjesec i pol dana nismo dobili nikakav odgovor, ali vjerujemo da smo pogodili bit problema i možda pokrenuli izmjene Zakona o otocima, rekao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora.


Nedefinirani rokovi
Udrugu je, naime, zanimala provedba Zakona o otocima po člancima 19, 25, 26 i 27, koliko je otočnih razvojnih projekata ušlo u registar otočnih razvojnih projekata koje unose otočni koordinatori i je li napravljen Nacionalni plan razvoja otoka s obzirom na to da Nacionalni plan definira provedbu ciljeva iz Nacionalne razvojne strategije u upravnom području razvoja otoka kao i da se donosi za razdoblje od sedam godina. Podsjetili su da Nacionalnu razvojnu strategiju Vlada mora predati Europskoj komisiji do listopada kako bi do konca godine donijeli odluku o njezinu prihvaćanju.
– Znamo da se za projekte kojih nema u Nacionalnoj razvojnoj strategiji ne mogu tražiti sredstva iz EU fondova u sedmogodišnjem financijskom razdoblju, odnosno do 2027. godine, pa smo zatražili od Vlade RH, a posebno od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, da otoci ne budu zakinuti u tom sedmogodišnjem financijskom razdoblju. Dobili smo obavijest da je Ministarstvo regionalnog razvoja pozvalo na e-Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o otocima pa pretpostavljamo da su, iako nam nisu odgovorili na naše otvoreno pismo, e-Savjetovanje pokrenuli temeljem njega. Ovdje je riječ o vodovodizaciji svih onih zadarskih otoka koji do sada nisu spojeni na vodovod što je pozitivno. Nas sada brine to što nigdje nije definiran datum početka provedbe, odnosno početka radova, a isto tako problem vidimo i u činjenici da projektom nije obuhvaćena i odvodnja, kaže Barić, te dodaje kako bi veliki problem mogao nastati ako bi se izgradila samo vodovodna infrastruktura jer svi otočani imaju septičke jame.


Zakinute pravne osobe
Barić upozorava da bi se septičke jame, u slučaju da vode ima koliko je potrebno, brže punile. Napomenuo je i kako još uvijek u Zakon nije implementirana Uredba o izmjeni Zakona o otocima koju je tehnička Vlada donijela prije nekoliko mjeseci i to upravo na inicijativu Otočnog sabora, a odnosi se na povećanje godišnjih kvota vode po članu otočnog domaćinstva.
– Problem je i to što pravnim osobama još uvijek nije omogućeno da prilože račune za prijevoz vode. To su hoteli, marine i slično, a imaju pravo na povrat do 50 posto utrošenih sredstava. Za 2019. godinu nisu još dobili niti lipu, pri kraju je i ova 2020., a još uvijek nema natječaja na koji se mogu javiti za povrat tih sredstava, upozorava Barić izražavajući nadu da će se sve nabrojeno ipak riješiti u nekom razumnom roku i na vrijeme.




»Ovdje je riječ o vodovodizaciji svih onih zadarskih otoka koji do sada nisu spojeni na vodovod, što je pozitivno. Nas sada brine to što nigdje nije definiran datum početka provedbe, odnosno početka radova«
Denis BARIĆ