Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Banić: Splitskim »bilima« neće biti lako u ovoj utakmici

21.09.2021. 06:46


U šesnaestini finala Hrvatskog nogometnog kupa biogradski Primorac će danas s početkom u 17 sati na svom igralištu Kazimir i Silvestar ugostiti splitski Hajduk. Ne treba sumnjati da će danas u kraljevskom gradu biti prava nogometna fešta i da će se pričati samo o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Također se može pretpostaviti da će tribine Primorčeva stadiona pohoditi veliki broj, kako Biograjaca, tako i svih onih kojima je »bila« boja u srcu. A takvih u ovom dijelu Dalmacije ima veliki broj. Dojma smo da je rezultat u ovoj utakmici i prije prvog sučevog zvižduka u drugom planu, ali ne treba zanemariti niti taj aspekt jer je za vjerovati da će obje momčadi dati svoj maksimum kako bi se probile u osminu finala Kupa. Hajduk je veliki favorit u ovome dvoboju i već sama činjenica da je ovo ogled prvoligaša i trećeligaša s juga, stavlja ih u poziciju onih od koji se očekuje pobjeda. S druge strane momčad Krešimira Sunare iza sebe ima pobjedu protiv Zagore koju su ostvarili fantastičnim preokretom nakon što je momčad iz Unešića vodila 0:2. Kao što su nas obavijestili iz Uprave biogradskog trećeligaša, očekuje se velika posjeta navijača, njih oko dvije tisuće. Kako bi se ispunile sve potrebne mjere uzrokovane pandemijom koronavirusa na tribine stadiona će moći samo oni koji imaju COVID potvrdu ili potvrdu o antigenskom testiranju koje je organizirano za jučerašnji dan, ali će se moći obaviti i danas ispred stadiona na parkiralištu Polja Bure d.o.o. u vremenu od 11 – 16 sati, Dodajmo ovome da za sve one koji neće moći uživo biti na utakmici, ona biti prenošena na HNTV-u.


Zvone telefoni
– Zanimanje za današnju utakmicu s Hajdukom je ogromno, da naš stadion ima duplo veći kapacitet, bio bi ispunjen do posljednjeg mjesta – kazivao je jučer Darko Banić, predsjednik Primorca (B).
– Na kraju smo se odlučili na prodaju 1.800 ulaznica. Montirali smo dodatnu tribinu na našem pomoćnom igralištu gdje će biti smještena Torcida. Također smo s dvije montažne tribine proširili kapacitet već postojećeg gledališta. Uložili smo veliki napor da to sve omogućimo, a niti vremenski uvjeti nam baš nisu bili naklonjeni. Ono što je sigurno da će utorak u Biogradu biti rezerviran za nogometnu feštu, za praznik nogometa u našem gradu. Telefon mi ne prestaje zvoniti a koliko mogu čuti većina karata je već prodana. Veliki je interes za ovu utakmicu, ne samo u Splitu, već i u cijeloj našoj županiji, a i šire. Osigurali smo testiranje za gledatelje i bit će poduzeti svi uvjeti da utakmica protekne u najboljem mogućem redu.
Predsjednik kluba iz kraljevskog grada svjestan je da je Hajduk veliki favorit u ovoj utakmici, ali…
– Kao predsjednik Primorca (B) ne smijem reći da rezultat u ovoj utakmici nije primaran Siguran sam da ćemo odigrati najbolje što znamo, pružiti jaki otpor, a hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo. Ovo je utakmicu desetljeća za nas, nikada niti u prvenstvu, niti u Kupu u posljednjih deset godina nismo igrali ovakvu utakmicu. Jedino je ogled s Lokomotivom u Kupu imao približnu vrijednost, a tada smo do posljednjih trenutaka utakmice bili u igri. Hajduk je trenutačno u vrhu ljestvice Prve HNL, bori se za naslov prvaka, a u Biogradu će prvi put u ovoj sezoni predstaviti Fossatija i Katića, uz Livaju koji je atrakcija gdje god se pojavi u Hrvatskoj. Ono što mogu obećati ispred svojih igrača da Hajduku neće biti lako u ovoj utakmici.


Nema predaje
Trener Biograjaca Krešimir Sunara također vjeruje da će njegova momčad, unatoč činjenici što je Hajduk favorit, pružiti veliki otpor.
– Sigurno nas očekuje prava »fešta od baluna«, Ipak, riječ je o službenoj utakmici šesnaestine finala Kupa u kojoj će i jedna i druga momčad težiti pobjedi. Hajduk nas je ozbiljno shvatio jer su nas s tribina gledali u posljednje dvije ili tri utakmice što znači da ništa nisu prepustili slučaju. S druge strane, mi imamo kvalitetu, sigurno ćemo se »baciti na glavu« i dati sve od sebe da bi bili dobar takmac u ovome dvoboju. Unatoč tome što je Hajduk favorit, vjerujemo u dobar rezultat, a znamo da se puno stvari mora poklopiti da slavimo u ovoj utakmici.
Primorac (B) je u posljednja tri kola Treće HNL osvojio sedam bodova što svakako budi optimizam.
– Na početku sezone smo imali pehova ponajprije kroz ozljede. ali polako dolazimo sebi, U posljednja tri kola ostvarili smo dvije pobjede i remi, a ujedno smo u ta tri dvoboja zabili deset golova. Stvaramo puno šansi od početka sezone, a sada smo popravili i efikasnost. Protiv Hajduka sigurno neće biti toliko šansi, ali siguran sam da će ih biti i moramo ih iskoristiti. Da bi se Hajduk prošao moramo imati i određenu dozu sreće, a mi ćemo se potruditi da je zaslužimo – kazao je Sunara.




Primorac četvrti put s Hajdukom
Primorac i Hajduk do sada su odigrali četiri utakmice u Hrvatskom kupu, dvije u sezoni 1993./94., kada su Biograjci u uzvratu bili domaćini u Makarskoj, te 16. rujna 2003., također u šesnaestini finala koja se igrala u Biogradu.
1993./94.
1/16 finala: Hajduk – Primorac 11:0 (Primorac: Marušić, L. Šarić, Pribilović, Z. Šarić, Jurišić, A Pavić, A Crnjak, Erlić, Gulan, Banđen. Još su igrali: Mršić, Mitrović).
1/16 finala: Primorac – Hajduk 0:4 (Primorac: Pivčević, L. Šarić, Jurić, Torbarina, I. Dominis, Prtenjača, A. Crnjak, Perić, Kapitanović, Erlić, Pribilović. Još su igrali: Kokić, Mikas).
2003./04
1/16 finala: Primorac – Hajduk 0:2 (Primorac: Tino Juričin, Elvis Katuša, Krsto Oljica, Vedran Vukšić, Ivica Šupe, Mladen Budanović, Marin Uskok, Čirjak, Ante Pavlović, Ante Crnjak, Sandro Erlić. Još su igrali: Damir Majica, Galešić, Ante Šaja).