Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Iz Crnog otišla raditi u Njemačku, zaljubila se u zgodnog Talijana i zajedno su već pola stoljeća

21.09.2021. 11:56


Kažu da prava ljubav ne poznaje granice, ni prepreke. Ljubavna hrvatsko-talijanska priča Celestine Tine D’ Angelo, rođena Grgurović u Crnom iznad Zadra, i Guerina Lina D’Angela iz Sulmone u Italiji službeno je započela 18. rujna 1971. u crkvi sv. Nikole u Crnom gdje su se jednom drugom zavjetovali na ljubav i vjernost »dok ih smrt ne rastavi«. I traje već pola stoljeća.
– Svoje zavjete prije 50 godina dali smo u Crnom ispred župnika don Jose Bobića i kumova Nede Baričevića i sad pokojnog Ante Grgurovića, kazala je 76-godišnja slavljenica Celestina, koju svi znaju kao Tinu.


Za pola godine naučio hrvatski
Obnovu vjenčanih zavjeta nakon 50 godina na misnom slavlju, također u crkvi sv. Nikole, predvodio je župnik don Elvis Ražov. Uz njih su bili kum Nedo Baričević i Anka Grgurović, supruga pok. kuma Ante, te sin jedinac Panfilo D’Angelo.
– Iz Crnoga sam otišla u Njemačku gdje sam radila u tvornici Siemens. Zgodni i stasit Guerino je bio moj mehaničar. Družili smo se i zaljubili preko ušiju, kao da je jučer bilo, s puno žara i ljubavi, priča slavljenica Tina.
Ubrzo su zajedno otišli u Italiju, u Sulmonu, rodni grad sad 74-godišnjeg slavljenika Guerina, u kojem je imao trgovinu električnih materijala.
– Koliko je ljubav bila žarka treba samo reći da je moj Lilo već za nepunih godinu dana sasvim tečno naučio hrvatski jezik, ponosno će Tina.
Vidjevši ovo dvoje ljudi kako se s ljubavlju gledaju, uistinu je lako povjerovati kako je 50 godina tek jedan korak, a ne cijeli život.


Razumijevanje, popuštanje, tolerancija, najviše ljubavi
– Nema tajne bračnog života. Razumijevanje, ponekad malo popuštanja, tolerancija, ali zapravo, najviše ljubavi, istaknuo je strastveni lovac Lilo, istaknuti član pjevačkog zbora lovaca Sulmona.
Na obnovi zavjeta kantautorica duhovne šansone Tea Vidaić izvedbom Schubertove Ave Maria učinila je ovaj događaj obnove zavjeta još posebnijim. Na svečanosti u konobi Kamen za zabavu je bio zadužen klavijaturist Frane Brajković.
– Sulmona je grad s oko 25 tisuća stanovnika i nalazi se jugozapadno od Pescare. Okružen planinama nalazi se u dolini gornje rijeke Pescare. Sulmone je grad i općina provincije L’Aquila u Abruzzu, željezničko čvorište i trgovačko središte za poljoprivredne proizvode, upoznaje nas slavljenik Lilo.
Osim što je poznata po proizvodima od kovanog željeza Sulmona je dom talijanske slastičarnice poznate kao konfeti.
– To su mendule-bademi obloženi šećerom i tradicionalno se daju prijateljima i rodbini na vjenčanjima i drugim posebnim prilikama, govori slavljenik Lilo koji je sa svojom suprugom Tinom i sinom Panfilom svake godine u Crnom, u kući koju su kupili.




Spektakl od konfeta
– U Sulmoni imamo obiteljsku kuću u samom centru, reći će hrvatski zet Guerino.
Pričom od koljena na koljeno zna se kako su se prije 50 godina na vjenčanju slavljenika, Tine i Guerina u Crnome po prvi put uopće dijelili konfeti.
– Bio je to nikad dotad viđeno, kako bi se danas reklo, spektakularno, kazala je rođakinja Anita Grgurović, koja je na obnovi vjenčanih zavjeta u crkvi sv. Nikole čitala poslanicu.
Priča o 50 godina bračnog života supružnika D’Angelo samo je jedan mali dokaz ljubavi da je sve moguće kada se iskreno voli. Zadarski list im od srca želi svu sreću svijeta, neka ova ljubav zauvijek potraje. Sretno mladenci, vidimo se za 10 godina na dijamantnom piru.