Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ljudi su s koncerta otišli »za oktavu veći«

21.09.2021. 09:24


Neponovljivom izvedbom »Veličanstvenih devet«, ruskog orguljaša Alekseya Vilegžanina i austrijskog Oberton String Octeta u akustičnom ambijentu crkve sv. Krševana završen je 3. po redu Zadar Organ Festival, jedinstveni multidisciplinarni orguljaški festival u Hrvatskoj. Ruski je virtuoz svirao na prijenosnim orguljama nizozemske tvrtke Mixtuur. To je koncertni prijenosni instrument, pomoću kojeg je ekipa ZOF – a na kreativni način i na više lokacija diljem Zadra i županije pokušala popularizirati ovaj, pomalo tajanstveni instrument i pokazati sve njegove mogućnosti.
Dio programa, koji je paška publika već imala priliku čuti, ali i koji je predstavljen publici u Zadru je posve nov, a dio je već odsviran na nizu njihovih zajedničkih koncerata. Za izvedbu su odabrali tri majstora – A. Vivaldija, J. S. Bacha i A. Piazzollu. Premda zvuče posve različito, zbog navedene povezanosti zanimljivo je bilo prezentirati ih na istom koncertu.
Prostor crkve pokazao se idealnom koncertnom pozornicom jer je »Veličanstvenih devet« dopiralo do svakog kutka zdanja, glazba je osvajala sve, prelijevala se s kamena u srca publike koja je uživala u neponovljivom nastupu vrsnih glazbenika, u tonovima koji nikoga nisu ostavljali ravnodušnim. Svi nazočni ponijeli su s ovog koncerta osjećaj da su emocionalno bogatiji, »za oktavu veći« i za umjetnost širi.
Mnogobrojnu publiku oduševili su svojom muzikalnošću i talentom, te su se nekoliko puta vraćali na pozornicu, dok prisutni konačno upornim pljeskom nisu izmamili dodatak, njihovu interpretaciju djela »Ave Marija«. Veliki entuzijazam publike ne čudi, jer suradnja ruskog orguljaša i austrijskog gudačkog okteta predstavlja prilični odmak od ustaljene glazbene tradicije gdje orgulje najčešće igraju ulogu pratnje ili baroknog »bassa continua«.
U govoru nakon koncerta Tea Kulaš, organizatorica i umjetnička voditeljica festivala zahvalila je svima koji su potpomogli realizaciju festivala, publici, bez koje ga ne bi ni bilo i pozvala na sljedeće, još bolje i zanimljivije izdanje 4. Zadar Organ Festivala. Ovo treće izdanje je počelo još u kolovozu kreativnim radionicama za djecu, a u nedjelju je završen veličanstvenim koncertom završen u nedjelju u crkvi sv. Krševana.