Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ne postoje opasni psi, samo opasni vlasnici

21.09.2021. 11:45


Ranojutarnja idila na Muraju nerijetko je prekinuta, javljaju nam građani, skakanjem pasa bez uzice i lajanjem, dok vlasnici odnekud iz daljine tipično viču »da neće on ništa«.
Nije to izolirana lokacija, a ni vremensko razdoblje, primjećuju se neodgovorni vlasnici i u drugim dijelovima grada u bilokoje doba dana.
Jasno je da ne postoje opasni psi, samo opasni vlasnici. No, nameće se pitanje može li se tome stati na kraj prije nego se dječja igra ili bezbrižno šetanje gradom pretvori u tragediju.


Prijave i propisi
Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, potvrdio nam je da su učestale prijave građana na neprihvatljivo postupanje manjeg dijela naših sugrađana u svezi kućnih ljubimaca.
– Na iste u pravilu reagira služba komunalnog redarstva, dok evidentirane nepravilnosti prosljeđujemo nadležnoj veterinarskoj inspekciji na postupanje. Građani nas kontaktiraju pozivom na broj 208125 ili putem adrese e-pošte [email protected], govori Dujela.
Zakon o zaštiti životinja i Glasnik Grada Zadra propisuju da se po ulici i drugim javnim površinama na području grada Zadra, psi moraju voditi na uzici tako da ne ugrožavaju sigurnost ljudi i životinja i ne ometaju odvijanje redovnog prometa u gradu. Također, psi se moraju izvoditi na uzici koja odgovara veličini i snazi psa. Ako se radi o velikom psu, primjerice njemačkom ovčaru, dogi i slično te o oštrom i nasrtljivom, a posebice psu koji je kategoriziran kao opasan, držatelj je dužan, osim što ga vodi na uzici pored sebe, staviti mu i brnjicu.
Osim toga, podsjećamo, u slučajevima kada posjednik izvodi svog psa na javne površine, obvezno sa sobom mora nositi pribor za čišćenje i uklanjanje izmeta psa, odnosno metlicu, lopaticu i vrećicu, koji je na zahtjev komunalnog redara dužan pokazati.
Posjednik psa dužan je očistiti javnu površinu koja je onečišena izmetom njegovog psa. U slučaju kršenja obiju navedenih odredbi predviđena je novčana kazna u visini od 300 kn.


Program »Pas – građanin«
Branko Šare, koji je u kinologiji preko 30 godina, a već 15 godina je predsjednik Kinološkog društva Dalmatinski pas iz Zadra te proteklih pet godina predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza, komentirao je ovu aktualnu tematiku.
Oni, naime, kao kinološko društvo, stalno rade na edukaciji građana kroz svoj tečaj »Osnova poslušnosti i socijalizacije« prilikom kojeg, osim poslušnosti, uče ljude i savjetuju kako se ponašati u gradu, na zelenim površinama…
– Svi ti naši početni tečajevi odvijaju se isključivo sa psom na uzici. S tečaja izlaze obučeni psi, koji slušaju naredbe, ali su i dalje na uzici. Uzica je učinkovita. Nadalje, učimo ih procijeniti ponašanje psa, i svog i onog koji im dolazi ususret. Psi daju jake signale i znakove i važno je znati ih protumačiti, kazuje Šare i dodaje da rade na edukaciji već godinama, a na prošlom proljetnom tečaju imali su 50 polaznika i tako dva do tri puta godišnje.
Imaju i program »Pas – građanin« koji su prvi put proveli ove godine, položilo ga je 7-8 pasa i dobili su knjižice koje, prema Šarinim riječima, Ministarstvo razmatra uvrstiti u svoj Pravilnik o opasnim psima.