Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Plenković: “Dobra proizvodnja pomoći će brendiranju Zadra i zadarskog kraja”

21.09.2021. 19:46


Premijer Andrej Plenković u službenom je posjetu Zadarskoj županiji te je pritom posjetio tvornicu Maraske Zadar povodom 200. obljetnice Maraske Zadar i industrijske proizvodnje Maraschina, biljnih i voćnih likera. Premijera su službeno primili Svjetlan Stanić, predsjednik Uprave i vlasnike Stanić grupe, koja je nedavno postala većinski vlasnik Maraske i Stipe Bevanda, direktor Maraske Zadar, te su održali kratki sastanak.
– Danas smo se okupili da bi proslavili 200. godina Maraske, zadovoljstvo nam je da nas je pritom posjetio i premijer Plenković. Obišli smo tvornicu gdje su svi imali priliku vidjeti kako to zapravo radimo i na koji način stvaramo naše proizvode. Zahvaljujemo svima na dolasku i očekujemo da će i nastavak večeri biti jednako ugodan, rekao je Stanić nakon radnog sastanka i obilaska tvornice.


600 godina tradicije
Premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo što je prisutan povodom ovakvog događanja.
– Zahvaljujem domaćinu Staniću. Došli smo sa zadovoljstvom, kako bismo vidjeli kako se skoro 600 godina tradicije razvija danas, ali kako će se razvijati i u budućnosti, i s konsolidacijom bezalkoholnih pića i sa što većom i kvalitetnijom proizvodnjom ključnih brendova kao što su Maraschino i Pelinkovac. Na taj će se način promovirati tradicionalni proizvod ovog kraja, kako na domaćem tržištu, tako i na stranima, rekao je premijer Plenković dodavši kako je ovo jedna uspješna priča ovog kraja.
– U ovoj covid krizi država je izašla u susret, osigurala su se sredstva za plaće, a koliko čujem i čitam dobro se oporavljaju nakon krizne 2020. i vjerujem da će nastaviti i s dobrim poslovanjem i naravno s proizvodnjom za domaća i inozemna tržišta jer će tako pridonijeti brendiranju Zadra i cijelog ovog kraja, rekao je Plenković.


Zabavni program
Podsjetimo, Stanić Beverages, tvrtka u vlasništvu Stanić Grupe, potpisala je sa Saponijom i Koestlinom, članicama Mepas grupe, kupoprodajni ugovor o kupnji Maraske. Stanić Beverages novi je vlasnik 98,25 posto dionica Maraske, pri čemu 45,3 posto dionica kupuje od Koestlina, a 52,90 posto od Saponie, navodi se u priopćenju Stanić Grupe. Također, objavit će i obvezujuću javnu ponudu za otkup svih dionica nakon završetka transakcije sa Saponijom i Koestlinom.
Nakon obilaska tvornice premijer i ostali gosti uputili su se Arsenal gdje se održala gala večera na kojoj se služio tradicionalni Maraschino, ali i mnogi kokteli rađeni od ovog originalnog zadarskog likera. Na večeri su bile i projekcije tri kratka filma koja su govorila o Maraski iz različitih perspektiva. Jedan je tako govorio o dugoj povijesti ove tvornice, drugi je govorio o slavnim osobama koje su uživale u likeru, a neke od njih su Charlie Chaplin,Orson Welles, Charles Baudelaire te Honore de Balzac koji čak spominje u jednom od svojih djela Zadar kao domovinu Maraschina. Večeru su upotpunili zadarske klape i pjevači i glumci, a okupljeni su mogli uživati u raznolikom zabavnom programu.