Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Turistička struka slavi uspješnu 2009.

Autor: Damir Maričić

20.10.2009. 22:00
Turistička struka slavi uspješnu 2009.


U pokazateljima koje prati sustav HTZ-a i turističkih zajednica mjesta i regija, a riječ je o broju gostiju i noćenja, godina je i ovog puta rekordna. S preko 55 milijuna noćenja Hrvatska je zabilježila rast od blagih jedan posto u vremenu u kojem je većina svijeta u turizmu zapisala manjak


U Bolu na Braču u hotelu Elaphusa u sastavu Bluesun grupe, Jake Andabaka započeli su u srijedu Dani hrvatskog turizma u organizaciji Ministarstva turizma, na čelu s ministrom Damirom Bajsom te suorganizaciji Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i niza medijskih pokrovitelja, uključujući i Zadarski list, a na kojima se očekuje gotovo 2.000 sudionika, što bi ako se obistini oborilo sve dosadašnje rekorde učešća.
Otkako su lani pod “kapom” Ministarstva turizma združene dvije najveće turističke manifestacije i akcije – ona Hrvatske turističke zajednice i medijskih pokrovitelja sadržana u akciji Volim Hrvatsku koje su sastavni dijelovi Plavi i Zeleni cvijet te Čovjek ključ uspjeha – Djelatnik godine te Sunčane i cvijet- Kvaliteta za Hrvatsku HGK i HTV-a ionako masovne akcije dobile su dodatnu masovnost. Ovdje su već okupljeni svi akteri hrvatskog turizma na svojevrsnom “podvlačenju crte pod račune” ali i fešti, jer za nju ima razloga. Naime, suprotno prvotnim strahovima od krize, a pogotovo kasnijoj histeriji kada su procjene išle i prema padu turizma od 30 posto ova je godina ispala vrlo dobra. U pokazateljima koje prati sustav HTZ-a i turističkih zajednica  mjesta i regija, a riječ je o broju gostiju i noćenja, godina je i ovog puta rekordna. S preko 55 milijuna noćenja Hrvatska je zabilježila rast od blagih jedan posto u vremenu u kojem je većina svijeta u turizmu zapisala manjak. Financijski pokazatelji znat će se naknadno, ali je već i ovo izniman uspjeh. Oko njega se sada okreću svi i svojataju ga, od samih turističkih djelatnika, Ministarstva turizma, Vlade, HTZ-a do cinika koji velik dio svega ostvarenog pripisuju – objektivnim datostima – blizini, autocestama, spontanosti, lijepom vremenu, mnoštvu alternativnog smještaja s kojim se inače baš i ne ponosimo (manjak osnovnih hotelskih smještaja i sl.). No, takvima i da smo skloni vjerovati moramo kazati da su bili upravo najglasniji zli proroci predviđajući turistički krah.
Prvi dan susreta prošao je u dolascima, ali i susretu ministra turizma s predstavnicima međunarodnih udruženja i institucija na temu Europski turizam 2009. i 2010. s naglaskom na Mediteran i Srednju Europu. Ovom su uz direktore svih naših predstavnika u inozemstvu nazočili i predstavnici najistaknutijih tvrtki partnera našeg turizma iz svijeta slažući se oko toga da je to što je Hrvatska ove godine uspjela učiniti za slaviti i pohvaliti. No, i upozorenje da će i iduća godina biti teška, pri čemu će konkurentske zemlje poduzimati velike korake da uzmu što više prometa, tada postojeće hrvatske mjere možda ne budu dovoljne.
Nakon ovog masovno posjećenog susreta ministar Bajs održao je tiskovnu konferenciju rezimirajući najkraće svrhu okupljanja, postignuto te najavljujući događaje koji će u iduća dva dana uslijediti na Bolu.
Već u četvrtak i petak kreće sastajanje pojedinih segmenata turističke industrije, od hotelijera, putničkih agencija, kamping udruženja, savjeta kongresnog turizma, savjeta za kulturni turizam… Raspravljat će se i na nizu okruglih stolova, održat će se i sjednica Turističkog vijeća HTZ-a i započeti rasprava o Strategiji hrvatskog turizma, hrvatskih proizvoda, gastronomiji, plažama…
Ovogodišnje okupljanje prati i Sajam ekoloških proizvoda – prezentacije certificiranih ekoloških proizvoda Hrvatske s 20 izlagača među kojima nam valja spomenuti OPG Sandru Babac sa svojim Zadra ima već znanim proizvodima kao i Nikicu Žemperu, od nazočnih iz Zadarske županije.
Sve događanja teže vrhuncu pa se u četvrtak navečer dodjeljuju nagrade za druga i treća mjesta u akcijama koje pratimo, među kojima imamo i niz nagrada za područje Zadarske županije.
U petak se održava 9. hrvatski turistički formu s temom Održivo planiranje obalnog područja mora, a slijedi Susret hrvatskih turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH na kojem se očekuje i nastup premijerke Jadranke Kosor koja će i nazočiti završnici u petak navečer kada se uz direktan prijenos HTV-a od 20 do 22 sata uručuju najviše hrvatske turističke nagrade za prethodnu godinu u kategorijama Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku, Plavi cvijet, Zeleni cvijet te Čovjek ključ uspjeha – djelatnik godine.