Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

TREĆA HNL JUG Biograjci uspješno »preplivali« Neretvu, Zadar »slomio« Kamen

21.10.2019. 20:50


Nakon 9. kola Treće HNL jug i Zadar i Primorac (B) mogu biti itekako zadovoljni. Momčad sa Stanova najprije je u subotu na svom travnjaku slavila protiv Kamena 2:1, a dan kasnije momčad iz kraljevskog grada s gostovanja u Metkoviću gdje su svladali ondašnju Neretvu rezultatom 1:3 vratila se s nova tri boda na svom kontu. I jedni i drugi nastavili su niz pozitivnih rezultata i to u punom smislu te riječi, puno zadovoljniji nego što je o bilo kolo ranije kada su osvojili po bod. Zadrani su teže od očekivanog slavili protiv momčadi iz Ivanbegovine koja se pokazala kao tvrd orah. Čak je i povela u 5. minuti prekrasnim pogotkom Varee, ali su Zadrani golovima Josipa Kevrića (45’) i Domagoja Muića (67’) preokrenuli utakmicu i na kraju uzeli nova tri domaća boda. Nije to bila utakmica koja će ostati u dugom sjećanju, kako momčadi Zadra, tako i navijačima. Međutim, treba uzeti bodove i kada se ne briljira, a Zadru je upravo to protiv Kamena pošlo za nogom. I za to zaslužuju čestitke. Biogradski Primorac je u Metkoviću sve dvojbe, ako su one uopće i postojale, riješio u drugom poluvremenu. Zgodicima Vedrana Smokrovića u 52. i &3. minuti, te Ante Kušete u 65. momčad Stanka Mršića stigla je do vrijednog troboda. Drugog gostujućeg u nizu. Mirko Marić je golom u 57. minuti tek uspio ublažiti poraz domaćina. I Biograjci poput Zadrana zaslužuju sve pohvale sa željom da ovaj niz u oba slučaja traje što dulje.
Oba »u sridu«
Bacimo pogled i na ostale travnjake trećeligaškog juga. U derbiju kola Junak se, barem rezultatski, lako na svom travnjaku obračunao sa Slogom iz Mravinaca. Sinjani su poveli u 14. minuti pogotkom Stipe Baraća, a izjednačio je pet minuta kasnije Miro Juričić. Do poluvremena je Junak zabio još dva pogotka (Mastelić 29’ i Andrić 42’), a točku na »i« u završnici dvoboja stavio je Jandrek (89’). Tri nova boda za lidera koji je opet pokazao zašto ga smatraju prvim favoritom Lige. Urania je u Baškoj Vodi također opravdala ulogu favorita protiv uvijek nezgodnih Hrvaca. Poveo je domaćin u 22. minuti golom Pejkovića s bijele točke,a izjednačio je Banić u 56. Gol vrijedan tri boda za domaćine je postigao Tomaš u 79. minuti utakmice. Split je također na svom travnjaku uvjerljivo slavio protiv GOŠK-a. Za momčad iz Parka mladeži zabijali su Samac dvaput (38’ i 65’), Mrković i Kelez, dok su za Dubrovčane precizni bili Horvat (7’) i Matić (60’).
I Zagora se lako obračunala s Jadranom LP na svom travnjaku pobijedivši 4:1. Bitunjac je pogađao dvaput (17’ i 67’), a po jedan gol za momčad iz Unešića dodali su Slugan (10’) Gabrić (27’). Počasni pogodak za Pločane dao je Musulin u 59. minuti utakmice. Neretvanac je pod vodstvom novog trenera Gorana Prolete stigao do prve ovosezonske pobjede. Na svom travnjaku su slavili 3:0 protiv Uskoka, a zgoditke su postizali Bubalo (22’ i 70’), te Marić (37’). I Vodice su bile uspješne, kod kuće su golovima Zeljkovića i Rendića stigle do tri vrijedna boda. Bilo je ovo kolo domaćina ako izuzmemo, a što nam je jako drago, biogradski Primorac koji je bo jedini uspješan gost. Bravo Biograjci.
Situacija na ljestvici je sljedeća. Junak je vodeći s 20 bodova, a slijedi ga Urania s bodom manje. Na 3. mjestu je Split sa 17 bodova (ako im još nisu službeno pribrojeni bodovi iz Ivanbegovine). Zadar trenutačno drži 4. mjesto sa 16 bodova koliko ima i Sloga na 5. poziciji. Bod manje imaju Hrvace, a biogradski Primorac se popeo na 7. mjesto s 14 osvojenih bodova. Kamen na 8. mjestu ima 12 bodova, a Zagora i Jadran LP po 11. GOŠK zauzima 11. mjesto s 10 bodova, a Zmaj i Vodice za sada su ih arhivirali po 8. Po 7 bodova imaju Neretvanac i Uskok, a Neretva je s 5 bodova preuzela začelje trećeligaške ljestvice na jugu.
Po nove pobjede
Novo, 11. kolo, ponudit će nova nogometna uzbuđenja. Zadar će odigrati treću uzastopnu domaću utakmicu u nizu ako računamo sutrašnji kup dvoboj s Osijekom na Stanovima. U prvenstvu ih očekuje sudar s Neretvancem. Opuzenci nisu bezazlen suparnik i dojma smo da su po kvaliteti mogli na svom kontu imati puno više bodova nego što imaju. S novim trenerom su slavili protiv Uskoka i na Stanove sigurno neće doći s izvješenom bijelom zastavom. Naravno, Zadar je kvalitetniji i ako to na pravi način demonstrira na travnjaku, bodovi sigurno neće izostati. Motiva ne bi smjelo manjkati jer nova pobjeda vrlo vjerojatno znači dodatni uzlet na ljestvici i potpuni priključak vodećim momčadima Lige.
Biograjci imaju novi težak zadatak na svom travnjaku. Stiže Split koji svojim igrama i pobjedama pokazuje ambicije koje su se i spominjale na početku sezone. Bez obzira na to smatramo da Biograjci itekako imaju što za reći u ovome dvoboju kako to uostalom pokazuju uvijek u jakim utakmicama. Možemo im samo poželjeti borbeno i kvalitetno izdanje, a tada će vrlo vjerojatno na isteku 90 minuta slaviti osvajanje novog troboda.
Jednim okom i u Zadru i u Biogradu na Moru pratit će se zbivanja na ostalim travnjacima. Lider Junak ide na Korčulu kod Zmaja koji je nerijetko gostima znao zagorčati život u Blatu. Nadajmo se da će tako biti i ovoga puta. Urania će na noge Jadranu u Ploče gdje ih sigurno ne očekuje lagan zadatak. Sloga dočekuje Neretvu, a Hrvace Uskoka. Kamen će na 20 kilometara od Ivanbegovine ugostiti Dubrovčane, dok će Uskok u Klisu dočekati Unešićane.
Strijelci
11 golova: Mario Marović
7: Juan Manuel Varea
5: Krešimir Kelez, Mario Pejković, Vedran Smokrović
4: Antonio Samac, Robert Jandrek, Antonio Štimac, Toni Rendić, Leo Andrić, Marin Vučemilović-Grgić, Petar Brkan, Abel Kalfić, Ivan Raič, Mario Marić, Karlo Vidović
3: Domagoj Marušić, Nikola Marić, Mate Čorić, Jefferson David Barreiro Quinones, Valentin Adrian Alvarez Cief, Ivan Mastelić, Duje Banić, Antonio Pavlinović, Andro Vuleta, Kristijan Jurić, Duje Ribičić, Tino Šošić