Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Helbich: Mučimo se u obrani i u napadu, pred nama je puno posla

21.10.2021. 07:58


Mučenje u Krešinom domu. Pod tom bi se egidom najbolje moglo opisati završnih 40 minuta šestog kola HT Premijer lige u kojem su košarkaši Zadra stigli do svoje četvrte pobjede u hrvatskom prvenstvu. Da je netko prije početka susreta kazao da će Vrijednosnice Osijek sredinom treće četvrtine imati devet poena prednosti (44:53) brojni bi se počešali po glavi, no s obzirom na viđeno bio je to realan rezultat. Ništa nije ukazivalo na to da se radi o okršaju aktualnog prvaka i momčadi koja je prošlu sezonu završila izvan doigravanja, dapače neupućeni promatrači su prema viđenome mogli zaključiti da se »Brokeri« bore za ostanak u regionalnoj ligi, a da im domaćini pariraju najbolje što mogu.


Navučena dvojka
Takav je dojam trajao punih 26 minuta, sve dok se na parket nisu vratili Domagoj Vuković i, prije svega, Martin Junaković, koji su uz pomoć Justina Cartera malo po malo krenuli ispirati blijedi dojam iz dotadašnjeg tijeka dvoboja. Iz preokreta Zadra valja posebno naglasiti vrijedan doprinos mladoga Tomislava Buljana čiji su trica i snažno zakucavanje na prijelazu iz treće u četvrtu četvrtinu dali prijeko potrebni vjetar u leđa Helbichovim momcima, no kada se podvuče crta ocjena prekjučerašnje košarkaške predstave je slaba, ili bolje rečeno navučena, dvojčica. Sjedi, dovoljan! I to samo zbog nova dva boda. Svjesni su toga i u domaćim redovima iz kojih je odmah krenulo »posipanje pepelom«.
– Znali smo da će biti teško. Možda ne baš ovako teško, ali Osijek se pokazao kao čvrsta momčad. Mladi su i željni dokazivanja protiv protivnika kakvi smo mi. Svaka čast dečkima što su izvukli pobjedu, no pred nama je stvarno puno posla da promijenimo određene stvari i počnemo igrati. Dosta se mučimo i u napadu, ali i u obranu – kazao je pomoćni trener Zadra Srđan Helbich koji je kao prijelazno rješenje izveo domaće košarkaše na parket.


Doprinos Buljana
Jedan od rijetkih koji je zaslužio pohvale je mladi Tomislav Buljan koji je konačno dobio minutažu kakvu talentom zavrjeđuje i za nešto manje od 17 minuta ubacio 12 koševa i uhvatio deset skokova, od čega pet u napadu. Nejasno je zašto mladi Podstranjanjin i ranije nije dobio priliku u prvoj momčadi, no u moru nelogičnosti koje okružuju KK Zadar to je, nažalost, jedna od manjih.
– Bila je to jako teška utakmica, pogotovo nakon svega što se dogodilo i zbog svih okolnosti koje nas okužuju. Nije nam bilo lako, ali najbitnije je da smo pobijedili i došli do nova dva boda – izjavio je mladi hrvatski reprezentativac, koji je skromno prokomentirao svoju dobru predstavu.
– Ne bih mogao bez pomoći suigrača i navijača koji su mi davali podršku i kada bih promašio i kada bih napravio neki dobar potez. Nadam se da ovo nije posljednja ovakva partija – poručio je Tomislav Buljan koji bi priliku trebao nastaviti dobivati i pod vodstvom novog trenera. Jer, zaslužio je!
Gdje je zapelo s Mijovićem?
Premda je već u nedjelju navečer bilo jasno da će za loš ulazak Zadra u novu sezonu odgovarati »Pedro«, odnosno Ivan Perinčić, na priopćenje iz Jazina, gdje se nalaze službene prostorije kluba, trebalo je sačekati do ponedjeljka u poslijepodnevnih satima. Karte su do tada već bile promiješane, no suprotno pojedinim medijskim natpisima »aš« je još uvijek bio u »macu« te je uslijedila prava partija briškule. Nekoliko imena je bilo u kombinacijama, a kako to u Zadru obično biva postojale su struje od kojih je svaka imala svog favorita. Na koncu se između nekolicine domaćih i stranih trenera u »zicera« prometnuo mladi Crnogorac Petar Mijović koji je prije deset dana dobio otkaz u poljskom Slasku, no prošlosezonski strateg Budućnosti na kraju je, izgleda, ispao iz igre. Aš, ali u krivom zogu! U pravome su zato Ivan Velić koji je već otvoreno poručio da je Zadar u njegovim snovima i Vladimir Anzulović, čija je želja s klupe voditi klub u čijem je dresu osvojio Krešin kup 2007. godine odavno poznata. Problem? Vox populi im nije baš naklonjen, a on se u Jazinama, ili par stotina metara dalje, uvijek osluškuje. Dvije stvari su, pak, sigurne. Prva, uskoro će se morati prelomiti jer je odugovlačenje najgori korak. Druga? Nikada se neće saznati tko je kriv, tko je složio momčad s tri i pol četvorke i jednim centrom, tko je odabrao trenera i tko je »siva eminencija« koja vuče poteze na crno-bijeloj ploči zadarske košarkaške stvarnosti. Tek bi, možda, pokoji cinik uzviknuo: »Zna se!«.
Mandić: Imali smo priliku
Trener Vrijednosnica Osijek nije bio pretjerano rječit nakon utakmice. Njegovi momci su pružili vrlo dobar otpor i dugo prijetili velikim iznenađenjem, da bi na kraju ostali bez plijena.
– Cijelo vrijeme smo bili u igri, te smo minutu i pol prije kraja bili na minus tri. Imali smo priliku pobijediti, međutim Zadar je na koncu došao do dva boda – kratko je izjavio strateg gostujućeg sastava Marko Mandić.