Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Otvoren 23. međunarodni nautički sajam Biograd Boat Show

21.10.2021. 09:09


U organizaciji i domaćinstvu Ilirije d.d. od jučer je Biograd na Moru najveći nautički centar Europe i to će biti sve do nedjelje. Jedan od najcjenjenijih svjetskih nautičkih sajmova, u Marini Kornati otvorila je Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
– Ovo je jedinstven sajam koji ima veliki doprinos za hrvatsko gospodarstvo. Brojke su impresivne, okupili ste bogatu flotu. Vjerujem da ćete ovakvim tempom nastaviti i ubuduće razvijati turizam u ovom kraju, kazala je Nataša Tramišak.
Na nautičkom sajmu koji je zlatni član Međunarodne udruge organizatora nautičkih sajmova koja okuplja 36 istaknutih svjetskih nautičkih sajmova, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, nazoči preko 300 izlagača što je potvrda kako se nautički turizam na velika vrata vratio u Hrvatsku.


Središnje mjesto okupljanja nautičke industrije
– Biograd Boat Show prepoznat je kao središnje mjesto okupljanja svih ključnih segmenata hrvatske nautičke industrije koja je, u posljednjih godinu i pol dana u izrazito otežanim uvjetima poslovanja za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo posebice turističko, pokazala i najveću otpornost, vitalnost i sposobnost ostvarivanja izuzetnih turističkih rezultata, rekao je Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirija d.d.
Danas je Biograd Boat Show prepoznat, kaže on, kao sajam koji na jednom mjestu sjedinjuje izlagački sajam brodova i opreme, kongresni, charter i business to business, što dovoljno govori o njegovoj tradiciji, snazi, prepoznatljivosti i konkurentnosti. Bolje reći, Biograd Boat Show isprofilirao se u kongres hrvatske nautičke industrije i turizma koji će se i ove godine održati u znaku »4 sajma u jednom«.
– Vjerujem da će i ovogodišnji sajam, na kraju još jedne izrazito izazovne poslovne godine, na najbolji mogući način pokazati što je tijekom 2021. godine pokazao nautički turizam – sposobnost, spremnost i fleksibilnost i u najtežim uvjetima poslovanja, a u konačnici iznimne rezultate, poručio je Ražnjević.


Marina u Biogradu, Biograd u marini
Jedan od razloga zbog kojih je Biograd Boat Show prepoznat u domaćim i međunarodnim okvirima zasigurno je i u podršci izlagača, samo ove godine njih 300, koji su ga učinili jednim od najpoznatijih nautičkih sajmova u svijetu, najvećim nautičkim sajmom u Srednjoj Europi i najvećim nautičkim sajmom u Hrvatskoj.
– Danas nakon 23 godine održavanja nautičkog sajma može se reći da je marina u Biogradu, a Biograd u marini. Vjerujem da će ovogodišnji 23. Biograd Boat Show, čija su ostvarenja na razini njegovih najboljih godina, dodatno doprinijeti poslovnom umrežavnju, razmjeni znanja i iskustva, kao i pripremu za novu poslovnu 2022. godinu, poručio je Goran Ražnjević.
Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, zahvalio se cijelom turističkom sektoru i odlukama Vlade RH što je Hrvatska i ove godine turistička pobjednica Mediterana.




Najžilaviji dio hrvatskog gospodarstva
– Sve je to obveza da sad već promišljamo o idućoj sezoni koju možemo dočekati u optimističkom raspoloženju. Sve svoje snage ćemo usmjeriti da i iduće godine ostanemo prvenstveno sigurna, kvalitetna i održiva turistička destinacija, naglasio je Staničić.
Usprkos pandemiji, nautika se pokazala kao najžilaviji dio hrvatskog gospodarstva.
– U prvih devet mjeseci ove godine u nautičkom čarteru je ostvareno oko 440.000 dolaska i oko tri milijuna noćenja što je 80 posto bolji rezultat, nego u istom razdoblju protekle godine. Štoviše, u rujnu je u Hrvatskoj boravilo oko 90.000 nautičara koji su ostvarili oko 650.000 noćenja, što je bolji rezultat i od rekordne 2019., istaknuo je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.


Voditeljica i govornici
Program je vodila poznata televizijska voditeljica Zrinka Grancarić, a nazočnima su se, pored navedenih, obratili Milan Šangulin, direktor Boat showa, Ivan Knez, gradonačelnik grada Biograda na Moru, Nina Perko, ravnateljica Uprave pomorstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Božidar Longin, župan Zadarske županije i Igor Radić, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta.
Kontinuitet usprkos globalnoj pandemiji
– Zahvaljujući podršci nacionalnih i županijskih struktura i Grada Biograda na Moru te nastavku suradnje s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom turističkom zajednicom, uz ekipiranost i trud profesionalnih službi Ilirije d.d., unatoč globalnoj pandemiji, omogućeno je održati kontinuitet događaja od iznimnog značaja za nautičku industriju i nautički turizama, kao najkonkurentniji i najkvalitetniji vid hrvatske turističke ponude, naglasio je Goran Ražnjević.
Svjetske i hrvatske premijere
Ljubitelji brodova do nedjelje od 8 do 18 sati, mogu uživati u svjetskim premijerama. Predstavljaju se i mnoge hrvatske premijere. U kongresnom dijelu sajma Hrvatska gospodarska komora organizira 5. HGK dane nautike, kroz kongresni program 21. i 22. listopada. Održat će se i sjednice svih nautičkih udruženja HGK, odnosno svih predstavnika realnog sektora nautičke industrije i turizma.
Ovdje je charter tvrtkama omogućena i prezentaciju na vlastitim plovilima, a prisutne čarter tvrtke imaju flotu od preko 1.600 jahti. Ovom charter sajmu pridružio se i međunarodni kongres Udruge čarter agenata (Boat Charter Agency Association) s preko 200 međunarodnih članova.