Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Silba je zbog izoliranosti savršena za »laboratorijsko istraživanje« suvremenih procesa

21.10.2021. 09:20


U organizaciji Državnog arhiva u Zadru i Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru održano je predstavljanje knjige »Bibliografija radova o otoku Silbi« autora Ivana Boškovića i Helene Novak Penga.
– Danas se u historiografiji i njoj srodnim znanostima iznimno cijeni povijest svakodnevice i manjih naselja te života malih ljudi. Da bi se taj posao mogao napraviti, neophodno je poznavanje literature i njezino istraživanje, što je mukotrpan, ali sladak posao. Ovo je djelo velika usluga upravo za takve istraživače, kojima su autori podastrijeli jedan dio posla, kazao je Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru i naglasio kako je kod ozbiljnijih istraživača drugi korak istraživanje arhivskih podataka.


Veliki interes znanstvenika
– Stvaranje tematskih vodiča korak je naprijed u tom procesu. To je sitan vez koji rade arhivisti, ali i knjižničari, koji pripremaju gradivo za istraživače. Tema povijesti jednog otoka iz više aspekata danas je na visokoj cijeni. Neka ovo bude poticaj ovakvim projektima u drugim mjestima, koji su baštinom kroz prošlost ostavili dubok trag i mnoge dokumente, rezimirao je Gverić.
O knjizi su govorili njezini recenzenti Ivica Vigato, Jadranka Brkić-Vejmelka i Marijana Tomić.
– U svojoj sam recenziji pokušao odgovoriti na dva pitanja, a prvo je zašto tako mali otok ima toliko bibliografskih jedinica, koje su od značajnog interesa za istraživače. Ova je publikacija nedostajala ne samo znanstvenicima, već i svima koji su željeli saznati nešto više o otoku Silbi. Pogotovo je vrijedna činjenica kako su bibliografske jedinice podijeljene po znanstvenim područjima, što je iznimno važno za interdisciplinarni pristup istraživanju, rekao je Ivica Vigato, koji se još upitao zašto je tako veliki interes znanstvenika za Silbu.
– Silba se nalazi na vrlo važnom pomorskom putu, što joj je dobro služilo u prošlosti. Zbog bogatog pomorskog prometa kroz silbenski kanal, područje oko otoka je atraktivno za pomorske arheologe. Drugi je razlog tome intenzivni razvoj brodogradnje, koji se ne bi dogodio da nije Silbinog povoljnog pomorskog položaja. Najveći posao silbenskih pomoraca bio je prijevoz tereta prema i iz Venecije. Time su Silbu spojili s razvijenim svijetom, upoznavali i usvajali nove kulture i običaje, koje su promijenile svakodnevni život Silbenjana. Udaljenost od kopna uvjetovala je jezičnu zanimljivost i očuvanje starih izraza, koji su živi i danas, zaključio je Vigato.


Izoliranost je i muka i prednost
Knjiga je namijenjena širokim korisničkim krugovima te može predstavljati poticaj stručnjacima iz različitih znanstvenih disciplina, osobito informacijskih znanosti, za izradu novih mjesnih bibliografija rađenih prema uzusima struke.
– Kamo sreće da je ova knjiga bila izdana u mojoj mladosti, kada je bilo puno teže doći do izvora i podataka. Otoci su po mnogočemu specifični. Izolirani su. To im je i muka i prednost. U tom smislu izazivaju pažnju kod mnogih. Otoci zbog svoje izoliranosti služe za »laboratorijsko istraživanje« suvremenih procesa. Silba je u turističkom smislu jedan od najznačajnijih otoka zadarskog arhipelaga jer zbog svoje velike udaljenosti od kopna pobuđuje veću pozornost. Upravo je to okosnica njezinog turističkog razvoja, istaknula je Jadranka Brkić-Vejmelka.




544 bibliografske jedinice
Ova knjiga predstavlja prvu bibliografiju jednog zadarskog otoka objavljenu kao samostalna knjiga. Bibliografija okuplja 544 bibliografske jedinice različitih vrsta tiskane građe, objavljene u periodu od 1846. godine do danas.
– Naš je odjel, koji djeluje već 17 godina, posebno ponosan na ovakva izdanja, u kojima se proizvodi struke, vrlo precizno i minuciozno izrađeni, predstavljaju široj javnosti, ali istovremeno i predstavljaju rad našeg Odjela. Bibliografija radova o otoku Silbi posebno nas veseli, upravo zbog toga što se njome predstavlja bibliografija radova o jednom zadarskom otoku. Nadamo se da će ovaj uradak potaknuti naše mlade kolege i studente da nastave istraživanja u ovom smjeru, iako je ovdje letvica podignuta vrlo visoko. Potrebno je veliko umijeće i stručnost da bi se mogao prikupiti i sustavno prikazati veliki broj radova o jednom otoku. U ovoj su monografiji svi vrijedni i važni radovi, koji oslikavaju otok Silbu iz različitih uglova. Ovo je prva iscrpna bibliografija objavljena o jednom zadarskom otoku. Postat će nezaobilaznim izvorom za svako buduće istraživanje otoka Silbe, kazala je Marijana Tomić, pročelnica Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.