Ove godine masline su slabije rodile nego u prosječnoj godini, a pogotovo računajući 2020. godinu kada je urod na cijelom maslinarskom području bio rekordan. Ali, i ono malo što je urodilo treba pobrati, jer ova godina, ukoliko ne računamo skroman urod iznjedriti će maslinovo ulje vrhunske kakvoće. Dali početi s berbom jer većina plodova ovih dana dobiva površinsku pigmentaciju ili pričekati desetak dana kada plodovi „poškure“.
Za većinu maslinara to je enigma koju treba riješiti svaki maslinar, jer slušati struku pa brati ili tradiciju pa pričekati. Meteorolozi prognoziraju lijepo vrijeme do vikenda, a zatim ponovo kiša i zahlađenje. Naravno kiša neće padati dovijeka, ali može izazvati brojne probleme u masliniku.
Dva razloga Marina Matešića
Poznati i nagrađivani maslinar Marin Matešić prionuo je berbi i do kraja tjedna obaviti će taj zahtjevan i odgovoran posao.
-Dva su osobna razloga što sam počeo s berbom prije nekoliko dana pojašnjava Marin i nastavlja: – Prvi je taj jer ulje u fazi površinske pigmentacije ima najveći sadržaj fenola, a to je ono po čemu se maslinovo ulje ranga ekstra djevičansko razlikuje od svih drugih ulja.
Drugi razlog je taj da je bura koja je krajem prošlog tjedna puhala na momente i olujne jačine pozitivno djelovala da se u plodovima smanji količina vegetativne vode. Da je to tako može se svatko uvjeriti ukoliko svrati u neku od uljara.
Radmani iznenađujuće visoki
Radmani su iznenađujuće visoki i često prelaze 15 do 16 posto. Osim toga masline su još uvijek zdrave, jer maslinova muha ove godine nije bila previše aktivna. Tko kaže da sada nakon proteklih nekoliko toplih dana neće biti aktivna?!
Nakon kiša koju meteorolozi najavljuju za vikend plodovi će ponovo „potegnuti“ vodu, postati će teži, a ukoliko zapuše bura veliki dio će završiti na tlu. Već nakon prošle bure bilo je maslina po tlu, pogotovo kod sorte Levantinka saznajemo od gospodina Matešića.
Najavljivana kiša tijekom vikenda ne poklapa se s planovima maslinara. Tihomir Zelić iz Vrane planira upravo tada da obavi berbu. Moram preko vikenda jer tada mogu sakupiti radnu snagu koju čine članovi obitelji i prijatelji. Mi koji na Vrani imamo masline pod brdom uvijek se možemo nadati solidnom urodu tako i ove godine. Doduše urod neće biti kao prošle jeseni, ali neću se žaliti, govori maslinar Zelić.
Briševo je ušlo u maslinarsku kartu Hrvatske po vrsnim maslinarima i kvaliteti ulja. Ove godine u Briševu su masline različito rodile. – Interesantno kod mene na predjelu zvanom Barabuša gdje masline gledaju u Velebit prinos je više nego solidan. S berbom sam započeo prošli tjedan i vjerujem da ću sve završiti do kiša, govori maslinar Ivan Jusup i potvrđuje: – Ove godine radmani su izuzetno visoki, pogotovo kod sorata s manjom veličinom ploda.
Na nadinskom području urod ispod prosjeka
Onaj tko vodi brigu o maslinama uvijek nešto nađe bez obzira na godinu. Na nadinskom području masline su rodile daleko ispod prosjeka, ali biti će dovoljno jer ove godine kakvoća plodova je odlična govori maslinar Marko Vrkić koji se je upisao u uljari za preradu u subotu jer će do tada završiti berbu.
Još uvijek bez obzira na preporuke struke maslinari plodove od berbe do prerade drže u moru, jer oni su daleko jači od struke. Kad nikako da shvate da se kvaliteta maslinovog ulja gubi što se odgađa vrijeme prerade s obzirom na berbu, a pogotovo ukoliko su u morskoj vodi pa što se onda čuditi što se procijepljenost protiv korone tek nešto veća od 50 posto.
Prerada i čuvanje maslina
Najidealnije bilo bi plodove iz maslinika odvesti u uljaru na preradu. Kako u većini slučajeva to nije moguće ubrane plodove potrebno je uskladištiti kratko vrijeme. Plod masline je živi organizam koji i nakon berbe nastavlja s biokemijskim aktivnostima. Tako već četvrti dan nakon berbe plodovi započinju s fermentacijom, a šesti dan na ubrane plodove koji nisu pravilno uskladišteni naseljavaju se gljivice pljesni.
Čuvanje plodova moguće je u prozračnim prostorijama u plastičnim ili drvenim sanducima s otvorima sa strane da bi se omogućila cirkulacija zraka. Debljina sloja maslina u sanducima ne smije biti veća od 15 cm.
Osim u sanducima masline se mogu kratko vrijeme čuvati na podu u prozračnoj prostoriji, ali u sloju ne debljem od 15 centimetara.
Značajan broj maslinara još uvijek čuvanja masline od berbe do prerade u morskoj vodi. Ovi postupci nisu dobri ako se želi imati maslinovo ulje visoke kakvoće, jer kod ovakvog načina čuvanja gube se bitni sastojci neogliceridnog dijela o kojem ovise prirodna organoleptička svojstva ulja.
Dodati dva posto krupne soli
Maslinovo ulje izašlo iz uljare nije potpuno čisto. Ono sadrži manje od 0,5 posto drugih sastojaka kao što su vegetabilna voda, organske i mineralne primjese.
Preporučljivo je u ulje dodati 2 posto krupne morske soli koja će na sebe vezati higroskopnu vodu i lebdeće čestice. Sol ulju za čišćenje dodavalo se je još u doba Liburna. Kako bi maslinovo ulje moglo dulje stajati i sačuvati svoju kvalitetu, pretakanje maslinovog ulja je nezaobilazan i vrlo važan proces.
Za vrijeme skladištenja ulja na dnu spremnika taložni se sloj vegetabilne vode, koji se između ostalog sastoji od organskih šećera, lipoproteinskih sastojaka, vegetabilnih čestica i enzima.
Odvajanje taloga i pretakanje ulja
U povoljnim uvjetima, osobito ako dodir s uljem duže traje, mogu nastati promjene:
– miris po talogu, tipičan miris od vegetabilne vode,
– miris po trulosti, nastaje fermentacijom taloženih sastojaka i
– povećanje slobodnih masnih kiselina
Iz navedenih razloga neophodno je što prije odvojiti talog od ulja. Trajanje taloženja nečistoća ovisi o svojstvima ulja, prvenstveno o sastavu i količini kiselina, pa se odvajanje taloga ne može vremenski odrediti, već kontrolom odvijanja samog procesa taloženja.
Otprilike mjesec i pol nakon proizvodnje ulja, stvara se talog na dnu posude u kojoj se čuva ulje, koji je najnormalnija pojava kod čuvanja maslinovog ulja. Tada je vrlo važno pretočiti maslinovo ulje, kako bi se odvojilo ulje od taloga. Ulje se pretače u čiste bačve, dok se talog iz ranije korištenih bačvi jednostavno ispere. Talog nije za konzumiranje.
TALOG
Otprilike mjesec i pol nakon proizvodnje ulja, stvara se talog na dnu posude u kojoj se čuva ulje, koji je najnormalnija pojava kod čuvanja maslinovog ulja. Tada je vrlo važno pretočiti maslinovo ulje, kako bi se odvojilo ulje od taloga. Ulje se pretače u čiste bačve, dok se talog iz ranije korištenih bačvi jednostavno ispere. Talog nije za konzumiranje
NAKON BERBE
Prskanje protiv Paunovog oka
Nakon berbe posao u masliniku nije završen. Potrebno je u što kraćem roku nakon berbe obaviti prskanje protiv bolesti Paunovo oko. Za tu namjenu rabiti pripravke na bazi bakra.
Ukoliko nije maslinik gnojen organskim gnojivima nakon berbe pravi je trenutak da se to uradi.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Skokovi u vodu
Osam medalja Zadranima, Luni Perić tri zlata
Zadar
PROJEKTNA RAZMJENA
Medicinska škola domaćin gostima iz Maribora: ‘Projekt E-medice je više od toga…’
Hrvatska
HEP
Objavljen poziv za iskazivanje interesa za stanovanje u novosagrađenoj višestambenoj zgradi u Perušiću,
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Hrvatska
predizborni program
HDZ predstavlja predizborni program, Plenković otkrio neka od imena na listama
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
PANEL RASPRAVA