Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U BERBU PRIJE NAJAVLJENIH KIŠA Gdje su solidno rodile masline su dobro i platile!

21.10.2021. 08:55


Ove godine masline  su slabije rodile  nego u prosječnoj  godini, a pogotovo  računajući 2020. godinu  kada je urod na cijelom  maslinarskom području  bio rekordan. Ali, i ono malo što je urodilo treba pobrati, jer ova godina, ukoliko ne računamo skroman  urod iznjedriti će maslinovo ulje vrhunske kakvoće.  Dali početi s berbom jer  većina plodova ovih dana  dobiva površinsku pigmentaciju ili pričekati desetak  dana kada plodovi „poškure“. 


   


Za većinu maslinara to je  enigma koju treba riješiti  svaki maslinar, jer slušati  struku pa brati ili tradiciju  pa pričekati. Meteorolozi  prognoziraju lijepo vrijeme  do vikenda, a zatim ponovo  kiša i zahlađenje. Naravno  kiša neće padati dovijeka,  ali može izazvati brojne  probleme u masliniku. 




   


Dva razloga Marina  Matešića


 


Poznati i nagrađivani maslinar Marin Matešić prionuo  je berbi i do kraja tjedna obaviti će taj zahtjevan i odgovoran posao. 


-Dva su osobna razloga što  sam počeo s berbom prije  nekoliko dana pojašnjava  Marin i nastavlja: –  Prvi je taj  jer ulje u fazi površinske pigmentacije ima najveći sadržaj fenola, a to je ono po  čemu se maslinovo ulje ranga ekstra djevičansko razlikuje od svih drugih ulja. 


Drugi razlog je taj da je bura koja je krajem prošlog tjedna puhala na momente i  olujne jačine pozitivno djelovala da se u plodovima  smanji količina vegetativne  vode. Da je to tako može se  svatko uvjeriti ukoliko svrati  u neku od uljara. 


 Radmani iznenađujuće  visoki


Radmani su iznenađujuće  visoki i često prelaze 15 do 16  posto. Osim toga masline su  još uvijek zdrave, jer maslinova muha ove godine nije  bila previše aktivna. Tko kaže  da sada nakon proteklih nekoliko toplih dana neće biti  aktivna?! 


      Nakon kiša koju meteorolozi najavljuju za vikend plodovi će ponovo „potegnuti“  vodu, postati će teži, a ukoliko zapuše bura veliki dio će  završiti na tlu. Već nakon  prošle bure bilo je maslina  po tlu, pogotovo kod sorte  Levantinka saznajemo od  gospodina Matešića.


   


Najavljivana kiša tijekom  vikenda ne poklapa se s planovima maslinara. Tihomir  Zelić iz Vrane planira upravo  tada da obavi berbu. Moram  preko vikenda jer tada mogu  sakupiti radnu snagu koju  čine članovi obitelji i prijatelji. Mi koji na Vrani imamo  masline pod brdom uvijek se  možemo nadati solidnom  urodu tako i ove godine. Doduše urod neće biti kao  prošle jeseni, ali neću se žaliti,  govori maslinar Zelić. 


      Briševo je ušlo u maslinarsku kartu Hrvatske po vrsnim maslinarima i kvaliteti  ulja. Ove godine u Briševu su  masline različito rodile. – Interesantno kod mene na  predjelu zvanom Barabuša  gdje masline gledaju u Velebit prinos je više nego solidan. S berbom sam započeo  prošli tjedan i vjerujem da ću  sve završiti do kiša, govori  maslinar Ivan Jusup i potvrđuje: – Ove godine radmani su izuzetno visoki, pogotovo kod sorata s manjom  veličinom ploda.


 


Na nadinskom  području urod ispod  prosjeka      


 


Onaj tko vodi brigu o maslinama uvijek nešto nađe bez  obzira na godinu. Na nadinskom području masline su  rodile daleko ispod prosjeka,  ali biti će dovoljno jer ove godine kakvoća plodova je  odlična govori maslinar Marko Vrkić koji se je upisao u  uljari za preradu u subotu jer  će do tada završiti berbu.


      Još uvijek bez obzira na  preporuke struke maslinari  plodove od berbe do prerade  drže u moru, jer oni su daleko jači od struke. Kad nikako  da shvate da se kvaliteta  maslinovog ulja gubi što se  odgađa vrijeme prerade s  obzirom na berbu, a pogotovo ukoliko su u morskoj vodi  pa što se onda čuditi što se  procijepljenost protiv korone tek nešto veća od 50 posto.


   Prerada i čuvanje  maslina 


Najidealnije bilo bi plodove iz maslinika odvesti u  uljaru na preradu. Kako u  većini slučajeva to nije moguće ubrane plodove potrebno je uskladištiti kratko vrijeme. Plod masline je živi organizam koji i nakon berbe  nastavlja s biokemijskim aktivnostima. Tako već četvrti  dan nakon berbe plodovi započinju s fermentacijom, a  šesti dan na ubrane plodove  koji nisu pravilno uskladišteni naseljavaju se gljivice  pljesni. 


     Čuvanje plodova moguće  je u prozračnim prostorijama u plastičnim ili drvenim  sanducima s otvorima sa  strane da bi se omogućila  cirkulacija zraka. Debljina  sloja maslina u sanducima  ne smije biti  veća od 15 cm. 


      Osim u sanducima masline se mogu kratko vrijeme  čuvati na podu u prozračnoj  prostoriji, ali u sloju ne debljem od 15 centimetara.


  Značajan broj maslinara  još uvijek čuvanja masline  od berbe do prerade u morskoj vodi. Ovi postupci nisu  dobri ako se želi imati maslinovo ulje visoke kakvoće, jer  kod ovakvog načina čuvanja  gube se bitni sastojci neogliceridnog dijela o kojem ovise  prirodna organoleptička  svojstva ulja.   


 


Dodati dva posto  krupne soli


   


Maslinovo ulje izašlo iz  uljare nije potpuno čisto.  Ono sadrži manje od 0,5 posto drugih sastojaka kao što  su vegetabilna voda, organske i mineralne primjese. 


Preporučljivo je u ulje dodati 2 posto krupne morske  soli koja će na sebe vezati higroskopnu vodu i lebdeće  čestice. Sol ulju za čišćenje  dodavalo se je još u doba Liburna. Kako bi maslinovo ulje  moglo dulje stajati i sačuvati  svoju kvalitetu, pretakanje  maslinovog ulja je nezaobilazan i vrlo važan proces.


         Za vrijeme skladištenja  ulja na dnu spremnika taložni se sloj vegetabilne vode, koji se između ostalog  sastoji od organskih šećera,  lipoproteinskih sastojaka,  vegetabilnih čestica i enzima.


 Odvajanje taloga i  pretakanje ulja


         U povoljnim uvjetima,  osobito ako dodir s uljem  duže traje, mogu nastati  promjene: 


– miris po talogu, tipičan  miris od vegetabilne vode,


– miris po trulosti, nastaje  fermentacijom taloženih  sastojaka i


– povećanje slobodnih  masnih kiselina


         Iz navedenih razloga neophodno je što prije odvojiti  talog od ulja. Trajanje taloženja nečistoća ovisi o  svojstvima ulja, prvenstveno  o sastavu i količini kiselina,  pa se odvajanje taloga ne  može vremenski odrediti,  već kontrolom odvijanja samog procesa taloženja. 


     Otprilike mjesec i pol nakon  proizvodnje ulja, stvara se talog na dnu posude u kojoj se  čuva ulje, koji je najnormalnija pojava kod čuvanja maslinovog ulja. Tada je vrlo važno  pretočiti maslinovo ulje, kako  bi se odvojilo ulje od taloga.  Ulje se pretače u čiste bačve,  dok se talog iz ranije korištenih bačvi jednostavno ispere.  Talog nije za konzumiranje.


 


TALOG


     


Otprilike mjesec i pol nakon proizvodnje ulja, stvara se talog na dnu posude u kojoj se čuva ulje, koji je najnormalnija pojava kod čuvanja maslinovog ulja. Tada je vrlo važno pretočiti maslinovo ulje, kako bi se odvojilo ulje od taloga. Ulje se pretače u čiste bačve, dok se talog iz ranije korištenih bačvi jednostavno ispere. Talog nije za konzumiranje


 


NAKON BERBE


 


Prskanje protiv Paunovog oka


      Nakon berbe posao u masliniku nije završen. Potrebno je u što kraćem roku nakon berbe obaviti prskanje protiv bolesti Paunovo oko. Za tu namjenu rabiti pripravke na bazi bakra. 


       Ukoliko nije maslinik gnojen organskim gnojivima nakon berbe pravi je trenutak da se to uradi.