Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mons. Puljić: Budite dar Crkvi i narodu

20.11.2011. 23:00
Mons. Puljić: Budite dar Crkvi i narodu


Za svećenika je zaređen benediktinac Jeronim Adam Marin OSB, prior benediktinskog samostana na Ćokovcu, koji dolazi iz župe Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici, a za đakone Šime Žilić iz župe Briševo i Ivan Perković iz splitske župe Brda te dvojica članova Franjevačke provincije svetog Jeronima, fra Nikica Devčić iz župe Uznesenja BDM u Zadru na Belafuži i fra Gabrijel Škibola iz Grba


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić za vrijeme euharistijskog slavlja u katedrali Sv. Stošije u Zadru na svetkovinu Krista Kralja zaredio je jednog prezbitera i četvoricu đakona. Za prezbitera je zaređen benediktinac Jeronim Adam Marin OSB, prior benediktinskog samostana na Ćokovcu, koji dolazi iz župe Bezgrešnog začeća BDM u Zadru na Puntamici. Kandidati za đakonsko ređenje bili su dvojica akolita Zadarske nadbiskupije Šime Žilić iz župe Briševo i Ivan Perković iz splitske župe Brda te dvojica članova Franjevačke provincije svetog Jeronima, fra Nikica Devčić iz župe Uznesenja BDM u Zadru na Belafuži i fra Gabrijel Škibola iz Grba, župa Nin. Zadarska prvostolnica je za vrijeme ovog velikog događaja bila potpuno ispunjena rodbinom i prijateljima ređenika te brojnim vjernicima koji su ih došli podržati u molitvi za njihov rast u vjeri i apostolskom žaru te zahvalnosti Bogu za dar njihova zvanja.
Ređenici kao Kristovi časni vojnici
Misnom slavlju je nazočilo četrdesetak svećenika, od kojih su brojni redovnici, a među pukom su se mogle vidjeti i redovnice različitih redovničkih zajednica. Svetoj misi su nazočili i bogoslovi raznih bogoslovija te sjemeništarci, njihovi odgojitelji i poglavari. Svečanost je započela svećeničkom procesijom od sakristije Sv. Barbare kroz katedralu. Mons. Puljić je tijekom obreda svećeničkog ređenja položio ruke na glavu kandidata, što su učinili i ostali svećenici. Potom je izrečena glavna molitva ređenja u kojoj se zaziva Duh Sveti. Kandidat je poslije toga odjeven u svećeničko ruho te je pomazan uljem krizme, jer je po svećeničkom redu na poseban način dionik svećeništva Krista Gospodina.    
– Želimo ovom euharistijom dati hvalu Kristu Kralju. Ovo je njegovo djelo, a ovi naši ređenici biti će njegovi časni vojnici, slikovito se izrazio nadbiskup te. 
– Lijepo je i znakovito čuti imena ređenika povezana s njihovom župom, mjestom krštenja i čuti njihov odgovor na prozvano ime: “Evo me”. Zahvaljujemo Bogu za ovaj divni otajstveni događaj koji nas u kontekstu svetkovine Krista Kralja vodi prema vrhuncima, prema kraju, prema onome zadnjem trenutku kada ćemo i mi doći pred Kralja i donijeti ono što imamo, naveo je zadarski nadbiskup.
Moli i radi
– Svako ređenje ima svoje značenje i poruku. Ono nas uvodi u otajstvo Božjega plana s ljudima i podsjeća na Isusove riječi: “Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite.” Stoga se Crkva u posvetnoj molitvi ređenja obraća Bogu “darovatelju časti, djelitelju redova i rasporeditelju službi” neka milostivo pogleda na sluge svoje koji će se posvetiti za službu đakona i prezbitera i neka ih “darom svoje milosti ojača za vjerno vršenje službe”.
– Upravo onako kako je sv. Benedikt izrekao kada je pravilo monaškog života sažeo u dvije riječi: moli i radi. Dragi Jeronime-Adame, Ivane i Šime, fra Nikica i fra Gabrijele, molite pobožno i sabrano, kako na misi, tako i uz molitvu časoslova. Neka sve bude u sabranosti i radosti duha. Ne zaboravljajte dnevno krunicu i čitanje Svetog pisma. ‘Molite da ne padnete u napast!’ Radite, molite i držite se reda i točnosti! Neka vas vjernici ne čekaju ni minute. Budite, dakle, u svemu ljudi rada, reda i molitve. Ne tražite svoje slave, već slavu Božju! Ne hvalite sebe, ni u razgovoru, ni u društvu, a pogotovo ne s propovjedaonice, poručio je ređenicima, predvoditelj euharistijskog slavlja. Mons. Puljić na kraju je poželio ređenicima da budu dar Crkvi i narodu: dar ljubavi bez koristoljublja, darivanje bez pridržaja i služenje bez uvjetovanja.