Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Potrebno nam je i tjelesno i duhovno zdravlje

20.11.2011. 23:00
Potrebno nam je i tjelesno i duhovno zdravlje


Marija nam pokazuje kako je moguće vjerovati i onda kada je lijepo, ali i onda kada dolaze teškoće i iskušenja, poručio je don Josip Lenkić


“Što god vam rekne, učinite”, evanđeoske su riječi koje je istaknuo don Josip Lenkić, kancelar Zadarske nadbiskupije za vrijeme svete mise na blagdan Gospe od Zdravlja u njezinom svetištu u Zadru. To su riječi koje je Djevica Marija uputila poslužiteljima na svadbi u Kani Galilejskoj. Brojni Zadrani i vjernici iz cijele nadbiskupije pohrlili su danas u svetište Gospe od Zdravlja, moleći Marijinu pomoć i zaštitu.
 Blagdan Gospe od Zdravlja još se zove Prikazanje BDM. To je spomendan posvete crkve Svete Marije Nove (543. g.) pored jeruzalemskog hrama. Crkva na ovaj blagdan podsjeća na činjenicu posvete Djevice Marije, koja se posvetila Bogu potaknuta Duhom Svetim. Milošću Duha Svetoga bila je ispunjena u svom bezgrešnom začeću.
 Don Josip je započeo svoju propovijed govorom o velikom štovanju BDM, posebno istaknuvši potrebu ne samo tjelesnog zdravlja za koje smo, kako kaže, često zabrinuti, nego i duhovnog zdravlja, zapravo sveopćeg čovjekovog spasenja. Propovjednik je izdvojio da Marijina svetišta najljepše spajaju zdravlje duše i tijela te da se u njima sakramentom pokore liječe i odravljaju mnoge duše koje se onda okrepljuju sakramentom euharistije. Marija JE svoju vjeru posebno posvjedočila stojeći pod križem svoga Sina Isusa Krista kada su se svi apostoli razbježali, osim ‘učenika kojeg je Isus osobito ljubio’.
– Marija ostaje uz svoga Sina i vjeruje da je on uistinu Spasitelj svijeta. Stoga baš takvu Isus nam daje za Majku, da bude Majka i naše vjere, da snaži našu vjeru i da nam pokazuje kako je moguće vjerovati i onda kada je lijepo, ali i onda kada dolaze teškoće i iskušenja. Činjenica je da je to baš danas itekako aktualno i važno, naglašava predvoditelj euharistije.
 Dodao je kako se neprestano treba okretati Djevici Mariji i njezinom Sinu te u njima pronalaziti utjehu, izvor i snagu vjere.
– Svjedoci smo brojnih traženja Duha, Boga, vjere. Stoga možemo primijetiti brojne seminare i različite skupove gdje se ljudi okupljaju jer traže nešto duhovno. Dovoljno je navečer ili u noći negdje, upaliti televizor ili bilo koju radio stanicu, i vidimo kako upravo na tom području ljudima gladnim Duha se pojavljuju suvremeni proroci i nude im različita rješenja. Poznato je da vrlo brzo nakon toga dolaze i razočaranja, zato što ona nisu utemeljena na Bogu, nego na nekim ljudskim proizvodima koji se žele zamotati u celofan nečeg duhovnog, upozorio je propovjednik.
– Marija je svoju vjeru dokazivala i pod križem. Toga moramo biti svjesni i mi, da će i naša vjera biti prokušana – krizom vjere i različitim teškoćama. Bogu hvala, danas više ne živimo u vremenima kada svoju vjeru trebamo dokazivati krvlju, ali da ćemo se za tu vjeru trebati znojiti, i unutar sebe samoga i boriti, to je svakako prisutno. U životu BDM takvih trenutaka itekako možemo pronalaziti, govori don Josip. Važno je, unatoč tih različitih životnih iskušenja vjerovati da je Bog prisutan i da spašava čovjeka, izdvaja se u poruci misnog slavlja.