PROJEKT Učenici zadarske medicinske škole obrazložili zašto je marihuana lijek!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Na 8. Smotri "Dani E - medica 2014." koja se ovoga vikenda, od 21. do 23. studenoga, održava u Termama Tuhelj, među 32 učenička projekta, nastala u suradnji najmanje dviju škola, naći će se i jedan od nekoliko projekata zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića.

Riječ je temi koja je trenutačno u fokusu interesa hrvatske javnosti - o uporabi marihuane u medicinske svrhe, što je ozakonilo više europskih država, i o čemu se u Hrvatskoj vode aktualne rasprave, te je povodom toga od strane Ministarstva zdravlja ovih dana najavljeno osnivanje Stručnog povjerenstva kojemu je cilj utvrditi postoji li u Hrvatskoj zdravstvena opravdanost za korištenje ove biljke za liječenje određenih bolesti.

Upravo ovu temu pod nazivom "Marihuana kao lijek" za svoj je projekt odabrala skupina učenika iz 4. C razreda, smjera fizioterapeut Medicinske škole Ante Kuzmanića. Odabir teme i ideja da se kroz ovaj projekt upozna ostale učenike, sudionike ovogodišnjih "Dana E - medica" s blagotvornim učincima biljke konoplje na ljudsko zdravlje, potekla je od učenika Marcela Bukarice.

- Kada smo prije godinu dana prijavljivali ideje za projekte koji na dosadašnjim "Danima E - medica" još nisu prezentirani, moja je želja bila da se obradi upravo ova tema iako se tada o njoj u javnosti još nije toliko govorilo kao danas, odnosno nije bilo baš "popularno" iznositi pozitivne učinke i ljekovita svojstva kanabisa, objašnjava Marcel koji je zajedno s kolegama iz razreda Petrom Kovačević i Karlom Šturmanom pod vodstvom mentorice Verice Tičina temeljito i na zanimljiv i svima pristupačan način obradio ovu temu.

Projekt "Marihuana kao lijek" ovi su srednjoškolci osmišljavali i pripremali više mjeseci, a intenzivno na njemu radili posljednja dva mjeseca.

- Kad je riječ o primjeni marihuane, ona se u organizam može unositi pušenjem na način da se mota u cigaretni papir ili rizlu, što izaziva negativne posljedice na ljudsko zdravlje. U medicinske svrhe najbolji način primjene, navodi dalje Marcel, je korištenje ulja od kanabisa. Iznimno je važno da se taj pripravak u organizam unosi na pravi način, tako da se na kažiprst stavi kap ulja i utrljava u desni ili na kožu, najčešće od 1 do 3 puta dnevno. Legalizacija korištenja marihuane u svrhu liječenja spriječila bi da mnogi pacijenti koji boluju od teških i neizlječivih bolesti, te sada nabavaljaju ovo ulje na crnom tržištu ugrožavaju svoje zdravlje i život jer je u većini slučajeva takav nelegalni pripravak upitne kvalitete, kaže autor ovog projekta Marcel Bukarica.

više u tiskanom izdanju
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno