Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

GASTRO GLOBUS Povezivanje hrvatske i talijanske kuhinje

21.11.2018. 17:30
GASTRO GLOBUS Povezivanje  hrvatske i  talijanske kuhinje


Degustacijom talijanskih proizvoda u Zajednici Talijana u  Zadru u ponedjeljak je započeo Tjedan talijanske kuhinje u svijetu 2018.  Talijanski slatkiš čokolada. Kako je otvarajući tjedan rekla predsjednica  Zajednice Rina Villani riječ je o manifesticiji koju svake godine organizira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije.
– Večeras povezujemo hrvatsku i talijansku kuhinju. Posebice što se radi o mediteranskoj kuhinji koja spaja ljude u Dalmaciji i Italiji. Detaljnije  ćemo o tome govoriti kroz radionice, napose onu Hrana umjetnosti. Najvažnije je istaknuti da je talijanska kuhinja zapravo zdrava kuhinja. Ako  se zna kuhati, nisu loši ni pašta ni pizza. Također i talijanska čokolada, ali  i sladoled spadaju u delicije koje svi volimo. Nekako se smatra da je uz  Francusku, talijanska kuhinja najbolja na svijetu, rekla je Rina Villani.
Rina Villani ističe da je dalmatinska kuhinja zapravo kuhinja regije Veneto. Velika je sličnost domaće kuhinje s venecijanskom kuhinjom.
Osim organizacije radionice Hrana umjetnosti, bit će održane radionice Ples kakaa, Put kakaa, Kakao u čokoladi, Čokolada u javnom jeziku,  Otkrivanje riječi u čokoladi, Tino, čokolada s pet osjetila. Uz film La fabrica del cioccolati bit će organiziran seminar Kakao između mitova,  priča i umjetnosti. Talijanske priče. Vrhunac tjedna bit iskušenje za nepce Natjecanje slatkiša. Detaljnije informacije mogu se dobiti u Zajednici  Talijana u Zadru u Ulici Borelli 8.