Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović danas u Škabrnji

22.11.2019. 09:00


Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović će danas (petak, 22. studenoga 2019.) u 11 sati nazočiti na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Zadar koja se održava u povodu Dana grada i blagdana sv. Krševana. Potom će u ravnokotarskoj Škabrnji odati počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.
– Kako se Dan sjećanja u Vukovaru i Škabrnji održava istovremeno, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović će danas u 14 sati doći u Škabrnju kako bi odala počast stradalim civilima i braniteljima, kazao je Nediljko Bubnjar, načelnik Općine Škabrnja.
Predsjednica Gra -bar-Kitarović je već tradicionalno i prethodnih godina uoči ili nekoliko dana poslije Dana sjećanja na žrtvu Škabrnje 1991. dolazila u ovo ravnokotarsko mjesto kako bi se poklonila žrtvama.
– Predsjednica Kolinda dolazi u centar Škabrnje, na Trg dr. Franje Tuđmana. Potom će položiti vijenac i zapaliti svijeću kod spomen-obilježja masovne u neposrednoj blizini Osnovne škole Vladimir Nazor te kod Centralnog križa na groblju sv. Luke, rekao je Bubnjar.
Tog kobnog jutra prije 28 godina, 18. studenog 1991., u Škabrnji pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija, potpomognuti pješaštvom tzv. kninskoga korpusa slomili su otpor hrvatskih branitelja u Škabrnji te su ubili i masakrirali 31 nedužnog civila i 13 pripadnika HV-a, mještana koji su imali samo srce i želju da obrane svoje selo od nadiranja pripadnika JNA i paravojnih četničkih snaga.
– Ukupno je Škabrnja imala 86 žrtava, 55 civilnih te 25 vojnih, šest Škabrnjana poginulo je nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, a tome treba dodati i 12 poginulih u Škabrnji iz drugih mjesta, podsjetio je Nediljko Bubnjar.
Na Danu sjećanja na žrtvu Škabrnje 1991., prije četiri dana u koloni sjećanja »Korak po korak«, kojom se obilježava 28. obljetnica stradanja ovog općinskog ravnokotarskog središta, prošlo je oko 15.000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine te inozemstva.