Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Učenici OŠ Zadarski otoci uputili čestitku voljenom gradu

22.11.2019. 09:45


Osnovna škola Zadarski otoci, u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, a u okviru projekta Muzej u školi, već petu godinu za redom organizira prigodni program pod nazivom "Čestitka voljenom gradu."
Ovogodišnja čestitka Zadru s temom "Zadar u mreži mira", upućena je iz Samostana sv. Frane i posvećena je Zadarskom miru. Naime, kako navode u OŠ Zadarski otoci, pod okriljem projekta Muzej u školi učenici ove škole i prijatelji projekta čuvaju spomen na Zadarski mir, te odgojem za mir promiču baštinu i kulturu mira.


Vjerni duhu grada
– Svi naši projekti imaju elemente baštine i kulture mira, što smo željeli istaknuti i ove godine s temom "Zadar u mreži mira. Cilj projekta Muzeja u školi je ugraditi proživljenu bogatu i slavnu baštinu na zadarsku djecu kao dio identiteta, održati duh grada gradeći snažan ponos kao snagu i vodilju u očuvanju i građenju grada za nove generacije znanjem i ljubavlju, ostajući vjerni duhu grada, svom identitetu u duhu odgoja za mir na temelju baštine, kazala je koordinatorica i idejna začetnica projekta Muzej u školi Anamarija Botica Miljanović, dipl. učiteljica mentorica i voditeljica Muzeja u školi u suradnji s Pedagoškom službom Narodnog muzeja Zadar.


»Ovim projektom OŠ Zadarski otoci uključila je Zadar u rad Europske mreže mjesta mira kroz obilježavanje manifestacije Zadarski mir.
Anamarija Botica Miljanović
– I ove godine kao čestitku gradu za njegov rođendan Dječja folklorna skupina Donatići, odjevena u nošnje iz 19. stoljeća, pripremila je prigodni glazbeno-plesni program sastavljen od pjesama posvećenih gradu, Zadarskog tanca, recitacija, kaže dalje Botica Miljanović, te navodi kako izložba fotografija postavljena u Samostanu sv. Frane predstavlja prikaz događanja kroz sve protekle godine trajanja projekta.




Europska mreža mjesta mira
Inače, projekt Muzej u školi nastao je na inicijativu Osnovne škole Zadarski otoci, uz podršku Narodnog muzeja Zadar, kao nastavak plodne dugogodišnje suradnje, a s ciljem da kao živi muzej oživljuje baštinu i postane način promišljanja i življenja baštine mladim naraštajima.
– Ovim projektom OŠ Zadarski otoci uključila je Zadar u rad Europske mreže mjesta mira kroz obilježavanje manifestacije Zadarski mir. Naime, sva mjesta Europske mreže mjesta mira potpisnici su nekih mirovnih sporazuma, istaknula je još Botica Miljanović.
Muzej u školi je, također, inicijator i pokretač brojnih vrijednih baštinskih događanja i manifestacija. Brojne su tako aktivnosti na razini grada i dugogodišnji projekti koji su do sada pokrenuti i organizirani kao što su Zadarski mir, Zadarska alka – najstarija Hrvatska alka, Igre dida moga, Humanitarni korizmeni kros, Čestitka voljenom gradu i druge.
Sa svojom Dječjom folklornom skupinom Donatići škola ponosno predstavlja zadarsku nošnju, ples i pjesmu i na Vinkovačkim jesenima.


Očuvanje zadarske baštine
Dugi niz godina sudjeluju u manifestacijama Noć muzeja, Dan muzeja, te ostalim događanjima u gradu. Male folkloraše Donatića čine učenici škole, a ove školske godine 2019./20. skupina broji 22 člana i to osam djevojčica i četrnaest dječaka.
Sva događanja Muzeja u školi su u zajedničkoj suradnji Grada Zadra, zadarskih muzeja, Gradske knjižnice Zadar, Samostana sv. Frane, kao i crkvi, škola, vrtića, kulturno umjetničkih društava, sportskih klubova. Cilj projekta je u događanja uključiti i ostale škole i vrtiće, sportske klubove u zajedničkom cilju očuvanja zadarske baštine.
Uspjehu svih organiziranih događanja pridonijeli su, ističu još u školi, i brojni suradnici koji su uložili svoje znanje i ljubav u pripremu i realizaciju projekata.


DONATIĆI GRADU
Anamarija Botica Miljanović kazala je kako su i ove godine kao čestitku gradu za rođendan Donatići odjeveni u nošnje iz 19. stoljeća pripremili prigodni glazbeno-plesni program sastavljen od pjesama posvećenih gradu, Zadarskog tanca, recitacija.