Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PREMA NORMALI Cijepljenje počinje u nedjelju i traje tri dana

21.12.2020. 09:31


Ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić jučer je najavio da će prve doze cjepiva protiv COVID-19 u Hrvatsku stići u subotu 26. prosinca, a potom će se sljedeća tri dana provesti i prva cijepljenja.
Europska agencija za lijekova (EMA), odnosno njezino Povjerenstvo za humane lijekove danas će odlučivati o odobrenju prvog cjepiva protiv COVID-19 u Europskoj uniji, cjepiva koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemački BioNTech.
Dolazak tog cjepiva u Hrvatsku predviđen je 26. prosinca, a potom trodnevna kampanja cijepljenja, kao i u drugim članicama EU-a. Za plan cijepljenja nadležan je HZJZ.
– Prve doze bit će u inicijalnim količinama i onda će dolaziti nove doze, rekao je u izjavi novinarima Tomić nakon što je jučer videovezom održan redoviti sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Stožera civilne zaštite, HZJZ-a i HALMED-a.
Objasnio je da nakon EMA-ina odobrenja slijedi odobrenje Europske komisije koje će vrijediti za sve države članice EU-a, pa tako i za Hrvatsku, a nakon odobrenja EK-a bit će objavljene i sve detaljne informacije o lijeku.
Najprije će biti objavljene na engleskom jeziku, a u srijedu se očekuje i na jezicima svih članica EU-a. Sadržavat će upute za pacijenta, sažetak opisa sastava lijeka za zdravstvene radnike te završno izviješće o ocjeni lijeka, rekao je Tomić.
– To će biti dostupno i u bazi lijekova kao i na linku EK-a te će sadržavati sve podatke, sve spoznaje, uključujući sve nuspojave, kontraindikacije, indikacije i sve što, uobičajeno, prati svaki lijek, rekao je te pojasnio da se iz tih informacija onda »derivira uputa o lijeku, koja je pisana jezikom prilagođenim pacijentu i sadržavat će sve nužne upute«.


Manje zaraženih
U informacijama o proizvodu bit će navedene sve dosad zabilježene nuspojave, odnosno tko ga eventualno zbog njih neće smjeti primiti.
– Nakon dobivanja odobrenja EK-a potrebno je provesti posebnu provjeru kakvoće koju radi ona članica EU-a na čijem se teritoriju lijek pušta, u ovom su slučaju to Njemačka i Belgija. U tom smislu, nakon provjere kakvoće onih serija koje će se, među ostalim, puštati i na hrvatsko tržište, HALMED mora dati suglasnost temeljem dokumentacije, pojasnio je proceduru Tomić.
Nakon početka primjene cjepiva za zaprimanje prijava o eventualnim nuspojavama u Hrvatskoj će biti zaduženi HALMED i HZJZ.
U međuvremenu dok cjepivo ne dođe u većim količinama, protuepidemijske mjere pokazuju rezultate. U Primorsko-goranskoj županiji jučer su potvrđena 223 nova slučaja zaraze koronavirusom, a testirano je 1.170 uzoraka. Time je, prema riječima dr. Vladimira Mićovića iz županijskog Stožera, nastavljen trend smanjivanja udjela pozitivnih među testiranima koji je jučer bio 19 posto. Nažalost, u Primorsko-goranskoj županiji preminule su još četiri osobe, a na respiratoru je 16 osoba, jednak broj kao i u prethodnih nekoliko dana.
Istodobno je ozdravilo 380 osoba, pa se broj aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 smanjio na 3.307, odnosno 157 manje u odnosu na subotu.
– Važno je ukazati na jasno vidljivi trend smanjenja broja pozitivnih osoba unutar broja laboratorijskih obrada koji danas iznosi 19 posto. Vjerujem da smo dosegli plato broja novooboljelih, što pokazuje upravo ovaj udio zaraženih među testiranima. Iako je broj testiranja povećan, udio zaraženih pao je s trideset na dvadesetak posto, što je ohrabrujući pokazatelj. Smanjen je i ukupan broj oboljelih, ali je situacija s brojem osoba na liječenju u KBC-u i dalje ozbiljna. Ukupno je na bolničkom liječenju 156 osoba, šest više nego u subotu, na respiratoru je i dalje 16 osoba, rekao je Mićović.


Stopa smrtnosti
Što se tiče broja preminulih, Mićović kaže kako u prosjeku umiru tri do četiri oboljela, čime je stopa smrtnosti u Primorsko-goranskoj županiji oko 0,8 posto, što je dvostruko manje od prosjeka na razini države.
– Ovi nas brojevi uvode u sezonu božićnih blagdana s određenom dozom optimizma, iako i dalje apeliramo na građane da se pridržavaju mjera i izbjegavaju okupljanja većeg broja ljudi. Važno je da se i tijekom blagdana pridržavamo smjernica i uputa kako se ne bi dogodilo da nakon praznika ponovno imamo veći broj zaraženih osoba, rekao je Mićović.
Na pitanje novinara jesu li oboljeli na bolničkom liječenju iz Primorsko-goranske županije ili i iz okolnih županija, odgovorio je kako je dobar dio i iz drugih krajeva.
– Od 156 bolesnika na bolničkom liječenju u KBC-u u ovom je trenutku oko trećine iz drugih županija. Što je i razumljivo jer je ipak Rijeka regionalni klinički bolnički centar i centar za liječenje oboljelih od COVID-19, pa se pacijenti s najtežim simptomima iz okolnih županija šalju na liječenje u Rijeku. Ukupno smo u PGŽ-u dosad imali 115 preminulih, od 14 tisuća oboljelih, ali i kod preminulih je slična situacija te je i među njima bilo oko trideset posto oboljelih s područja drugih županija koji su bili na liječenju u Rijeci, rekao je Mićović.
Udio osoba starijih od 65 godina koje spadaju u najrizičniju skupinu oboljelih od COVID-19 i dalje je stabilan i kreće se oko 14 posto, a nije se znatnije mijenjao ni udio školaraca među novooboljelima kojih je oko deset posto, dok je opao udio novozaraženih među studentskom populacijom.
– Postotak novozaraženih među studentima je oko osam posto, što ne čudi, s obzirom na to da je na Sveučilištu već pred neko vrijeme poduzet niz mjera kojima je nastava organizirana putem interneta kako bi se smanjili kontakti među studentskom populacijom, rekao je Mićović.




Teško u Lopači
U psihijatrijskoj bolnici Lopača provedeno je testiranje svih pacijenata i djelatnika, rekao je, s tim da je postotak zaraženih vrlo visok, oko šezdeset posto među pacijentima i trideset posto među djelatnicima, ali jučer nije bilo novozaraženih.
Mićović je građane, posebno one starije dobi, pozvao i da se cijepe protiv gripe, ako to još nisu učinili.
– Gripa se još nije službeno pojavila, no to ne znači da ove sezone gripe neće biti. Osim toga, vidimo da je i među testiranima na COVID-19 u najgorim trenucima bilo trideset posto zaraženih, što znači da je među ostalih 70 posto bio velik broj s drugim respiratornim poteškoćama, kazao je Mićović.
U posljednja 24 sata na razini Hrvatske zabilježeno je 1.975 novih slučajeva zaraze te je broj aktivnih slučajeva bio ukupno 18.627. Među njima je 2.976 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 290 pacijenata, a preminulo je 76 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 194.962 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 3177 preminulo, ukupno se oporavilo 173.158 osoba, od toga 3.390 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 55.417 osoba.


Liječnici moraju biti primjer
Cijepljenje protiv COVID-19 u Primorsko-goranskoj županiji trebalo bi započeti najkasnije do polovine siječnja, najavio je Mićović, pri čemu će među prvima biti cijepljeni štićenici domova za starije i domova za osobe s posebnim potrebama.
– U provođenju cijepljenja sudjelovat će kompletan zdravstveni i socijalni sustav po čemu ćemo, vjerujem, biti pozitivan primjer na razini Hrvatske, rekao je Mićović.
Novinare je zanimalo hoće li i u kojem postotku biti cijepljeni i zdravstveni djelatnici, s obzirom na to da već duže vrijeme u javnosti kola podatak da ih oko pedeset posto odbija cijepljenje.
– Popisi zdravstvenih djelatnika koji se žele cijepiti još se rade, ali siguran sam da će broj onih koji će se cijepiti biti daleko veći od pedeset posto, odnosno da će velika većina biti cijepljena. Mi smo ti koji moramo svojim primjerom pokazati i solidarnost i odgovornost. Cijepit ću se i ja, to je moja obaveza. Kao što sam se i dosad nastojao ponašati odgovorno, štiteći svoje i tuđe zdravlje, tako ću to učiniti i kad je u pitanju cijepljenje, rekao je Mićović.


»Svi podaci o cjepivu bit će dostupni i u bazi lijekova, kao i na linku EK-a te će sadržavati sve podatke, sve spoznaje, uključujući sve nuspojave, kontraindikacije, indikacije i sve što, uobičajeno, prati svaki lijek
Siniša Tomić