Nježnost nije nestala ni nakon pola stoljeća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Marica i Petar Ćurko obilježili 50 godina braka
Davno je to bilo, ali i ne tako davno. Kad je Marica odlazila od svoje majke sićam se da joj je rekla: ‘Kćeri moja ako ti bude dobro ne hvali se, ni ako ti bude loše. ne tuži mi se’ i to ja danas poručujem mladom svitu, govori Pere
Marija DEJANOVIĆ
Zbog pandemije COVIDA-19 proslava zlatnog pira planirana u krugu obitelji

Kad sam stigla sam do obiteljske kuće Petra Ćurka kojeg svi zovu Pere s ciljem opisivanja njegove ljubavne životne priče, u dvorištu me dočekala slavljenica Marica.
Ušavši na prostor njihovog imanja koje se nalazi u središtu povijesnog otoka kraljevskog grada Nina pogled mi je zastao na ostacima rimskog hrama mnogima poznatog kao najvećeg na istočnoj strani Jadrana.

Dva galeba

Na vrhu korintskog stupa stajala su dva galeba promatrajući s visoka svijet oko sebe. Odmah nakon pozdrava s Maricom saznajem od nje: »Ta dva galeba svakodnevno su naše društvo, a dali smo im i imena, jedan je Paško, a drugi je Jere. Svakog su dana tu i mi ih hranimo. Nakon ručka stavimo dio hrane na ogradni kameni zid i oni se odmah spuste i pojedu svoj obrok. Tako je već godinama«.
Ima neke simbolike u dočeku tih dviju ptica. Kao da su i one tog jutra bile veselije. Ipak njihovi dragi hranitelji Marica i Pere slave svoj veliki jubilej – zlatni pir.
Marica me uvela u prostor dnevnog boravka gdje je za stolom sjedio domaćin Pere u veselom društvu svog prijatelja Damira Mrle.
Pere je započeo s pričom da su se on i Marica upoznali kada je ona imala 17, a on 22 godine. Naredne godine su se vjenčali na dan 18. 12. 1971. pa je od tada prošlo 50 godina. Vjenčao ih je don Sreko Frka Petešić, a kumovi su im bili Karlo Ćurko i Zvonko Pijaca.
- Peru sam prvi put vidjela izdaleka kako onako zgodan kakav je već bio, u smeđem odijelu i smeđim cipelama, izlazi iz autobusa i učinio mi se tada kao maneken, priča Marica i dodaje kako se sudbonosni trenutak dogodio u ninskoj trgovini gdje je radila kao naučnica i trgovačka pomoćnica.
Pere je prolazio, pogledi su im se sreli, a Marica se sjeća da je uzbuđeno rekla naglas: »Vidi onog lipog dečka«. »Bila je to ljubav na prvi pogled«, kaže ona.
Pere potvrđuje njezine riječi.

Kako je Marica razbila 13 pijata

- Viđao sam Maricu kod tete Slavke Glavan u dućanu i tako dan po dan jako sam je zavolio, otkriva Pere. Kroz priču stalno ističe: »Vidi je kako je lipa i mlada, a ja sam već star«, a u tim riječima iščitava se naklonost i sva nježnost koju Pere osjeća prema svojoj žsupruzi već pola stoljeća.
Prisjeća se Pere vremena kada nije bilo ni automobila ni asfalta, pa je on znao posuditi bicikl od prijatelja i odletio bi u Privlaku svojoj Marici da je kratko vidi.
- Davno je to bilo, ali ne i tako davno. Kad je Marica odlazila od svoje majke sićam se da joj je rekla: ‘Kćeri moja ako ti bude dobro ne hvali se, ni ako ti bude loše ne tuži mi se’ i to ja danas poručujem mladom svitu, govori Pere.
Između reda smjeha i ozbiljnog razgovora otkriva kako se tada živjelo u oskudnim uvjetima. Marica rođena Skoblar živjela je u Privlaci u mnogobrojnoj obitelji od 14 članova, a udala se u Nin u kuću Pere Ćurka, također u mnogobojnu obitelj od 13 članova i bilo je tu puno odricanja.
U šali su se sjetili jednog slučaja s početka braka kada je Marica polupala sve pijate. Inače, pričaju oni, pijati su se prali na dvoru.
- Marica je kao mlada nevista iznila 13 pijata da ih opere, a nešto od treme, a i slučajno, dogodilo se da je svih 13 pijata ispalo iz ruku i razbilo se. Moj otac, a Maričin svekar Šime Ćurko rekao je: ‘Tko je kupio prve kupiti će i druge pijate’, prisjeća se Pere svako malo, pod utjecajem emocija što su uspjeli tako dugo proživjeti zajedno, nježno govori o svojoj supruzi i uvijek naglašava kako je ona mlada a on star, iako je stariji tek godina.
- Pet godina nisam bio svjestan da sam oženjen, išao sam s društvom kao momak vani, lutao sam po čitave noći, veseljak sam i društvena osoba, a imao sam puno prijatelja, govori Pere i redom nabraja njihova imena.
- Marica je to sve otrpjela, ljubav je bila posrijedi, govori Pere, dok je Marica, po tradicionalnom odgoju, ponešto tiša i skromnije priča.

Ponosni na unučad

U braku im se rodio sin Ivica, a tri godine poslije drugi sin Šime zvani Paško. Pere pokazuje na mobitelu fotografije.
Razgovor je krako prekinuo zvuk mobitela i Marica se javlja uz komentar: »Moja ljubav, moj Nino zove« i udalji se kratko te obavijesti unuka što rade.
Nakon razgovora Marica puna ponosa nastavi priču o unuku i njegovom studiju, zatim navodi da ima još dvije unuke Martu i Miju, o kojima je također pričala s puna ponosa.
Život su proveli uglavnom radeći, Pere je radio 38 godina u PTT-u, a kasnije u HT-u dok je Marica radila 16 godina u Tvornici plinskih armatura Bagat u Ninu, a sada su u mirovini.
Oboje kao roditelji pomažu, koliko im zdravlje dozvoli, sinu Ivici, vlasniku Konobe »Stara Kužina« u Ninu.
- Osjećamo se još uvijek mladi, u šali dodaje Pere.
Marica i Petar Ćurko okrunili su 50 godina ljubavi u zajedničkom životu i zlatni pir proslavili u krugu svojih najbližih, zbog okolnosti koje vladaju oko pandemije Covida-19.
Marica i Pere pripadaju u generacije koje su odgojene da je najvažnija tolerancija i opraštanje. U svakom braku, pa i u njihovom bilo je sigurno kriza, ali je najvažnije da obiteljska ljubav najdjača sve. Danas je ljubav teško naći, to pokazuju i određene statistike koje govore da većina parova prekida već nakon par mjeseci veze. Za dugovječnost bračnog života potrebni su kompromisi i rješavanje problema, a očito su Marica i Pere to znali i primjenjivali u svom dugom zajedničkom životu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)