Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Grdoviću tri godine zatvora, Bakiću uvjetna kazna

Autor: Suzana Bandić

21.01.2009. 23:00
Grdoviću tri godine zatvora, Bakiću uvjetna kazna

Foto: Adam VIDAS



Josip Grdović (26) i Goran Bakić (23) proglašeni su krivima zbog preprodaje speeda i ecstasyja te su im u ponovljenom sudskom procesu izrečene kazne, Grdoviću zatvorska kazna u trajanju od tri godine, a Bakiću je izrečena uvjetna kazna te mjera pojačane brige i nadzora


Josip Grdović (26) i Goran Bakić (23) jučer su na Županijskom sudu u Zadru proglašeni krivima zbog preprodaje speeda i ecstasyja te je u ponovljenom sudskom procesu Grdoviću izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri godine, dok je Goranu Bakiću izrečena uvjetna kazna te mjera pojačane brige i nadzora u trajanju od šest mjeseci do dvije godine, što će mu sud naknadno utvrditi.
Njemu se, naime, sudilo prema pravilniku o maloljetničkim sudovima, jer je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio mlađi punoljetnik, a samo “za dlaku” je izbjegao zatvorsku kaznu.
Naime, Bakić je izbjegavao dolaske na nekoliko posljednjih rasprava pa mu je stoga, s obzirom na to da će za svega nekoliko mjeseci napuniti 23 godine, prijetila zatvorska kazna od najmanje tri godine.
Prvooptuženom Josipu Grdoviću uzet će se u obzir boravak u pritvoru u trajanju od godine i sedam mjeseci, a iz kojega je izišao 9. srpnja prošle godine.
Na jučerašnjoj raspravi obrana i tužiteljstvo iznijeli su završne riječi, no svi su istaknuli da ostaju kod završnih govora još od 18. travnja 2007. godine.
Zastupnik tužiteljstva Slobodan Denona tražio je izricanje teže zatvorske kazne za Grdovića s obzirom da je on recidivist te je do sada osuđivan čak četiri puta, od čega jednom za isto kazneno djelo, obrazlažući svoj zahtjev s tim da do sada izrečene kazne nisu imale pozitivnog učinka.
Suprotno njemu, Grdovićev branitelj Andrej Korljan ukazao je na to da se njegov klijent u pritvoru izliječio od ovisnosti te da je riječ o maloj količini opojne droge čiji je konzument bio u vrijeme kada je droga kod njega pronađena. Spomenuo je i činjenicu da je utvrđeno da zatečeni novac nije zarađen “dilanjem”. Stoga je predložio sudu oslobađajuću presudu ili, pak, blagu kaznu.
Podsjetimo, Grdović je bio optužen zbog preprodaje i posjedovanja ecstasyja i speeda radi preprodaje, a pretresom njegova doma pronađeno je 40 tableta ekstasyja i 7,4 grama speeda skrivenih u etuiju za naočale. Drugooptuženom Bakiću utvrđeno je da je 4. prosinca 2006. godine od Grdovića kupio 50 tableta extasyja s namjerom daljnje preprodaje, za što mu je platio 1.100 kuna.
Na Županijskom sudu u Zadru Grdoviću i Bakiću je izrečena presuda, no nju je Vrhovni sud ukinuo zbog proceduralne pogreške, a radilo se o čitanju iskaza Grdovićeve bake Ivane Kaleb koji je dala istražnom sucu, ali iskaz se čitao bez njezne nazočnosti. Ona je u tom iskazu, podsjećamo, svom unuku dala savršen alibi za 12 tisuća kuna koje je policija pronašla kod njega prilikom pretresa njegova doma, a osim toga sudu je predočila i uplatnicu iz Zagrebačke banke kojom je ona svom unuku uplatila iznos od 40 tisuća kuna, navodno za adaptaciju stana. Predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić stoga je donio odluku prema kojoj će spomenuti novac biti vraćen prvooptuženom s obzirom na to da sud nije utvrdio da je zarađen “dilanjem”.