Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gotovina: Ponosan sam na “Maslenicu”

Autor: Hina (H)

21.01.2013. 23:00
Gotovina: Ponosan sam na “Maslenicu”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



General Ante Gotovina izjavio je danas kako je ponosan na Vojno-redarstvenu operaciju “Maslenica ’93” , jer je ona doprinijela pobjedi u Domovinskom ratu.
“Osjećam se ponosan, jer je to jedna od operacija koja nam je omogućila da pobjedimo u ratu i da se od 1995. godine naša domovina razvija u miru”, izjavio je novinarima general Gotovina na svečanom polaganju vijenaca na zadarskom Gradskom groblju u povodu 20. obljetnice operacije “Maslenica ’93”.
To je bila akcija koja nas je usmjerila dalje i u kojoj smo “stekli sva taktička i tehnička znanja i razvili naše oružane snage da bismo došli do konačne pobjede”, kazao je Gotovina, jedan od zapovjednika akcije.
Istaknuo je da je ponosan “na svoje branitelje i sve zajedno koji smo se danas okupili tu”.
“Posebno se sjećamo naših poginulih, dijelimo tugu i ponos s obiteljima, a isto tako i s braniteljima, koji nose trajni biljeg iz ratne operacije”, kazao je general Gotovina.
Naglasio je kako je Hrvatska sada članica NATO-a, a naši vojnici djeluju i sudjeluju u svim mirovnim operacijama u svijetu.
“Mi smo slobodni ljudi, ponosno i s optimizmom gradimo našu domovinu i našu budućnost”, dodao je general Gotovina.
U povodu 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Malenica ’93”, zajedniči su vijenac danas na zadarskom groblju položili predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović.
U ime Oružanih snaga RH vijenac je na zadarskom gradskom groblju položio načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić.
Vijenac je položio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te više lokalnih izaslanstava i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Državni su čelnici takođe položili vijenac i pred spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade “Imotski sokolovi”.
Nakon toga Josipović, Leko i Milanović su došli u zadarsko Hrvatsko narodno kazalište gdje se održava svečana akademija u povodu 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Maslenica ’93”. tijekom koje su u 72 sata oslobođene bitne strateške točke i omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.
U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim napadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.