Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarska županija je »igrala« tek u kampovima

24.01.2020. 19:45


Tijekom 2019. godine u Hrvatskoj je kategorizirano 56 novih hotela, kampova i marina. Najveći broj, njih čak 30, kategoriziran je visokom kategorijom, s četiri i pet zvjezdica. Ministarstvo turizma koje provodi kategorizaciju ugostiteljskih i turističkih objekata iz skupina: hoteli, kampovi i luke nautičkog turizma kategoriziralo je i 36 hotela, kampova i marina koji su povećali kapacitete i/ili povećali kategoriju, ili broj zvjezdica/sidara.


4 kampa sa ukupno 485 kamp mjesta sav je prilog Zadarske županije ovoj listi


»Vlada Republike Hrvatske prepoznala je važnost koju turizam ima za napredak, demografsku održivost i povećanje životnog standarda u lokalnim zajednicama. Zbog toga od početka mandata stavljamo naglasak na jačanje kvalitete turističke ponude i produljenje aktivnosti na cijelu godinu. U proteklih nekoliko godina postigli smo iznimne rezultate u vidu turističkog prometa, ali što je još važnije, konstantno se povećavaju prihodi od turizma i privlačimo sve veći broj investicija. Otvaranje novih hotela, kampova i marina u 2019. godini, od kojih je većina kategorizirana najvišim standardima kvalitete od 4 i 5 zvjezdica, dokaz je kako smo postavili kvalitetan okvir za održivi razvoj hrvatskog turizma koji će dati poticaj privlačenju gostiju različitih interesa i povećanju potrošnje kroz veći dio turističke godine«, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.




Otvorena 43 nova hotela
U 2019. godini Ministarstvo turizma kategoriziralo je 43 nova hotela s 3.948 kreveta dok je 26 hotela povećalo kapacitete i/ili kategoriju. Visokom kategorijom s četiri i pet zvjezdica kategorizirano je 26 novih hotela. Najveći broj novih hotela kategoriziran je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (13), Primorsko-goranskoj županiji (6), Gradu Zagrebu (6) i Istarskoj županiji (5). U kontinentalnim županijama u 2019. godini kategorizirano je ukupno 5 novih hotela.


Više od 3.000 novih kamp mjesta
Ministarstvo turizma kategoriziralo je u 2019. godini i 10 novih kampova s ukupno 3.252 kamp mjesta od čega 4 nova kampa visoke kategorije s 4 i 5 zvjezdica. Najveći broj novih kampova kategoriziran je u Zadarskoj županiji (4 kampa s 485 kamp mjesta) i Istarskoj županiji (2 kampa s 280 kamp mjesta), a 2 nova kampa u 2019. godini otvorena su na kontinentu (Krapinske toplice i Vrhovine u Lici). Osim novih kampova, još je 9 kampova u 2019. godini povećalo broj zvjezdica (2) ili povećalo kapacitete (7).


Otvorene prve dvije marine s 5 sidara
U 2019. godini otvorene su i tri nove marine s ukupno 774 veza od kojih su dvije marine dobile kategoriju kvalitete 5 sidara. Po jedna nova marina kategorizirana je u Primorsko – goranskoj županiji (Cres), Dubrovačko – neretvanskoj županiji (Dubrovnik) i Istarskoj županiji (Medulin) dok je marini u Rovinju koja u ponudi ima 192 veza povećan standard kvalitete na 5 sidara.
Nastavak pozitivnog trenda investiranja u hrvatski turizam očekuje se i u 2020. godini, posebice zbog plana donošenja dvaju zakona koji će pridonijeti poboljšanju investicijske klime, a radi se o Zakonu o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je upućen u proceduru Vlade Republike Hrvatske te novom cjelovitom zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama s planom upućivanja u proceduru Vlade Republike Hrvatske u 2020. godini.


Zadar u apartmanaštvu
Svjedočimo da se osim nešto iznimki sa mini hotelima i hostelima u Zadarskoj županiji i dalje otvaraju isključivo apartmani i sobe za najam koji su ionako u ukupnim smještajnim kapacitetima dominantni sa udjelom od preko 60%. Za kamping valja kazati kako predstavlja ipak jedno od elitnijih elemenata ovdašnje ponude i raste, makar ne s velikim brojkama, a od ove godine imamo i kamp na Boriku (Falkensteiner) sa 5 zvjezdica, ujedno i prvi tako kategoriziran kamp u Dalmaciji. Najave su da bi ovu godinu ipak makar minijaturno napredovali u segmentu hotela s obnovom i rekonstrukcijom hotela Roma (Moskva, Beograd) odnosno zgradom iznad Atrija, no riječ je o maksimalnom mogućih 200-tinjak kreveta i to s pomoćnim ležajevima. Hoće li išta od dugogodišnjih planova i obećanja oko hotela u Zadru niknuti, tek treba vidjeti. Valja se nadati da će bivši vojni hotel Iž, kad je već kupljen od strane obitelji Ninčević, dobiti svrhu. Također se nadamo da će i predviđeni hotel u Gaženici uz kruzersku i trajektnu luku kad tad niknuti. Od nada u Južni Pašman i neki drugih mega zahvate nema ništa. Kako svi koji se ovdašnjim turizmom bave neprekidno ponavljaju, pa i na čelu s nama, bez novih hotela i resorta niti Zadar niti Zadarska županije neće moći u daljnje iskorake, a posebno ne u produljenje sezone. Nešto planova i ambicija oko marina postoje, najaktualnije oko Sv Filipa i Jakova, ali se konstantno uvjeravamo koliko je takvo što komplicirano od lokalnih sukoba do sve predviđene administracije. Isto tako tek čekamo vidjeti hoće li Marina Zada (Tanakerkomerc) kao nekadašnji ponos grada ikako saživjeti u pravom svijetlu.


Falkensteiner Zadar
Falkensteiner Premium Camping Zadar nalazi se u sklopu resorta na Boriku, i prvi je kamp s pet zvjezdica u Dalmaciji. Radi i zimi.