Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Započeo novi ciklus besplatnog tečaja arbanaškog govora

23.01.2020. 20:30


Šestero arbanaških mališana sinoć je marljivo učilo nove arbanaške riječi, napredujući u svome znanju ovog govora koji je značajan dio kulturne baštine zadarskih Arbanasa. Kulturno-umjetnička udruga ‘’Vicko Zmajević’’ Zadar – Arbanasi, naime, već šestu godinu organizira besplatan tečaj arbanaškog govora koji vodi prof. Maksimiljana Barančić koja neumorno promiče važnost prenošenja znanja ovog govora na mlade generacije Arbanasa kako jezik njihovih predaka ne bi nestao.
Tako je jučer u prostorijama udruge na Trgu Gospe Loretske započeo s provedbom novi ciklus učenja arbanaškog govora sa šestero malih polaznika koji su učenje započeli prošle godine. Na jučerašnjem tečaju je tako bilo šestero djece u dobi od tri do devet godina, od kojih neka već jako dobro govore arbanaški.
– Sviđa mi se jezik i želim ga naučiti jer u kući svi govore arbanaški, kaže osmogodišnja Ivona, a šestogodišnja Agata se također pohvalila već stečenim znanjem.


»Posljednjih godina okrenula sam se djeci jer iako ima interesa i kod odraslih često se dogodi da oni, unatoč želji, ne pronalaze vremena za tečaj zbog posla i ostalih obveza
Maksimilijana Barančić


Kako doznajemo od voditeljice tečaja Maksimilijane Barančić, interes za učenje je velik, a posebno raduje želja najmlađih da nauče arbanaški. Djeca na tečaju uče, pišu, ali i crtaju naučeno, pa je tako nastala i zanimljiva slikovnica koja je predstavljena u svibnju prošle godine, a u pripremi je i druga. Također, nakon polugodišnjeg ciklusa svaki polaznik dobiva potvrdu o sudjelovanju na tečaju, a okončanje tečaja – koji se ne provodi samo kroz ljeto, proslavlja se malim domjenkom na kojem djeca recitiraju na arbanaškom.
– Posljednjih godina okrenula sam se djeci jer iako ima interesa i kod odraslih često se dogodi da oni, unatoč želji, ne pronalaze vremena za tečaj zbog posla i ostalih obveza, kaže prof. Barančić i prisjeća se kako su joj pri samim počecima vođenja tečaja pomagali savjetima i sugestijama brojni Arbanasi koji govore arbanaški poput Klaudija Stipčevića, Petra Uči Perovića, Ane Mazija ili pok. Franke Kotlar.
Danas, doznajemo još, u Arbanasima ima tristotinjak govornika, no važno je prenositi znanje na mlađe naraštaje kako bi se očuvao ovaj jezik koji je neizostavni segment arbanaškog identiteta.