Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HT PREMIJER LIGA “Cibosi” preokretom u nastavku spriječili iznenađenje

22.01.2021. 08:24


Košarkaši Sonik Puntamike upisali su i četvrti uzastopni poraz. Serija teških protivnika sinoć je u Jazine dovela zagrebačku Cibonu koja je rezultatom 68:89 svladala igrače Hrvoja Vlašića i stigla do 12. pobjede u hrvatskom prvenstvu. Zadrani su odigrali izvrsnih 20 minuta i na poluvremenu imali lijepih pet poena prednosti, no u nastavku je do izražaja došla veća kvaliteta gostujućeg sastava koji je Jazine napustio s nova dva boda.
Lišeni usluga svog ponajboljeg igrača Tomislava Cvitkovića, domaćini su krenuli s mladim Nikom Manojlovićem u početnoj petorci, no bila je to tek "duda varalica" jer je 19-godišnji mladić na parketu proveo tek 20 sekundi prije nego je svoje mjesto ustupio iskusnijem Marinu Vručiniću. Bilo je to dovoljno da Puntamičani tricom Ante Gospića dođu do prvog vodstva, no nije trebalo dugo čekati da se "Cibosi" konsolidiraju i pokažu da su u zadarski "Hram košarke" stigli s etiketom favorita. Markota je dvama slobodnim bacanjima započeo, a mladi Toni Nakić vezanim tricama zaokružio gostujuću seriju 0:10 kojom su Zagrepčani već u četvrtoj minuti preokrenuli rezultat i stigli do prednosti (6:14).


Tricama do preokreta
Uzvratili su "Soniksi" agresivnom obranom, istom onom na kojoj su u prvom dijelu sezone izgradili brojne uspjehe, i usporili Velićeve trupe, te su minutu i pol prije kraja prve četvrtine prišli na samo poen zaostatka (17:18). Cibona je u tom razdoblju dominirala pod obručima i kupila svaki drugi promašaj, ali dalekometni šut domaćeg sastava nije dozvolio odvajanje momaka iz Savske. Pogađali su redom Gospić, Rašić i Vladović pa je semafor pred početak druge dionice pokazivao 23:21 za igrače Hrvoja Vlašića. Imali su Zadrani u dva navrata i četiri poena prednosti (25:21 i 27:23), no dobra rola hercegovačkog dvojca Planinić-Bilinovac vratila je na isteku 13. minute goste u prednost. Izazvalo je to reakciju domaćeg stratega koji je pozvao svoje momke na kratki razgovor nakon čega je uslijedio novi nalet Sonika. Iskusni Jakov Vladović lucidnim je dodavanjima pronalazio suigrače u koš-situacijama, dok su stalna preuzimanja na obrambenoj strani parketa izluđivala "Cibose" pa je sve do odlaska na veliki odmor trajala igra mačke i miša u kojoj su "kolo vodili" Puntamičani vrteći se između jednog i dva posjeda prednosti.


Kanonada Cibone
U svlačionice se otišlo s plus pet (46:41) za "Sonikse" koji su u prvom poluvremenu imali tek pet izgubljenih lopti, naspram 12 gostujućih, no već je samo otvaranje nastavka pokazalo da ćemo u drugih 20 minuta gledati dijametralno suprotnu sliku. "Vukovi" su pokazali zube i sve do sredine treće četvrtine ostavili domaćine bez poena. Trojac Nakić-Drežnjak-Markota potvrdio je kvalitetu i u samo nekoliko napada odveo svoju momčad do dvoznamenkaste prednosti (46:56). Dobar protok lopte otvarao je "Cibosima" prilike za otvorene šutove, što su igrači Ivana Velića znalački koristili i sa šest trica odveli susret u mirne vode. Po dvije su zabili Markota i Nakić, a po jednu dodali Bilinovac i Radovčić, pa se sav trud Vlašićevih momaka iz prvog dijela pokazao uzaludnim. Nakon što su otišli na dvocifrenu razliku, gosti su bez većih problema kontrolirali rezultat i u posljednju dionicu ušli s ugodnom zalihom od 13 poena (58:71).




Bez uzbuđenja u završnici
Puntamičani se nisu predavali te su se pokušali vratiti svojim najjačim oružjem – obranom, no dobroj igri na defenzivnoj strani parket unatoč, najbliže što su uspjeli priči bilo je na minus 11. Cibona je gotovo pune četiri minute bila bez poena iz igre, ali šut je prestao služiti Vlašićeve momke koji su, kako je vrijeme odmicalo, upadali u sve veći zaostatak. Gosti su granicu od 20 razlike prvi put probili tri minute i 20 sekundi prije kraja nakon dvaju slobodnih bacanja Matea Drežnjaka pa smo na koncu vidjeli "rezultatsku presliku" utakmice protiv Splita na Gripama u kojoj su Zadrani pružili jako dobar otpor favoriziranom suparniku, da bi na koncu s uvjerljivim, i prema viđenom na parketu nerealnim, minusom napustili teren. Goste su do nove pobjede vodili Toni Nakić i Damir Markota s 19, odnosno 14 poena, dok je najefikasniji u puntamičkim redovima bio iskusni Jakov Vladović s 15 koševa, čemu je dodao i pet skokova te četiri asistencije.


Sportski potez Markote
Semafor je pokazivao 25:23 za Sonik Puntamiku nakon dvije minute igre u drugoj dionici kada se jedna lopta odbila od Markote i završila izvan granica parketa. Već je na prvi pogled bilo vidljivo da bi lopta trebala biti za domaći sastav, no suci su dali posjed Zagrepčanima. Ne bi u toj situaciji bilo ništa posebno da se nekadašnji hrvatski reprezentativac i jedan od najiskusnijih u gostujućim redovima Damir Markota nije ponio poput pravog sportaša i priznao da je lopta za Sonik, pobravši pljesak čitave domaće klupe te malobrojnih novinara i službenih osoba koji su upali u COVID kvotu.