Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

JANJENJE NA MAMIĆKOJ GREDI Tek ojanjene Marko skuplja u kante i nosi u ovčarnik

22.01.2021. 14:23


Siječanj je, temperatura  3 stupnja, moja se tjelesna spustila za jedan  stupanj od promrzlosti  u polju, ali ko mari, stigao je  poziv iz Lišana Ostrovičkih.  Valja sve ostaviti i krenuti napraviti očevid na ovcama koje  je dan prije što naklao, što usmrtio vuk.
Stado je Marka i Jasne Mamić, a pred kućom me čeka  Helena Mamić, kćerka.


Bela uz janje na pruzi  ispred tunela
Šeretski mi dobacuje, obuci  se dobro jer idemo gore – na  Mamićku gredu i pokazuje rukom u brdo iznad pruge. Ah,  mislim si ja kao da mi nije dovoljno i ovdje doli hladno, ali  to su samo dva  km od sela,  odnosno od kuće Mamića, a  imam i društvo, tješim samu  sebe. Ubrzanim korakom grabimo naprijed jer inače ne volim sporo hodanje, a hladnoća i bura  ubrzavaju tempo.
Brzo smo na pruzi, ispred  tunela.  Prizor! Aj ooj, ne znam  opisat taj trenutak, bih li zaplakala ili zapjevala. Na pruzi  prvo vidimo njemačku ovčarku kako nepomično stoji ponad janjića. Ovčarka je  njihova  i Helena ju  doziva  imenom,  ali Bela  ne obadiva, samo je u  trenutku okrenula glavu kao  da daje na znanje, čujem a ne  marim, imam važnijeg posla.  Stajala je nepomično uz novorođeno janje i netremice ga  promatrala. Tako maleno, nejako sklupčalo se na pragu između tračnica, a jedan pas je  to znao osjetiti, dapače doimao se zaštitarski, a vjerojatno i bi da sam kojim slučajem  bila sama ili bilo koja druga  nepoznata osoba ili životinja.
Nastavljamo dalje, naravno  s mališanom u naručju, a Helena se usput priprema kako  će ocu reći svakakve riječi  zbog mališana na tračnicama  jer se to njoj nikad ne događa.
 Međutim, ubrzo nailazimo  na oca – Marka.


Kante pune mališana
On je ful zauzet, dvije kante  uz njega pune mališana. Brojim, šest.  – Da šest u malo vrimena, kaže Marko pa dodaje:  –  Evo majke su ih oblizale i  sad ih nosim u staju u ovim  kantama jer od prošlog mjeseca nema dana kada ih se toliko ne ojanji po pašnjaku i  zato kad krenem sa stadom  na pašnjake uvijek ponesem  dvije kante  sa sobom.  Danas  sam zaboravio boju, inače odmah na majku i janje upišem  broj po redu, di sam stao dan  prije, govori Marko.
 Uh, uh nije to tako jednostavno biti pastir, komentiram  više za sebe, a Marko se samo  nasmije i kaže; – E moja Ane,  svi misle kako je lako biti  ovčar i kako  mi ovčari dobro  živimo i bez muke podignemo janjad a onda ih kod prodaje precijenjujemo.
-Ja ne mislim tako, samo  mislim zašto nisi odvojio ovce  koje su za janjenje i ostavio ih  u staji, zar ne bi olakšao i sebi  i ovcama?!
Označavanje janjaca i  prilučivanje ovcama
-Dobro ti kažeš, ali Ane to  mogu oni uzgajivači koji imaju manji broj ovaca. Mi trenutno imamo pet stotina grla,  dobro već ih je četiri stotine  ojanjenih. Još ih je sto za janjenje, a tu je i od prošle godine neprodanih osamdeset janjica. Ja bih trebao staju ili  dvije od dvije tisuće kvadrata  da bih nakomod mogao odijeljivati ovce po kategorijama.
Najteže je zapravo, nastavlja Marko,  prilučivanje kad  dođu sa ispaše. Nas troje, povremeno i sin dođe u ispomoć  moramo točno znati koje janje treba pripustiti kojoj ovci.  Upravo zato moram nositi boju jer kad ih odmah obilježim  to nam svima olakša posao.  Vidiš ovih šestero i kod Hele  jedno, kad dođemo kući odmah njih i njihove majke sastavljamo i izdvajamo u odjeljak staje gdje ostaju tri do  pet dana zajedno.




Kolostrum i kolači od  vitamin i minerala
-O, pa to je ispravno zbog  kolostruma ( prvog mlijeka),   kažem.
Jer tako dobivaju imunitet,  bez kolostruma slabija janjad  može uginuti, pogotovo ojanjena i prozebla u kršu i ako  prođe više sati od sisanja
-E, pa imali smo i takvih  slučajeva, kaže Hela i dodaje:  –  Jedno mi je uginulo i mene  je zanimalo zašto pa sam ga  izrezala i pregledala želuce i  crijeva i našla sam jednu kuglicu u crijevu koje se nastavlja na složeni želudac ( mislila je na dvanaesnik – duodenum). Kuglica se formirala od  ovčje vune.
Upravo se to događa,  kažem Heli,  kod janjadi koja  su malo ili niti malo posisala  kolostrum, možda ih majka  nije ljubila ili  pastir nije primjetio da je ostalo bez mlijeka  te se primalo onog što mu je  bilo nadohvat. To se zna dogoditi i kod starijih kategorija  janjadi ako im u prihrani nedostaje minerala pa čupaju  vunu jedni sa drugih.
-Da, potvrđuje Hela, zato  mi u sve valove kod starije janjadi stavljamo kolače od minerala i vitamina.
Nije loše, kažem ali da ste  majkama, počevši od zadnja  dva mjeseca bremenitosti i  kroz period dojenja postavili  te kolače bili biste sigurni da  će janjad biti opskrbljena tim  tvarima, kako pri porodu tako  i kroz period sisanja, jer  majčino mlijeko je jedina namirnica koja sadrži sve, baš  sve hranjive tvari potrebne  mladom organizmu.
-Zašto u periodu bremenitosti, Helena će.
– Zato što se posljednja dva  mjeseca fetus najintenzivnije  razvija i majka troši najviše  minerala za okoštavanje, a  budući se  minerali ne deponiraju u organizmu, ne stvaraju  se zalihe pa ako ih majka ne  unese hranom crpit će ih na  uštrb vlastitog organizma, iz  koštanih tvorevina. Nekada se  starost grla procjenjivala na  osnovu broja kolutova na rogovima, a to je upravo bio  znak da u vrijeme bremenitosti nije bilo dovoljno minerala.
Još bi mi nastavili priču, ali  mene čeka očevid, a mladunčad mora u toplo.


Idila, rapsodija i horsko  pjevanje  u ovčarniku
Na povratku sam zavirila,  zapravo namjeravala zaviriti u  ovčarnik a onda sam ostala  uru vrimena. To je idila,  rapsodija – horsko pjevanje i glazba ili tako mislim jer ne razumijem govor tih ljupkih bića.  Ipak, sigurna sam dozivaju  svoje majke jer pune hranilice  smjese i mineralni kolači nisu  to što bi oni htjeli.
U tri su zasebna odjeljka,  od najmlađih do starih mjesec dana, ne stotina ni dvije  već četiri stotin janjadi. Zasebno je pak odjeljak s nekoliko majki sa svojim pomlatkom. Na srednjem dijelu  ovčarnika kroz pukotine krova   probijaju se sunčeve zrake, a  mladunčad se na tom dijelu  zgurala u veliku gomilu, o  Bože kako im treba topline.
Mami vas želja da ih sve  obujmite i ne izlazite iz prostora dok se majke ne pojave.


Helena uzgaja i kineske  svinje
Divim se Heleni, njezinoj  ljubavi i predanosti tim  bićima unatoč bezbrojnim,  neprospavanim noćima ili  spavanoj na etape, kada iz tole postolje hita u ovčarnik kako joj ne bi što promaklo.
Tek su joj 34 godine i povremeno se zaposli u nekom  dućanu u Zadru i sad je zbog  Covida 19  bez posla, ali ona to  sve stoički prolazi. Ne žali se ni  zbog čega, dok jedan posao  obavlja već drugi razvija u glavi,  kaže. Kao da nema dovoljno posla s ovcama jedna je od rijetkih  koja uzgaja i kinesku svinju.
Apropo toga ispričala mi je  nedavni doživljaj s jednim lokalnim lovcem. Pošao je on,  naoružan puškom i lovačkim  psom u lov na divlju svinju jer  su mu, navodno rekli da se svinje kreću po putu ispod pruge.  Doista, pas se zaletio i to baš  na nerasta koji ga je međutim  nadjačao. Lov propao. Naravno to nije bila divlja svinja nego kineska. Povremeno ih pustim da se razgibaju a nerast je  malo agresivan pa čak i prema  meni pokaže zube ali se brzo  povuče, pojašnjava Hela.
Pored svih vrlina još je hrabra i sve radi s mirom , krajnje  strpljivo i blagonaklono pa čak  ne traži ni da se taj njen rad  valorizira, unatoč  dobrom financijskom stanju opg. To se  zove pravi odnos prema poslu  koji obavljaš, posao s ljubavlju. Kad je s ljubavlju ništa nije teško, nijedan problem nije  nerješiv.
 
 


JANJENJE OVACA I POSTUPAK S  JANJETOM


Janje obavezno mora  posisati kolostrum
Janjenje svaki uzgajivač mora dočekati spreman. Za janjenje  treba osigurati izdvojen kutak, cca 2 m 2 u kojem će se ovca ojanjiti i to  najmanje tri dana prije dovođenja ovce. A, to znači da odjeljak treba očistiti i potom dezinficirati. Za dezinfekciju se mogu  koristiti: živo vapno; vapneno mlijeko, natrijev ili kalijev sapun;  natrijev hipoklorit; kaustična soda i dr. Primjena je jednostavna i  praktična jer se nanosi četkom u tekućem stanju. Nakon izvršene  dezinfekcije odjeljak treba dobro i bogato nastrijeti slamom, a zidove  dodatno izolirati balama slame ili sijena. Naime, ovcama nije  potrebna velika zaštita od hladnoće, međutim  janjadi  je  i to u periodu  janjenja.
Samo janjenje prolazi bez komplikacija i završava za 15 – 40  minuta. Janjetu treba pregledati nosnice i usta, odstraniti sluz i  staviti ga uz majku. Prvi kontakt s majkom je  itekako važan. Ovca  prvi kontakt s janjetom uspostavlja tako što ga onjuši i oliže. Nakon što se janje oporavi od janjenja ono pokušava stati na noge.  Poželjno je da mu  uzgajivač u tome pomogne, potrebno je izmusti  prve  mlazove mlijeka iz vimena, jer su oni najinficiraniji. Malo mlijeka može se  izmusti janjetu  u usta,  a  dalje će janje nastaviti samo  sisati. Također, poželjno je pratiti janje pri sisanju da se vidi koliko  ono posisa i sisa li uopće. Janje obavezno mora posisati kolostrum  ( prvo mlijeko ), zbog imuniteta jer nakon  5 – 6 dana prelazi u normalno mlijeko.
Janje prvih nekoliko dana mora biti uz majku i sisati po volji, a  nakon toga treba ih do 14 dana privikavati na obročno sisanje,  svaka 2 – 3 sata. U dobi od 15 dana  počinju se prihranjivati kvalitetnim sijenom ( najbolje je sijeno lucerke) i smjesom koncentrata, a nakon 30 dana odlaze s majkom na ispašu.
Najkasnije u dobi od dva mjeseca janje se odlučuje ako se ovce  iskorištavaju za mlijeko, no bolje je odlučiti sa tri mjeseca, jer će  se janjad bolje tjelesno razvijati. Sa četiri mjeseca odbija se janjad  koja se tovi na sisi ili grla koja se ostavljaju za daljnju reprodukciju. Pri odlučivanju treba, uz dobru prihranu voditi brigu i o tome  da se janjad svrsta po spolu, a po mogućnosti treba izmjeriti i tjelesnu težinu. Kastracija i kupiranje repova provodi se prije  odlučivanja, već s 2 – 3 tjedna starosti. kastrirana janjad bolje iskorištava hranu u tovu, ima veći prirast i daje kvalitetniju vunu.  Međutim, u ekološkom uzgoju životinja zabranjeno je kupiranje repova i odrožavanje, bez obzira na daljnji postupak s janjetom, bilo  da se radi o tovu ili daljnjoj selekciji.
 


IZDVOJENO


Na Opg  Graovac u  Brgudu
Uzgoj janjadi se provodi u  tradicionalnom stilu. Naime  janjad već nakon što je posisala kolostrum, odnosno nakon pet dana ide sa majkama na pašnjake. Tako svaki  dan dok ne budu za prodaju.Na taj način su i janjad i  majke oslobođeni stresa, janjad je vitalnija i otpornija i  predželuci se prije razviju.  Također, uzgajivači su na taj  način rasterećeni ogromnog  posla oko prilučivanja.