Siječanj je, temperatura 3 stupnja, moja se tjelesna spustila za jedan stupanj od promrzlosti u polju, ali ko mari, stigao je poziv iz Lišana Ostrovičkih. Valja sve ostaviti i krenuti napraviti očevid na ovcama koje je dan prije što naklao, što usmrtio vuk.
Stado je Marka i Jasne Mamić, a pred kućom me čeka Helena Mamić, kćerka.
Bela uz janje na pruzi ispred tunela
Šeretski mi dobacuje, obuci se dobro jer idemo gore – na Mamićku gredu i pokazuje rukom u brdo iznad pruge. Ah, mislim si ja kao da mi nije dovoljno i ovdje doli hladno, ali to su samo dva km od sela, odnosno od kuće Mamića, a imam i društvo, tješim samu sebe. Ubrzanim korakom grabimo naprijed jer inače ne volim sporo hodanje, a hladnoća i bura ubrzavaju tempo.
Brzo smo na pruzi, ispred tunela. Prizor! Aj ooj, ne znam opisat taj trenutak, bih li zaplakala ili zapjevala. Na pruzi prvo vidimo njemačku ovčarku kako nepomično stoji ponad janjića. Ovčarka je njihova i Helena ju doziva imenom, ali Bela ne obadiva, samo je u trenutku okrenula glavu kao da daje na znanje, čujem a ne marim, imam važnijeg posla. Stajala je nepomično uz novorođeno janje i netremice ga promatrala. Tako maleno, nejako sklupčalo se na pragu između tračnica, a jedan pas je to znao osjetiti, dapače doimao se zaštitarski, a vjerojatno i bi da sam kojim slučajem bila sama ili bilo koja druga nepoznata osoba ili životinja.
Nastavljamo dalje, naravno s mališanom u naručju, a Helena se usput priprema kako će ocu reći svakakve riječi zbog mališana na tračnicama jer se to njoj nikad ne događa.
Međutim, ubrzo nailazimo na oca – Marka.
Kante pune mališana
On je ful zauzet, dvije kante uz njega pune mališana. Brojim, šest. – Da šest u malo vrimena, kaže Marko pa dodaje: – Evo majke su ih oblizale i sad ih nosim u staju u ovim kantama jer od prošlog mjeseca nema dana kada ih se toliko ne ojanji po pašnjaku i zato kad krenem sa stadom na pašnjake uvijek ponesem dvije kante sa sobom. Danas sam zaboravio boju, inače odmah na majku i janje upišem broj po redu, di sam stao dan prije, govori Marko.
Uh, uh nije to tako jednostavno biti pastir, komentiram više za sebe, a Marko se samo nasmije i kaže; – E moja Ane, svi misle kako je lako biti ovčar i kako mi ovčari dobro živimo i bez muke podignemo janjad a onda ih kod prodaje precijenjujemo.
-Ja ne mislim tako, samo mislim zašto nisi odvojio ovce koje su za janjenje i ostavio ih u staji, zar ne bi olakšao i sebi i ovcama?!
Označavanje janjaca i prilučivanje ovcama
-Dobro ti kažeš, ali Ane to mogu oni uzgajivači koji imaju manji broj ovaca. Mi trenutno imamo pet stotina grla, dobro već ih je četiri stotine ojanjenih. Još ih je sto za janjenje, a tu je i od prošle godine neprodanih osamdeset janjica. Ja bih trebao staju ili dvije od dvije tisuće kvadrata da bih nakomod mogao odijeljivati ovce po kategorijama.
Najteže je zapravo, nastavlja Marko, prilučivanje kad dođu sa ispaše. Nas troje, povremeno i sin dođe u ispomoć moramo točno znati koje janje treba pripustiti kojoj ovci. Upravo zato moram nositi boju jer kad ih odmah obilježim to nam svima olakša posao. Vidiš ovih šestero i kod Hele jedno, kad dođemo kući odmah njih i njihove majke sastavljamo i izdvajamo u odjeljak staje gdje ostaju tri do pet dana zajedno.
Kolostrum i kolači od vitamin i minerala
-O, pa to je ispravno zbog kolostruma ( prvog mlijeka), kažem.
Jer tako dobivaju imunitet, bez kolostruma slabija janjad može uginuti, pogotovo ojanjena i prozebla u kršu i ako prođe više sati od sisanja
-E, pa imali smo i takvih slučajeva, kaže Hela i dodaje: – Jedno mi je uginulo i mene je zanimalo zašto pa sam ga izrezala i pregledala želuce i crijeva i našla sam jednu kuglicu u crijevu koje se nastavlja na složeni želudac ( mislila je na dvanaesnik – duodenum). Kuglica se formirala od ovčje vune.
Upravo se to događa, kažem Heli, kod janjadi koja su malo ili niti malo posisala kolostrum, možda ih majka nije ljubila ili pastir nije primjetio da je ostalo bez mlijeka te se primalo onog što mu je bilo nadohvat. To se zna dogoditi i kod starijih kategorija janjadi ako im u prihrani nedostaje minerala pa čupaju vunu jedni sa drugih.
-Da, potvrđuje Hela, zato mi u sve valove kod starije janjadi stavljamo kolače od minerala i vitamina.
Nije loše, kažem ali da ste majkama, počevši od zadnja dva mjeseca bremenitosti i kroz period dojenja postavili te kolače bili biste sigurni da će janjad biti opskrbljena tim tvarima, kako pri porodu tako i kroz period sisanja, jer majčino mlijeko je jedina namirnica koja sadrži sve, baš sve hranjive tvari potrebne mladom organizmu.
-Zašto u periodu bremenitosti, Helena će.
– Zato što se posljednja dva mjeseca fetus najintenzivnije razvija i majka troši najviše minerala za okoštavanje, a budući se minerali ne deponiraju u organizmu, ne stvaraju se zalihe pa ako ih majka ne unese hranom crpit će ih na uštrb vlastitog organizma, iz koštanih tvorevina. Nekada se starost grla procjenjivala na osnovu broja kolutova na rogovima, a to je upravo bio znak da u vrijeme bremenitosti nije bilo dovoljno minerala.
Još bi mi nastavili priču, ali mene čeka očevid, a mladunčad mora u toplo.
Idila, rapsodija i horsko pjevanje u ovčarniku
Na povratku sam zavirila, zapravo namjeravala zaviriti u ovčarnik a onda sam ostala uru vrimena. To je idila, rapsodija – horsko pjevanje i glazba ili tako mislim jer ne razumijem govor tih ljupkih bića. Ipak, sigurna sam dozivaju svoje majke jer pune hranilice smjese i mineralni kolači nisu to što bi oni htjeli.
U tri su zasebna odjeljka, od najmlađih do starih mjesec dana, ne stotina ni dvije već četiri stotin janjadi. Zasebno je pak odjeljak s nekoliko majki sa svojim pomlatkom. Na srednjem dijelu ovčarnika kroz pukotine krova probijaju se sunčeve zrake, a mladunčad se na tom dijelu zgurala u veliku gomilu, o Bože kako im treba topline.
Mami vas želja da ih sve obujmite i ne izlazite iz prostora dok se majke ne pojave.
Helena uzgaja i kineske svinje
Divim se Heleni, njezinoj ljubavi i predanosti tim bićima unatoč bezbrojnim, neprospavanim noćima ili spavanoj na etape, kada iz tole postolje hita u ovčarnik kako joj ne bi što promaklo.
Tek su joj 34 godine i povremeno se zaposli u nekom dućanu u Zadru i sad je zbog Covida 19 bez posla, ali ona to sve stoički prolazi. Ne žali se ni zbog čega, dok jedan posao obavlja već drugi razvija u glavi, kaže. Kao da nema dovoljno posla s ovcama jedna je od rijetkih koja uzgaja i kinesku svinju.
Apropo toga ispričala mi je nedavni doživljaj s jednim lokalnim lovcem. Pošao je on, naoružan puškom i lovačkim psom u lov na divlju svinju jer su mu, navodno rekli da se svinje kreću po putu ispod pruge. Doista, pas se zaletio i to baš na nerasta koji ga je međutim nadjačao. Lov propao. Naravno to nije bila divlja svinja nego kineska. Povremeno ih pustim da se razgibaju a nerast je malo agresivan pa čak i prema meni pokaže zube ali se brzo povuče, pojašnjava Hela.
Pored svih vrlina još je hrabra i sve radi s mirom , krajnje strpljivo i blagonaklono pa čak ne traži ni da se taj njen rad valorizira, unatoč dobrom financijskom stanju opg. To se zove pravi odnos prema poslu koji obavljaš, posao s ljubavlju. Kad je s ljubavlju ništa nije teško, nijedan problem nije nerješiv.
JANJENJE OVACA I POSTUPAK S JANJETOM
Janje obavezno mora posisati kolostrum
Janjenje svaki uzgajivač mora dočekati spreman. Za janjenje treba osigurati izdvojen kutak, cca 2 m 2 u kojem će se ovca ojanjiti i to najmanje tri dana prije dovođenja ovce. A, to znači da odjeljak treba očistiti i potom dezinficirati. Za dezinfekciju se mogu koristiti: živo vapno; vapneno mlijeko, natrijev ili kalijev sapun; natrijev hipoklorit; kaustična soda i dr. Primjena je jednostavna i praktična jer se nanosi četkom u tekućem stanju. Nakon izvršene dezinfekcije odjeljak treba dobro i bogato nastrijeti slamom, a zidove dodatno izolirati balama slame ili sijena. Naime, ovcama nije potrebna velika zaštita od hladnoće, međutim janjadi je i to u periodu janjenja.
Samo janjenje prolazi bez komplikacija i završava za 15 – 40 minuta. Janjetu treba pregledati nosnice i usta, odstraniti sluz i staviti ga uz majku. Prvi kontakt s majkom je itekako važan. Ovca prvi kontakt s janjetom uspostavlja tako što ga onjuši i oliže. Nakon što se janje oporavi od janjenja ono pokušava stati na noge. Poželjno je da mu uzgajivač u tome pomogne, potrebno je izmusti prve mlazove mlijeka iz vimena, jer su oni najinficiraniji. Malo mlijeka može se izmusti janjetu u usta, a dalje će janje nastaviti samo sisati. Također, poželjno je pratiti janje pri sisanju da se vidi koliko ono posisa i sisa li uopće. Janje obavezno mora posisati kolostrum ( prvo mlijeko ), zbog imuniteta jer nakon 5 – 6 dana prelazi u normalno mlijeko.
Janje prvih nekoliko dana mora biti uz majku i sisati po volji, a nakon toga treba ih do 14 dana privikavati na obročno sisanje, svaka 2 – 3 sata. U dobi od 15 dana počinju se prihranjivati kvalitetnim sijenom ( najbolje je sijeno lucerke) i smjesom koncentrata, a nakon 30 dana odlaze s majkom na ispašu.
Najkasnije u dobi od dva mjeseca janje se odlučuje ako se ovce iskorištavaju za mlijeko, no bolje je odlučiti sa tri mjeseca, jer će se janjad bolje tjelesno razvijati. Sa četiri mjeseca odbija se janjad koja se tovi na sisi ili grla koja se ostavljaju za daljnju reprodukciju. Pri odlučivanju treba, uz dobru prihranu voditi brigu i o tome da se janjad svrsta po spolu, a po mogućnosti treba izmjeriti i tjelesnu težinu. Kastracija i kupiranje repova provodi se prije odlučivanja, već s 2 – 3 tjedna starosti. kastrirana janjad bolje iskorištava hranu u tovu, ima veći prirast i daje kvalitetniju vunu. Međutim, u ekološkom uzgoju životinja zabranjeno je kupiranje repova i odrožavanje, bez obzira na daljnji postupak s janjetom, bilo da se radi o tovu ili daljnjoj selekciji.
IZDVOJENO
Na Opg Graovac u Brgudu
Uzgoj janjadi se provodi u tradicionalnom stilu. Naime janjad već nakon što je posisala kolostrum, odnosno nakon pet dana ide sa majkama na pašnjake. Tako svaki dan dok ne budu za prodaju.Na taj način su i janjad i majke oslobođeni stresa, janjad je vitalnija i otpornija i predželuci se prije razviju. Također, uzgajivači su na taj način rasterećeni ogromnog posla oko prilučivanja.
najnovije
najčitanije
Zadar
"TESTOSTERON"
Najbolja suvremena poljska komedija stiže u Zadar
Hrvatska
IZBORI
HDZ i koalicijski partneri predali DIP-u liste: Vjerujemo da je naš program najbolji
Zadar
TURISTIČKA SLIKA
Gastrofestivali mamac za goste u predsezoni
Zadar
"Umirovljenici zajedno"
Za dostojanstven život umirovljenika, bez kopanja po smeću
Nogomet
TRENER HAJDUKA
Karoglan: Za nas su tri boda imperativ
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE