Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kad prođe pandemija u Dom se vraća Pozitiva senior

22.01.2021. 14:05


Iza Doma za starije i nemoćne osobe Zadar poprilično je izazovno razdoblje tijekom kojega su se borili s epidemijom koronavirusa koji se proširio među korisnicima.
​Njihovi korisnici bili su među prvima u Zadarskoj županiji koji su se cijepili protiv koronavirusa, a iz Doma su nam potvrdili kako je veći dio korisnika, koji nisu preboljeli koronu, već cijepljen drugom dozom cjepiva.


Uskoro kreću s novim prijemima
– Cijepljenje se i dalje provodi kontinuirano u ustanovi po rasporedu prema primitku prvih doza. Ozbiljnijih nuspojava nije bilo, poneki korisnik je osjećao bol na mjestu gdje je cjepivo primio ili su imali blage bolove u mišićima. Korisnici koji su preboljeli virus i žele se cijepiti, u dogovoru s liječnicom i epidemiologom, bit će cijepljeni u ustanovi u veljači i ožujku, rekao nam je Marko Buljat, ravnatelj Doma za starije i nemoćne na Sfingi. Istaknuo je kako je trenutna situacija vezana za virus u Domu dobra, te da nemaju novooboljelih korisnika od kraja prosinca prošle godine, a korisnici su preboljeli bolest i oporavljaju se.
Dodao je kako je ukupan kapacitet ustanove 381 korisnik, uključujući i njihove podružnice u Preku i Salima.
– S obzirom na situaciju i mjere koje su donesene u skladu s njom, prijemi novih korisnika su bili obustavljeni u nekoliko navrata prošle godine, a zadnji put je to bilo zbog pojave koronavirusa u ustanovi. Međutim, uskoro ćemo krenuti s novim prijemima. Liste čekanja su duge i prosječno se na smještaj čeka sedam godina, rekao je Buljat.
Pojasnio nam je, nadalje, kako u Domu u Zadru imaju 240 soba jednokrevetnih i dvokrevetnih, dok je u u podružnicama na otocima ukupno još 18 soba.


Nadaju se skorom povratku društvenog života
Ravnatelj se osvrnuo i na projekte i ulaganja u Dom, a koje su realizirali prošle godine.
– U prošloj godini je završena prilagodba zgrade depandanse gdje se na taj način proširio kapacitet za ukupno 23 mjesta, a u matičnoj ustanovi za 22 mjesta. Započeli su i radovi na specijaliziranom odjelu za alzheimer demencije, koji su nekoliko puta prekidani zbog epidemioloških mjera zatvaranja ustanova socijalne skrbi. Završetak ovih radova očekujemo u sljedeća dva mjeseca, najavio je novosti ravnatelj Buljat.
Inače, prije epidemije koronavirusa i zatvaranja Doma za posjete, korisnici su imali zanimljiv program različitih aktivnosti u kojima su mogli sudjelovati. Bilo je tu i nastupa poznatih pjevača, plesova, organiziranih društvenih igara, posjeta raznih udruga i slično.
– Zaista se nadamo povratku našim aktivnostima s korisnicima i suradnicima, među kojima svakako izdvajam Udrugu Pozitiva senior, Udruga mladih Ahimsa, Volonterski centar i mnoge druge, a s kojima smo cijelo vrijeme u kontaktu i koji željno, kao i naši korisnici, i mi iščekuju nastavak suradnje na kreativnim radionicama, druženjima, zboru, upoznavanjima i svemu lijepome. Ovo je zaista nikad teže razdoblje, kako za korisnike, tako i za obitelji i djelatnike ustanova socijalne skrbi, rekao nam je ravnatelj Buljat.
Istaknuo je još kako je s Volonterskim centrom Zadar kao prijaviteljem i nositeljem odobren projekt »Pokretačka snaga volonterstva« u kojem su korisnici dobili tablete te će se educirati kako se pomoću njih mogu čuti i vidjeti s obiteljima. Buljat je još dodao kako su, uz podršku Zadre NOVE, prijavili i projekt »Moć osjetila«, u sklopu širenja izvaninstitucionalne skrbi za osobe oboljele od demencije te da čekaju povratne informacije o prolasku projekta.