Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prije sezone – sezona potpora i sigurnosnih protokola?!

22.01.2021. 13:39


Mnoge europske zemlje ostat će zatvorene najmanje do kraja ožujka, te od ovogodišnjeg ranog Uskrsa ne očekujemo mnogo,a vjerojatno nam niti rani Duhovi sad ne idu u prilog. Stoga je temeljno pitanje za turizam u Hrvatskoj – preživljavanje do sezone, a svi su izgledi da ona neće početi s travnjem već se svesti na srpanj i kolovoz (nada za poslije toga postoje). Dakle od molbe državi za pomoć barem do travnja već sad je jasno treba produžiti do lipnja jer predsezona će biti »u tragovima«.


Mjere potpore za očuvanje radnih mjesta
Za sad su produžene potpore za očuvanje radnih mjesta, dakle kroz padom prihoda uvjetovanu plaću za radnike od maksimalno 4.000 kuna, s pripadajućim doprinosima, za siječanj i veljaču, a tražit će se nastavak. Svima kojima je rad formalno zabranjen jamči se isto, a samo je naizgled paradoksalno da agencije, kojima rad nije zabranjen, ali kako je sve ostalo zabranjeno ili pod restrikcijama, traže da im se rad formalno zabrani pa da mogu primiti isti potporu. To istovremeno kazuje najviše o sadašnjem stanju sektora jer agencije su u normalnim situacijama »perjanice« organiziranog turizma.
Dakle, za sad je na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koncem prosinca korištenje Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima korona virusom produženo je na siječanj i veljaču 2021.


202 mil. eura Europske komisije
No za nastavak je i država dobila »potporu« i poticaj jer je Europska komisija odobrila hrvatski program državnih potpora vrijednih oko 202 milijuna eura ili 1,53 milijardi kuna za poduzetnike u sektorima turizma i sporta pogođenih pandemijom. PO najavama iz Ministarstva početak provedbe očekuje se najkasnije do sredine veljače. Naravno da su program odmah pozdravili iz više sektorskih, turističkih udruženja, naglašavajući da dolazi pravovremeno za pripremu sezone, ali i uz očekivanja da što prije doznaju detalje i uvjete za ostvarivanje potpora.
– Program će provoditi Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s HBOR-om, HAMAG-BICRO-om i poslovnim bankama te izdavanjem državnih jamstava omogućiti lakši pristup likvidnosti, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, uz pojašnjenje:
– Kako bi se osiguralo lakše odobrenje povoljnih kredita za likvidnost, za kredite za obrtna sredstva u sektoru turizma i sporta, Program predviđa izdavanje državnog jamstva u iznosu od 100 % glavnice kredita za mikro, male i srednje poduzetnike, te do 90 % za velike.
Iz Europske komisije su izvijestili da potpora neće biti veća od 800.000 eura po poduzetniku, kao i da će potpore biti odobrene najkasnije do 30. lipnja 2021., i to samo poduzećima koja se 31. prosinca 2019. nisu smatrala poduzećima u teškoćama, uz iznimku mikropoduzeća i malih poduzeća koja su prihvatljiva čak i ako su 31. prosinca 2019. već bila u teškoćama.




Reakcije iz sektora i očekivanja
Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić: Vijest je pozitivna je i dobrodošla za cijeli sektor. Očekujemo što prije detalje te mjere kako bi se kompanije na vrijeme mogle pripremiti.
UPA HGK-Žgomba: Program dolazi u pravo vrijeme kada većini u sektoru trebaju sredstva za likvidnost do početka ovogodišnje sezone, te očekujemo i veliki interes što bi sektoru ipak trebalo omogućiti kvalitetniju pripremu ljetne sezone«.
U popisu djelatnosti su hoteli, odmarališta, kampovi i ostali smještaj, restorani i ostali objekti za pripremu i usluživanje hrane, ketering i ostali u pripremi i usluživanja hrane, kao i u pripremi i usluživanju pića, putničke agencije i organizatori putovanja (touroperatori), iznajmljivači i leasing plovila, sportski objekti, fitnes centri, zabavni i tematski parkovi i drugi.
Iz Ministarstva iznose i da je za taj Program planiran proračun od 1,5 milijardu kuna, s time da proračun HAMAG-BICRO-a iznosi milijardu kuna i namijenjen je za izdavanje državnih jamstva mikro, malim i srednjim poduzetnicima, dok je proračun HBOR-a ostalih 500 tisuća kuna i namijenjen za izdavanje državnih jamstva velikim poduzetnicima.
Uz navedene potpore i sve druge su dobrodošle. Tako se čeka odluka HTZ-a za Program dodjele de minimis potpora za razvoj turističkog sektora u 2020 godini: Potpore TOP događanjima i Potpore programima DMK. I TZ Zadarske županije
treba donijeti odluku o javnom pozivu za udruženo oglašavanje u promotivnim kampanjama javnog i privatnog sektora kao i oduku o potpori događanjima kao i odluku o potporama programima DMK. Naravno tu su i vidovi pomoći u smanjivanju nameta gradova i općina poglavito oko korištenja javnih površina i sl.


«Covid putovnice« ili Safe travels/Safe Stay in Croatia
Neke zemlje najavljuju uvođenje tzv. covid putovnica za turiste (kao potvrda da su cijepljeni protiv koronavirusa), o čemu su na virtualnom sastanku raspravljali i šefovi država ili vlada EU-a.
Iz Ministarstva turizma i sporta za sada kažu » sustav tzv. covid putovnica još nije razrađen na razini EU«, i naglašavaju da su dobili pravo na dodjeljivanje oznake »Safe travel« od Svjetskog vijeća za putovanja i turizam-WTTC jer su se uključili u njihov projekt koji je kreirao tu oznaku kako bi putnici lakše identificirali destinacije i tvrtke koje su usvojile svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite.
Smatraju kako će primjena sigurnosnih protokola te postizanje potrebne razine procijepljenosti turističkih djelatnika i cjelokupnog stanovništva pridonijeti jačanju Hrvatske kao poželjne i sigurne turističke destinacije. I na sjednici Savjeta za oporavak i razvoj turizma,.. bilo je riječi u uvođenju oznaka Safe travels te nacionalne oznake primjene sigurnosnih protokola Safe Stay in Croatia.
Uvodili bi se u hotele, ugostiteljske objekte, marine, privatni smještaj, luke, trajekte,…
Ministarstvo priprema protokole koji će biti usklađeni s preporukama HZZO-a. Dodjeljivanje oznaka planirano je za početak veljače, a na sjednici se raspravljalo i o edukaciji turističkih djelatnika za primijenu.
Hrvatska gotovo sigurno od turista neće tražiti da budu cijepljeni protiv Covida-19, ali gosti će za ulazak u zemlju, moguće, trebati aktualan PCR test. Napomenimo da je Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) upozorilo da putnici koji nisu cijepljeni, a žele putovati, ne bi smjeli biti diskriminirani. Iako cjepivo trenutno nije globalno jednako dostupno, postoji testiranje na koronavirus koje je dostupno gotovo svima i može koristiti pri putovanju i oporavku turizma.


Dogovor na razini EU
Na razini Europske unije je postignut zajednički dogovor o mjerama ograničavanja slobodnog kretanja zbog pandemije koronavirusa, koje će od sada biti jasnije i predvidljivije.
Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) dostavljat će se podaci, a na temelju tih podataka ECDC bi trebao objavljivati tjedne karte država članica EU-a s pojedinačno označenim regijama. Područja bi trebala biti označena sljedećim bojama:
– zelenom ako je 14-dnevna stopa prijavljenih slučajeva niža od 25, a stopa pozitivnih testova manja od 4 %, itd.