Medved: Obilježavanje je podsjetnik da je sloboda koju danas imamo plaćena krvlju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Obilježena 29. obljetnica VRO Maslenica odavanjem počasti, vijencima i mimohodom
Autor: 
29 godina poslije, a kao da je bilo jučer. Iskazujem zahvalu svim pripadnicima Hrvatske vojske i policije, svim ratnim zapovjednicima na odlučnosti, spremnosti, preuzimanju inicijative, deblokadi grada Zadra, oslobađanju Masleničkog ždrila, zauzimanju ključnih pozicija na Velebitu i, zapravo, stvaranju pretpostavki za vojno-redarstvenu operaciju Oluja, kazao je ministar Medved dodavši da je, nažalost, velik broj hrvatskih branitelja položio svoj život u operaciji Maslenica
Vedran SITNICA
Ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved

Središnji program obilježavanje 29. obljetnice VRO Maslenica započeo je jutros budnicom Gradske glazbe Zadar ulicama grada te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca na Gradskom groblju te spomen-obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića.
Nakon programa u parku u uvali Jazine kod spomenika "Kocke" započeo je mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama, a potom je u crkvi sv. Šime služena sv. misa za domovinu.
Sudjelovali su ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, general-pukovnik Mladen Fuzul, predstavnici obitelji poginulih hrvatskih branitelja, saborski zastupnici Rade Šimičević, Grozdana Perić i Nikolina Baradić, kao i župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić s izaslanstvima.

Zahvala za žrtvu

Vojno-redarstvena operacija (VRO) "Maslenica '93." bila je prva velika oslobodilačka akciju kojom je u nešto manje od tri dana prije 29 godina oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa te su stvorene pretpostavke za ponovno prometno povezivanje juga i sjevera zemlje. U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, no zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.
Ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved kazao je da mu je prva asocijacija kad se spomene VRO Maslenica - pobjeda.
- 29 godina poslije, a kao da je bilo jučer. Iskazujem zahvalu svim pripadnicima Hrvatske vojske i policije, svim ratnim zapovjednicima na odlučnosti, spremnosti, preuzimanju inicijative, deblokadi grada Zadra, oslobađanju Masleničkog ždrila, zauzimanju ključnih pozicija na Velebitu i, zapravo, stvaranju pretpostavki za vojno-redarstvenu operaciju Oluja, kazao je ministar Medved dodavši da je, nažalost, velik broj hrvatskih branitelja položio svoj život u operaciji Maslenica.
- Njima iskazujem počast i poštovanje, a njihovim obiteljima zahvalu za žrtvu koju su podnijeli, dodao je Medved.
Valja naglasiti, nastavio je Medved, da je VRO Maslenica zaista bila prekretnica u Domovinskom ratu, da je bila provedena ulogom svih grana oružanih hrvatske vojske - zrakoplovstva, mornarice, policije i kopnene vojske.

Snažna poruka

- Briljantno provedena operacija! Nažalost, nakon uspješne operacija imali smo velike gubitke u obrani jer je neprijatelj pod svaku cijenu želio vratiti položaje koje je imao do tada. Hrabrošću hrvatskih branitelja smo ih očuvali, istaknuo je Medved dodavši da je VRO Maslenica snažna poruka.
- Prvo poruka našem narodu da su oružane snage, Hrvatska vojska i policija, kadre osloboditi svaki pedalj zemlje, poruka cijelom svijetu da smo izgradili snažnu oružanu silu, a posebna poruka neprijatelju da ćemo to učiniti, kao što smo to učinili 1995. godine izlaskom na državne granice u VRO "Oluja" i 1998. godine mirnom integracijom i u Vukovar. Iznimno je važno obilježavati ove obljetnice iz Domovinskog rata kao podsjetnik da sloboda koju danas imamo nije darovana, da je ona krvlju plaćena i da su hrvatski branitelji i Domovinski rat najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske, zaključio je Medved.

Bez zlodjela s naše strane

Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik i predsjednik Udruge 112. brigade započeo je kazavši da su cijelu 1991. godinu i dio 1992. godine, ovdje, na našem području, bili u obrambenih formacijama.
- Dakle, prijatelj je bio daleko naoružaniji, brojniji od nas. Međutim, jedva smo dočekali 1993. i odluku vrhovnika da se oslobodi Novsko ždrilo radi prometnog povezivanja sjevernog i južnog dijela Hrvatske. Ali, bili smo i zabrinuti kako će naši branitelji reagirati posred onih sela gdje je sve bilo spaljeno i uništeno, pobijeni starci i tako dalje... Na našu sreću, vršili smo pripremu i nije bilo osvetničkih momenata. Ono što je oslobođeno u VRO Maslenica, a to je velik dio Zadarske županije, prošlo je bez zlodjela s naše strane na što smo i danas ponosni, ispričao je Čulina.
Josip Adžić, predsjednik Udruge veterana vojne policije, kazao je da je njega osobno VRO Maslenica zatekla kao pripadnika 72. bojne Vojne policije na relaciji Gornji Zemunik - Drače.
- Cijeli smo dan bili izloženi topničkom napadu, to mi je bio jedan od najtežih dana u životu, imali smo šestoricu ranjenih i čekali smo mrak da ih izvučemo van, ispričao je Adžić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno