Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jednoglasno za novi Statut Grada, ali ne i za natkriveni bazen

22.02.2021. 11:21


Gradsko vijeće Grada Biograd na Moru održalo je šestu elektroničku, virtualnu sjednicu na kojoj je od 15 nazočilo 12 vijećnika, šest u Gradskoj vijećnici i šest iz svojih domova: Tonči Šangulin, Ivana Stamičar, Ivica Kapitanović Šulc, Toni Bogdanić, Nikoleta Mustapić, Angela Šarić Lončar, Suzana Tolić i Josip Pešić (svi HDZ), te Ante Fuzul, Slavica Jeličić, Filip Rimac i Petra Jokić Pavlinović (Nezavisni).
Nedostajali su Josipa Pribilović (HDZ), Ratko Krstinić (SDP) i Jurica Rudić (Nezavisni).
Pri glasovanju o donošenju Urbanističkog plana uređenja jedinstvene zone gospodarske i sportsko rekreacijske namjene Sedma četa – Bučine gdje je na preko 40 hektara zemljišta iznad Jadranske magistrale, od podvožnjaka do trgovine »cash and carry« i sjeverno do stambene zone Torovi – Kosa Istok, predviđena gradnja novog autobusnog kolodvora i natkriveni bazen, protiv su bili Ante Fuzul, Petra Jokić Pavlinović i Slavica Jeličić, dok je Filip Rimac bio suzdržan.


Opoziv gradonačelnika
Gradsko vijeće donijelo je odluku o pokretanju postupka za promjenu Statuta Grada Biograda na Moru kako bi se ispunila obveza usklađivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Izmjenama i dopunama Zakona ponajprije je uređeno smanjenje broja predstavničkog tijela, zamjenika gradonačelnika i neposredno sudjelovanje građana referendumom, zborom građana i ostalim mehanizmima sudjelovanja.
Kako je Biograd u kategoriji od 2.500 do 10.000 stanovnika, sukladno zakonskim propisima, smanjuje se broj članova Gradskog vijeća s 15 na 13 članova. Ukida se i funkcija zamjenika gradonačelnika, te se uvodi funkcija privremenog zamjenika za slučaj kada je gradonačelnik onemogućen obavljati svoju dužnost zbog duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti. Privremeni zamjenik ovlašten je obavljati samo redovite i nužne poslove kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje Grada.
Raspisivanje referenduma za opoziv gradonačelnika nakon šest mjeseci od održanih izbora može predložiti 20 posto ukupnog broja birača upisanih u popis birača Grada i 2/3 vijećnika.


Poduzetnički inkubator
Na Aktualnom satu vijećnica Slavica Jeličić upitala je gradonačelnika Ivana Kneza u svezi Poduzetničkog inkubatora, a Knez je odgovorio kako je vrijednost projekta 38 milijuna kuna od čega su EU sredstva 20 milijuna kuna.
– Do kraja tjedna, odnosno do početka ožujka, Poduzetnički inkubator će biti 100 posto popunjen čime će izravno pomoći jačanju lokalnog gospodarstva, što je veliki uspjeh. Poduzetnici iz Biograda za prvu godinu su oslobođeni 100 posto najma, za drugu 80 posto, itd. Dvije osobe vode Grad, Turističku zajednicu i udruge, dok dužnost v.d. direktora bez naknade obavlja Marin Colić, odgovorio je Knez.
Ante Fuzul je postavio pitanja povezana uz stanje prometnica u gradu, od kojih je jedno bilo za rupe posebice na spoju kolnika na magistralu te »kratera« na Splitskoj ulici kod Vatrogasnog doma, dok je drugo bilo o brzini na Ulici dr. Franje Tuđmana.




Biogradske prometnice
– S obzirom da još uvijek nema prometne strategije, zanima me što Grad misli poduzeti za rješavanje navedenih problema, upitao je Fuzul zatraživši i pismeni odgovor.
– Što se tiče oštećenog kolnika to će se sve riješiti kao i do sada. A što se tiče državnih cesta Grad nije nadležan, ali smo u stalnom kontaktu s nadležnim odjelom, rekao je Knez.
Vijećnicu Petru Jokić Pavlinović je zanimalo kad će se riješiti pitanje kanalizacije u gradskim četvrtima u kojima dosad nije.
– Pitanje odvodnje i promjene vodovodnih cijevi riješit će se aglomeracijom Rivijera Biograd, kopneni dio, čija je vrijednost oko 400 milijuna kuna. Sva je dokumentacija sređena i uskoro će se kod nadležnog ministarstva potpisati ugovor o financiranju, odgovorio je Knez.