Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Josip Vrlić izvadio vizu za Tokio nakon drame peteraca

22.02.2021. 09:20


Hrvatski vaterpolisti igrat će na Olimpijskim igrama u Tokiju. Viza za odlazak na Igre u Japanu je ostvarena u nezapamćenoj drami kakvu može režirati samo sport. U trileru izvođenja peteraca junaci hrvatskog »happy enda« bili su golman Marko Bijač i riječki centar Josip Vrlić. U maratonu peteraca, koji je kidao živce i hrvatskoj i ruskoj reprezentaciji, u duelu za treće mjesto, uzbuđenje je dosegnulo vrhunac kod 24:24 kada je Bijač obranio peterac Šepelevu. Vrlić je dobio u ruke meč loptu. Izvodio je već trideseti peterac ovog neviđenog nadmudrivanja s itekako visokim ulogom, no desnica mu nije zadrhtala i sigurno je pogodio za slavljeničkih 25:24. Bio je to epilog nervoznog nadmetanja Hrvatske i Rusije u kojem su konkurenti jedan drugome stalno puhali za vrat s usponima i padovima te je poslije čak deset izjednačenja odlučivao rulet peteraca. Za razliku od polufinalnog nadmetanja s Crnom Gorom, ovog je puta Hrvatska bila spretnija i spretnija te su nakon svega izbornik Ivica Tucak i njegovi igrači mogli slaviti izboreni odlazak na Olimpijske igre.


Ruski odgovor
Nešto više od pola prve četvrtine je zatrebalo hrvatskoj momčadi kako bi izborila dva koraka prednosti u utrci s Rusima. Poslije dvaju početnih izjednačenja Tucakova momčad se u dva navrata uspjela obraniti s igračem manje, a na drugoj strani prvo je iz igre mrežu pogodio Ante Vukičević, da bi onda Rusiju koja se branila s igračem manje matirao i kapetan Andro Bušlje, što je dostajalo za hrvatsku prednost 4:2 nepune tri minute do kraja četvrtine. Rusi su do prvog odmora ipak uspjeli reagirati te je Nagaev smanjio razmak golom s igračem više. Odmah početkom druge četvrtine je uspostavljena rezultatska ravnoteža jer je već u prvom ruskom napadu udarcem izvana na 4:4 izjednačio Kiselev. Dok je trajao hrvatski zastoj u napadu, nije se zaustavljao ruski val, tri minute prije velikog odmora Sučkov je s igračem više suparnicima izborio prvo vodstvo, pogodio je s igračem više za 6:5. Hrvatska obrana u tom razdoblju igre nije nalazila odgovore na ruska napadačka pitanja te su i zahvaljujući tome Rusi održavali gol prednosti. Merkulov je tako uoči posljednje dvije četvrtine zadržao svoju momčad u vodstvu nakon što je golom iz igre bio strijelac za 7:6.


Revija izjednačenja
Kod 7:7 Hrvatska se uspjela obraniti iako je bila bez čak dvaju isključenih igrača, a za nagradu je uskoro Luka Bukić na drugoj strani s igračem više vratio svoju momčad u vodstvo u ovom uzbudljivom i izjednačenom nadmetanju. Uglavnom, poslije već sedam dotadašnjih izjednačenja Hrvatska je u posljednju četvrtinu uplivala s golom prednosti, imala je vodstvo 9:8. U posljednjoj četvrtini tijekom prvih nekoliko minuta isključeni su s pravom zamjene prvo Javier Garcia pa onda i Marko Macan, na što je izbornik Tucak protestirao i dobio žuti karton. Uskoro je tako isključen i Rus Kiselev, a u međuvremenu je Bušlje uspio vratiti vodstvo svojoj momčadi nepunih pet minuta do kraja. U dramatičnoj završnici Josip Vrlić je minutu i 20 prije kraja pogodio za 11:10, ali Kholod je s igračem više samo 16 sekundi prije isteka vremena uspio poravnati na 11:11 i odluku prebaciti na rulet peteraca, gdje je ovoga puta slavila hrvatska momčad.
HRVATSKA                      25(11)
RUSIJA                      24(11)




(4:3, 2:4, 3:1, 2:3 peterci 14:13)
ROTTERDAM – Plivalište u Rotterdamu. Suci Zwart (Nizozemska) i Alexandrescu (Rumunjska).
HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović 1, Lončar, Joković 1 (1), Bukić 1, Vukičević 2, Bušlje 2, Miloš 1, Vrlić 2, Burić 1, Garcia, Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.
RUSIJA: Kostrov, Sučkov 1, Kiselev 1, Dereviankin, Ašaev, Kharkov 3, Merkulov 2, Nagaev 1, Pronin 1, Kholod 2, Lisunov, Šepelev, Ivanov. Izbornik: Sergej Evstignejev.