Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Počinje sezona peludnih alergija

22.02.2021. 15:00


Početak ožujka obično označava i početak sezone peludnih alergija. Peludne alergije ometaju život i rad, a nerijetko mogu dovesti i do drugih komplikacija. Peludna zrnca najčešći su uzrok alergijskih bolesti dišnog sustava te predstavljaju najsnažniji prirodni alergen današnjice. Na zadarskom području najbrojnija su peludna zrnca iz porodice čempresa, koja su u zraku prisutna gotovo cijele godine, ali maksimalne vrijednosti dostižu kroz veljaču ili ožujak. S obzirom na to da ulazimo u to sezonu, razgovarali smo sa zadarskom liječnicom dr. Danijelom Peroš-Pucar koja nam je rekla kakvo je stanje u Zadarskoj županiji.


Dominiraju peludna zrnca iz porodice čempresa
– Na području grada Zadra moderna aerobiološka ispitivanja provode se od 2006. godine u suradnji s Gradom Zadrom. Uzorci peludnih zrnaca skupljaju se pomoću automatskog volumetrijskog uređaja tipa Hirst koji je smješten na krovu zgrade Poliklinike. Na temelju dugogodišnjeg ispitivanja može se reći da u atmosferi grada Zadra izrazitu dominaciju imaju peludna zrnca iz porodice čempresa koja su prisutna u zraku gotovo cijelu godinu, a maksimalne vrijednosti dosežu upravo u ovo vrijeme. Oni se smatraju niskim do umjerenim alergenima, međutim, pri visokim koncentracijama mogu izazvati alergijsku reakciju kod stanovništva. Njihov period cvatnje je gotovo cijelu godinu, a karakteristično je da su visoke koncentracije njihovih peludnih zrnaca na našem području zabilježene i tijekom zimskih mjeseci kada većina biljaka ne cvate, objašnjava Peroš-Pucar, dodajući kako ne stvara samo čempres probleme već je u zraku prisutna i koncentracija peludi drugih drvenastih biljaka, ali i raznih trava i korova.
– Od peludnih zrnaca ostalih drvenastih biljaka koja nalazimo u zraku u periodu od ožujka do svibnja izdvajamo peludna zrnca bora, hrasta crnike, masline, crnog graba, topole, platane, jasena, graba i javora čija peludna zrnca mogu izazvati određenu alergijsku reakciju. Peludna zrnaca porodice trava su izraziti alergeni i javljaju u periodu od travnja do srpnja s dominacijom u lipnju, dodala je Peroš-Pucar, napomenuvši kako je Zadar urbano središte te je na našem području vrlo malo neobrađenih površina, stoga se bilježi samo nekoliko različitih peludnih zrnaca iz skupine korova.


Praćenje peludne prognoze
– Na području grada Zadra u visokim koncentracijama bilježimo peludna zrnca iz porodice kopriva te ambroziju, a u niskim do umjerenim koncentracijama peludna zrnca lobode, trputca i pelina. Važno je istaknuti kako najveći dio peludnih zrnaca iz skupine korova spada u porodicu kopriva. U tu porodicu spada i svojta zidna crkvina koja je često prisutna duž gradskih bedema i smatra se alergenom. Peludna zrnca te biljke prisutna su u zraku tijekom cijele godine s dominacijom u proljeće i nešto slabije u jesen, kazala je Peroš-Pucar.
Na koncentraciju peludi u zraku utječu i neki drugi čimbenici pa tako razina peludi u zraku ovisi i o vremenu, ali i dobu dana.
– Općenito se može reći kako su tijekom sunčanog i vjetrovitog vremena koncentracije peludnih zrnaca u zraku više u odnosu na kišne, vlažne i oblačne periode. Što se, pak, tiče dnevnih varijacija, najviše vrijednosti peludnih zrnaca su tijekom prvog dijela dana tj. u razdoblju između 8 i 14 sati, a najniže tijekom noći. Svakodnevnim praćenjem dinamike pojavljivanja alergenih peludnih zrnaca u zraku od primarne su važnosti kako liječnicima tako i osobama osjetljivim na određena peludna zrnca, naglasila je Peroš-Pucar dodajući kako bi građani na Facebook stranici Zavoda za javno zdravstvo Zadar mogu pratiti peludnu prognozu, a isto tako mogu instalirati mobilnu aplikaciju Peludna prognoza, gdje mogu vidjeti dnevne koncentracije pojedinih alergenih biljaka za grad Zadar, ali i druge gradove u Hrvatskoj.




Savjeti
Kako bi sezona alergija prošla što bezbolnije i sa što manje problema postoje savjeti kako se ponašati u ovom periodu. Dr. Peroš-Perica dala je nekoliko savjeta.
– Potrebno je informiranje o kretanjima peludnih alergena (pomoću besplatne mobilne aplikacije Peludna prognozaili na stranicama Zavoda za javno zdravstvo); ne treba boraviti u okolišu gdje se nalaze alergene biljke u doba cvata; ako su vrtovi oko kuće zasađeni biljem na koje je dijete alergično, trebalo bi promijeniti biljke; ako se, pak, radi o parkovima, valja izbjegavati parkove u kojima rastu biljke na koje je dijete osjetljivo te za to vrijeme birati one parkove ili sredinu gdje tih biljaka nema; osobama alergičnima na pelud preporučuje se izbjegavanje boravka u prirodi tijekom sunčanog i vjetrovitog vremena (za odlazak u prirodu izabrati period nakon kiše, jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže); pri povratku u zatvoreni prostor preporučuje se presvlačenje odjeće, pranje ruku, te po mogućnosti tuširanje i pranje kose. Također, rublje bi trebalo sušiti na zraku u vrijeme nižih koncentracija peludi, prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće koncentracije peludi, tijekom dana nositi sunčane naočale i šešire, a kad su u pitanju životinje potrebno je redovito četkati i prati kućne ljubimce, jer oni također skupljaju pelud te tijekom peludne sezone i maksimuma one biljne vrste na koju ste alergični češće boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima, savjetovala je dr. Peroš-Pucar dodajući kako je potrebno i redovito uzimati terapiju propisanu od liječnika te planirati odmor koristeći dostupne peludne kalendare za određeno područje.