Preparirano 427 predmeta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Svaki odjel Narodnog muzeja iskoristio je vrijeme pandemije
Autor: 
U ožujku lani došlo je do prodora oborinskih voda te razvoja vlage i plijesni na zidovima u velikom depou gdje se čuva između ostalog i 200 godina star herbarij. Time je Prirodoslovni odjel, osim što je izgubio izložbene prostore te veliki dio radnih prostora, ostao i bez dijela čuvaonice i bez sredstava za rad
Arhiva ZL
Prirodoslovni odjel zadarskog Narodnog muzeja

I rad u Prirodoslovnom odjelu zadarskog Narodnog muzeja u 2020. godini uvjetovan je još uvijek zatvorenim izložbenim prostorom u Medulićevoj 2 radi rekonstrukcije Providurove palače te doseljenjem radnih prostorija Galerije umjetnina u radni prostor Prirodoslovnog odjela. Također, rad Prirodoslovnog odjela poremećen je prestankom rada za vrijeme karantene radi bolesti COVID-19, kao i smanjenim sredstvima za programe. Osim toga, u ožujku 2020. došlo je do prodora oborinskih voda te razvoja vlage i plijesni na zidovima u velikom depou gdje se čuva između ostalog i 200 godina star herbarij. Time je Prirodoslovni odjel, osim što je izgubio izložbene prostore te veliki dio radnih prostora, ostao i bez dijela čuvaonice i bez sredstava za rad.
Nakon intenzivnog rada na sanaciji štete i premještanjem najosjetljivije građe iz depoa, odjel je zatvoren radi karantene. Prirodoslovnom odjelu su u prvoj polovici 2020. godine darovani dermoplastični preparati ptica te mala zbirka mrava s područja Dalmacije. Djelatnici su skupili nekoliko gmazova, ptica i sisavaca koji su u fazama prepariranja ili su završeni. Restauriran je jedan predmet, a u zbirku je vraćeno 305 predmeta koji su bili na izložbi postavljenoj 2019. godine. Različitim tehnikama preparirano je 427 predmeta. Vođena je dokumentacija o zbirkama te je u kataloški popis i inventarnu knjigu upisano 809 novih predmeta koji su ujedno i digitalizirani. Stručni rad se bazirao na determinacijama vrsta u zbirkama, a završila je i revizija građe Geološko - paleontološke zbirke, te dijela herbara. Sav novi materijal je determiniran. Redovno je tri puta napravljena dezinsekcija oba depoa. Napisano je i deset priloga za rubriku »Prirodnina mjeseca« i pet priloga za objavu na WEB stranici zadarskog Narodnog muzeja. Upriličena je i virtualna izložba »Priroda u parku« koja je dio zajedničke virtualne izložbe NMZ-a »Priroda Zadra«. U suradnji s drugim odjelima i službama NMZ -a u Kneževoj palači, postavljena je i izložba »Krš, grad i more«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)