Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Puno posla i u vrijeme pandemije

22.02.2021. 11:44


Prošle je godine Etnološkom odjelu Narodnog muzeja darovano 115 predmeta s područja sjeverne Dalmacije. Riječ je o 47 nošnji, 16 komada kućnog tekstila, četiri predmeta obrta i rukotvorstva, dva predmeta iz zbirke obitelji Petrović i 46 predmeta iz novoosnovane zbirke suvenira. Svi darovani predmeti su fotografirani kao i 20 ranije pristiglih predmeta. Također, fotografirane su i sve održane edukativne radionice paške čipke, kraluša, pričanja tradicijskih priča, potom radionica – »Zar prorok Jona ima što reći mladim« te radionice maske i zračnog kista. Sveukupno 422 snimke – rekla je ravanateljica zadarskog Narodnog muzeja Renata Peroš odgovarajući na pitanje čime su se sve bavili muzejski djelatnici u vrijeme pandemije koja nažalost, još uvijek traje.
Osim toga, kako je naglasila ravnateljica Peroš, konkretno, kada je riječ o Etnološkom odjelu NMZ-a, neprekidno, kroz lanjsku godinu, pružala se i stručna pomoć pri izradi tradicijske nošnje sjeverne Dalmacije nekolicini KUD-ova iz sjeverne Dalmacije i Zagrebačke županije, stručna pomoć pri kreiranju i oblikovanju kostima za pjevačku skupinu tradicijskih pjesama »Kantalice« te su muzejski djelatnici rado pružali i savjetodavnu pomoć i prijedloge za izradu košarkaškog dresa za Muzej košarke u osnivanju kao i stručnu pomoć za izbor i obradu kostima te su bili i svojevrsna supervizija na snimanju dokumentarnog filma u sklopu projekta EU-a »Remember« u kojem je NMZ partner.


Puno posla u Etnološkom odjelu
– Izvršena je interna revizija zbirke tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović, a radi se o 106 predmeta. Položen je i stručni ispit za zvanje kustos pod nazivom »Umjetnost tapiserije – Zbirka tkanja i tapiserije Ivana i Ane Tomljanović u NMZ -u pod nazivom »U susret stalnom izložbenom postavu Donacije tapiserija Ivana i Ane Tomljanović«. Etnološki odjel je u Kneževoj palači organizirao i gostovanje splitskog Etnografskog muzeja s izložbom »Etnografski opus fotografa Stihlera«, priredio izložbu kostima »La Commedia dell’arte«, te sudjelovao na skupnoj izložbi NMZ »Krš, grad i more«. U Instituto Balassi Accademia d’Ungheria u Rimu održao je i izložbu kostima iz predstave »Alisa i Bijeli Zec« – dodala je Renata Peroš.
U Etnološkom odjelu Narodnog muzeja, djelatnici su također, pripremili i materijal za skupnu virtualnu izložbu NMZ »Parkovi Zadra« pod nazivom »PARK- mjesto dokolice i društvenih trendova«. Održana su dva predavanja: »Fuštan postaje in – Fuštan u odijevanju nekad i danas« za Noć muzeja te predavanje »Voli, ne voli, tko, koga, kako i zašto…«


Dvije aktivnosti u sklopu Etno dana Zadarske županije
– Tiskan je katalog »Ojkanje na smotrama folklora Zadarske županije u vremenskom razdoblju od 2012 do 2019. godine koji je, zapravo, rezultat prenamjene sredstava Ministarstva kulture za Smotru folklora koja se nije održala zbog epidemije koronavirusa i deplijan uz izložbu »Commedia delll’arte«. Za tisak je pripremljen digitalni katalog »Donacije tapiserija Ivana i Ane Tomljanović TAPISERIJE u zbirci Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar«, a katalog će se naknadno tiskati. Od Etno dana Zadarske županije održane su samo već navedene etno radionice i gostujuća splitska izložba – objasnila je ravnateljica Peroš, govoreći o aktivnostima u vrijeme pandemije COVID-a 19.