Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bura odnijela i prvi dan proljeća

Autor:

21.03.2009. 23:00
Bura odnijela i prvi dan proljeća

Foto: Zvonko KUCELIN



Osim problema u cestovnom i morskom prometu bura nije prouzročila neku veću štetu. Iz zadarske Vatrogasne postaje doznajemo kako su imali jednu intervenciju u kojoj je najvjerojatnije jak udar bure srušio granu sa stabla u Peroviju Vladimira Nazora


Prvi dan proljeća na zadarskom je području obilježila orkanska bura koja je na udare prelazila 130 kilometara na sat te niska temperatura zraka od jedva osam stupnjeva Celzijusevih.
Jaki udari olujne bure na Paškom su mostu prevrnuli kamion čiji je vozač, srećom, samo lakše ozlijeđen. Nakon toga je Paški most zatvoren za sav promet. Za sav promet zatvorena je bila i autocesta od Sv. Roka do Maslenice kao i dio Jadranske magistrale, između Senja i Karlobaga. Zbog olujne bure nije se moglo ni prometovati dionicom autoceste A 1, između čvorova Posedarje i Sveti Rok. Ipak, obilazak je bio moguć državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina. Ni državnom cestom od Maslenice do Zatona Obrovačkog, te dionicom Jadranske magistrale od Senja do Karlobaga također se nije smjelo voziti.
Jaka bura uzrokovala je i probleme u brodskom prometu pa su četiri Jadrolinijine brodske linije kasnile s polaskom iz Zadra. Naime, sve su trebale krenuti između 13 i 15.30 sati, ali upravo u to vrijeme su udari bure bili najjači pa su u Jadroliniji odlučili pričekati s polascima dok vjetar malo “padne”.
 – Motorni brod “Lara”, koji je iz Zadra za Iž trebao isploviti u 14, isplovio je u 16.30 sati. Katamaran “Mediteran”, koji vozi za Sali i Zaglav, umjesto u 15.30 isplovio je u 16.20 sati. I katamaran “Olea”, koji ide za Ist i Molat nije krenuo na vrijeme, umjesto je u 13.30 krenuo u 16.10 sati, rekao je Željko Žunić, dežurni operater Jadrolinije. Dodao je kako trajekt koji je vozio za Ist, Olib, Silbu i Premudu zbog olujne bure nije mogao pristati na Premudu već se vratio u Zadar.
Osim problema u cestovnom i morskom prometu bura nije prouzročila neku veću štetu. Iz zadarske Vatrogasne postaje doznajemo kako su imali jednu intervenciju u kojoj je najvjerojatnije jak udar bure srušio granu sa stabla u Peroviju Vladimira Nazora. Srećom, grana nije nikoga ozlijedila niti je išta oštetila.
Anđelko Vidović, meteorolog Meteorološke stanice Zadar rekao nam je kako su na području grada udari bure dostizali brzinu i do 80 kilometara na sat, dok su na otvorenom, a pogotovo u Podvelebitskom kanalu udari bure bili orkanskih razmjera.
Meteorolog Duško Kraljev rekao nam je kako za mjesec ožujak postoji narodno vjerovanje o tri velike i sedam malih bura tako da ova bura nije bila neuobičajena.
Najavio je da nas do kraja ožujka može očekivati još jedna bura, ali ne ovakvog intenziteta.