Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Perinčić: Pojedini igrači gledaju samo sebe i svoju statistiku

22.03.2021. 08:35


Abaligaška noćna mora i dalje se nastavlja za momčad s Višnjika. Nakon četiri vezana poraza (Mornar, dvaput Budućnost, FMP), stigao je i peti, a ovog puta s njima se doslovno poigrala ljubljanska Cedevita Olimpija koja je ostavila Zadrane na 56 postignutih koševa i s punom vrećom briga pred završni dio sezone u kojem ih očekuje teška borba za izbjegavanje pretposljednjeg mjesta na ljestvici. Navijači kluba iz grada košarke, ruku na srce, nisu ni očekivali bolje vijesti iz slovenske metropole jer je s druge strane ipak stajala jedna od najjačih momčadi u ligi, no to ne umanjuje iznimno loš dojam kojeg su ostavili košarkaši s Višnjika u 40 minuta igre na parketu dvorane u Stožicama.


Usamljeni Perinčić
Pali su igrači Ivana Perinčića doslovno bez ispaljenog metka, bez trunke borbe i bez imalo rezultatske neizvjesnosti praktički od podbacivanja lopte s centra. Na takav modus operandi nažalost već su nas navikli u svim regionalnim utakmicama odigranima tijekom ovog ožujka, jer nakon rušenja Partizana u Krešinom domu nanizalo se pet poraza koji su ozbiljno narušili odličnu atmosferu na račun osvajanja Krešinog kupa sredinom veljače. Svlačionica Zadra kao da više ne puše u isto jedro i izgleda da se Perinčiću dogodio sindrom raspuštene djece i da bez pravog autoriteta ne može pod mus nametnuti postulate kolektivne igre. Sve to zapravo ni ne čudi jer se od kraja veljače Perinčić našao potpuno usamljen na klupi, lišen svake pomoći tzv. staffa koji je u jednom takvom »velikom klubu« sveden na tek jedno ime, ono kondicijskog trenera Marija Mandira. Bez glavnog trenera Veljka Mršića, Perinčić je zapravo »ni kriv ni dužan« upao u pravu »kašetu brokava«, jer evidentno je da ga igrači ne slušaju te da igraju za sebe što je indirektno i priznao Mršićev pomoćnik nakon poraza u Ljubljani. Sve to nisu dobre vijesti pred nadolazeće krucijalne utakmice kontra Borca i Cibone u kojima se neće imati pravo na krivi korak.
– Zaslužena pobjeda Cedevite, bili su stvarno bolji u svim segmentima košarkaške igre, osim treće četvrtine. Naša igra nije bila dobra, daleko je od onoga što mi želimo. Znam da smo dan prije imali utakmicu i da smo imali putovanje, međutim neke stvari što se dogovaramo u pripremi moramo hitno mijenjati. Ne možemo igrati već petu utakmicu u nizu s preko 20 izgubljenih lopti, to je za ovu momčad stvarno previše. Moramo puno više respektirati tu loptu i taj posjed i suigrače u boljoj situaciji. Apsolutno respektiram umor od jučer i put, ali jednu stvar ne mogu nikako tolerirati, a to je sebičnost i da su pojedini igrači počeli gledati samo sebe i svoju statistiku. To pod hitno moramo promijeniti jer nas sada čekaju ključne utakmice u ABA ligi. Cedevita je puno bolja, tu uopće nema dileme, to je sastav koji je slagan da se bori za doigravanje ABA lige. Dobro igraju, čestitam njima i treneru Golemcu, a mi se pod hitno moramo okrenuti sebi i neke stvari već od danas mijenjati jer ako budemo igrali na ovaj način u srijedu, neće biti dobro – istresao je svoju dušu mladi Perinčić nakon nove blamaže njegovih štićenika u kojoj su prezentirali igru na razini srednjoškolske košarke i mogu zapravo biti zahvalni »Zmajčekima« što su igrali u tzv. leru jer bi u protivnom razlika bila i dvostruko veća od 21 poena.


Izgubljene lopte
Naravno, za taj ler Ljubljančana uvelike su »zaslužni« Perinčićevi igrači koji su od početka radili sve ono što ne treba pa je domaćin shvatio da nema potrebe trošiti previše energije kako bi stigli do pobjede. A koliko je neka momčad izvan igre najbolje će potvrditi, već opjevane ove sezone, izgubljene lopte zadarskog sastava u kojima prednjače u ligi. Najgori su regionalni sastav s prosjekom od 15 »turnovera« po utakmici, a u zadnjih pet susreta su na prosjeku od 20 izgubljenih lopti što svaki njihov protivnik debelo naplati, pa u tom grmu i leži odgovor na pitanje kako to da Zadar gotovo redovito upiše poraz praktički čim lopta krene s centra. U svom tom negativnom raspoloženju trebat će nekako pronaći formulu za krucijalan dvoboj u srijedu kontra Borca na Višnjiku. Momčad iz Čačka jednostavno mora pasti ako se misli izbjeći kvalifikacije za ostanak u ligi. Hoće li to Perinčić uspjeti usaditi u glave svojih igrača ostaje za vidjeti, ali po onome što su prezentirali u prva tri tjedna dana ožujka donosi veliku skepsu posebno zbog dojma da je mušketirsko zajedništvo u svlačionici potpuno ishlapilo povratkom igrača s odmora nakon osvajanja Kupa.