Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Zadru obilježena iranska Nova godina

22.03.2021. 11:15


U organizaciji Hrvatsko-iranskog društva Irandustan, a uz potporu Grada Zadra, u subotu je u Kneževoj palači prvi put obilježena iranska Nova godina. Zbog preventivnih mjera protiv covida broj uzvanika, nažalost, bio je ograničen te su samo rijetki imali sreće uživati u prikazu kulturnog blaga s UNESCO-ove liste nematerijalne svjetske baštine. Svečanost je otvorio predsjednik Hrvatsko-iranskog društva, gospodin Ebtehaj Navaey, zahvaljujući Zadranima na ovaako lijepom dočeku.
– Dosad smo redovito organizirali iransku Novu godinu u Zagrebu, Samoboru, Rijeci i Sisku, a organiziramo i književne večeri. Priredili smo vam jedan zanimljiv program s recitacijama i poezijom, a kasnije ćemo se i družiti, kazao je Navaey.
Uslijedile su recitacije i glazbena točka tria Franolić-Čulap-Gabrić koji je uveličao ovaj događaj, a predsjednik Hrvatsko-iranskog društva za naš je list kazao:
– Ovaj događaj prvi put organiziramo u Zadru, a naš je cilj prezentacija kulturnog blaga i tradicije stare i do 5.000 godina. Naravno da ćemo nastaviti s ovakvim događajima, ako ne proslavu iranske Nove godine, onda neki drugi program jer Zadar nam je drag i ljudi su susretljivi, kazao je na tečnom hrvatskom gospodin Navaey koji već dugi niz godina živi u Hrvatskoj.
Na svečanosti je bila i jedna zanimljiva gošća, magistra iranistike Tea Krizmanić koja perfektno govori perzijski jezik. Otkrila nam je kako se odlučila za ovaj, a ne neki uobičajeni svjetski jezik.
– Još dok sam bila u osnovnoj školi i kasnije u prvom razredu srednje škole zanimao me je Bliski istok te sam otišla na studij u Sarajevo jer tamo imaju arapski, turski i perzijski jezik i završila iranistiku. U Hrvatskoj još, nažalost, nema interesa za orijentalne jezike, ali uspijevamo raditi te sada dajem privatne sate perzijskog jezika, kazala nam je ova mlada Zadranka.