Vokalna radionica zaboravljenih pjesama zadarskih Arbanasa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Dina e Mel i zbor Fige oživljavaju nematerijalnu baštinu
Voditeljice radionice, muzikologinja Dina Bušić i gitaristica Melita Ivković (Dina e Mel), dugi niz godina istražuju i prikupljaju tradicijske arbanaške pjesme, a 2020. godine objavljuju album »Bërbili (Slavuj) - zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa« u suradnji s iskusnim glazbenim istomišljenicima Edinom Karamazovim, Miroslavom Tadićem i Yvette Holzwarth
Muzikologinja Dina Bušić i gitaristica Melita Ivković

Zbor Fige pod okriljem udruge Kamene babe u 2022. godini organizira niz vokalnih radionica u kojima spaja suvremene edukatore i tradicionalnu vokalnu baštinu. Prva u nizu radionica oživljava vokalnu baštinu zadarskih Arbanasa pod vodstvom dua Dina e Mel i namijenjena je svima, bez obzira na pjevačko iskustvo. Radionica je besplatna i održat će se 26. i 27. ožujka od 18 do 20 sati u prostorijama kulturno umjetničke udruge »Vicko Zmajević« u Arbanasima.

Voditeljice radionice, muzikologinja Dina Bušić i gitaristica Melita Ivković (Dina e Mel), dugi niz godina istražuju i prikupljaju tradicijske arbanaške pjesme, a 2020. godine objavljuju album »Bërbili (Slavuj) - zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa« u suradnji s iskusnim glazbenim istomišljenicima Edinom Karamazovim, Miroslavom Tadićem i Yvette Holzwarth.
Vrijednost albuma Bërbili ogleda se i u činjenici što je arbanaški govor, prema procjeni UNESCO-a, danas jedan od najugroženijih u Europi. Autori koji su sudjelovali na stvaranju albuma unijeli su vlastite sudbine, iskustva i glazbeni ethos u aranžmane čime su dali novi život arbanaškoj tradicijskoj glazbi.
Zbor Fige čine žene i muškarci raznih pozadina, profesija i interesa, ali jednake zajedničke ljubavi prema glazbi, ljudima, prirodi, smijehu, druženju, sklapanju novih prijateljstava i proučavanju funkcioniranja vlastitog tijela - što pjevanje svakako jest.

Pod vodstvom vokalistice, pjesnikinje i vokalne pedagoginje Marte Kolega, Fige od 2019. godine radom, posvećenošću i ljubavlju oživljavaju i upisuju suvremeni kod u tradicijsku glazbu odgovarajući na rastuću potrebu građana za snagom i dirljivom jednostavnošću nematerijalne vokalne baštine. Zborsko-edukativni program »Nematerijalna vokalna baština u suvremenom kontekstu« podržan je od strane Grada Zadra. Zahvaljuju KUU »Vicko Zmajević« na suradnji i ustupanju prostora.

Prijava na radionicu je obvezna i može se izvršiti popunjavanjem obrasca: https://forms.gle/wmhnypMQ7cqXaXAH8 ili na broj mobitela 0955127638 (Zrinka Džoić, članica Figa).
U slučaju dodatnih pitanja, možete se obratite zboru Fige putem adrese e-pošte zbor.fige@gmail.com.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)