Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vršani pristupaju projektu 1. svibnja?

Autor: Velimir Brkić

21.04.2010. 22:00
Vršani pristupaju projektu 1. svibnja?

Foto: Jurica PREDOVAN



Jedinstveni sustav odvodnje obuhvaća naselja Privlaka, Nin, Zaton, Vrsi i Ninski Stanovi te njihove turističke i gospodarske zone i nije nezamijećeno prošla odsutnost predstavnika Općine Vrsi, kako na javnoj raspravi u Privlaci tako i na potpisivanju partnerskog sporazuma u Ninu. Na kraju je na inicijativu Vršana usuglašeno da se konačna odluka o pristupanju projektu odgodi do 1. svibnja
Vidljiva realizacija projekta izgradnje sustava prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda s područja grada Nina te susjednih općina Privlaka i Vrsi procijenjen na 30 milijuna eura, odnosno oko 210 milijuna kuna, još nije započela. Umjesto građevinskih strojeva u ovim lokalnim jedinicama zbog pravnih i inih nejasnoća čuje se tek “brujanje” nezadovoljstva žitelja i pojedinih čelnih ljudi na ovom području.
Odsutnost Općine Vrsi
Put do realizacije i nije tako jednostavan. Izgradnja takvog kapitalnog infrastrukturnog objekta zahtijeva opsežnu tehničku dokumentaciju i novac. Prije godinu-dvije javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš sustava javne odvodnje uznemirila je duhove u Privlaci jer su se zajedničke mehanički pročišćene otpadne vode trebale ispuštati u more u privlačkom akvatoriju putem podmorskog ispusta. Privlačani su zbog učinkovitijeg očuvanja flore i faune uz mehanički tražili i biološki pročiščivać.
Krajem protekle godine u gradskoj vijećnici Grada Nina je između ninskog komunalnog poduzeća “Komino”, Hrvatskih voda i Phare 2006., Project Pipeline za IPA/strukovni fondovi potpisan partnerski sporazum razvoja projekta ” Nin – obrada kanalizacijskih otpadnih voda” s kojim će pripremiti potrebna dokumentacija za dodjelu potrebnih financijskih investicija iz Europske zajednice od dana kad Republika Hrvatska postane punopravna članica EU, najvjerojatnije 1. siječnja 2012. godine. Glavni cilj partnerskog sporazuma je iznaći način da ovoj kanalizacijski sustav bude održiv, odnosno isplativ. A kako jedinstveni sustav odvodnje obuhvaća naselja Privlaka, Nin, Zaton, Vrsi i Ninski Stanovi te njihove turističke i gospodarske zone nije nezamijećeno prošla odsutnost predstavnika Općine Vrsi, kako na javnoj raspravi u Privlaci tako i na potpisivanju partnerskog sporazuma u Ninu.
Riječ je o segmentu Jadranskog projekta “Čisti Jadran” kojim se rješava problem septičkih jama, a u kojem su lokalne uprave u Ninu, Privlaci i Vrsima, odnosno svi njihovi žitelji, dužni sudjelovati s 30 posto zajedničkih vlastitih sredstava kroz povećanje cijene vode.
Usuglašavanje
Prije desetak dana ovaj dugo godina pripreman projekt je došao do faze kada su se navedene tri jedinice lokalne samouprave trebale usuglasiti kako i na koji način dalje te s koliko će tko novčanih sredstava sudjelovati u ovom izuzetno zahtjevnom financijskom kolaču. Na kraju je na inicijativu Vršana usuglašeno da se konačna odluka o pristupanju projektu odgodi do 1. svibnja.
– Tijekom idućeg tjedna održat će se sjednica Općinskog vijeća na kojoj će se donijeti odluka o projektu. Osobno projekt svesrdno podržavam jer osigurava očuvanje i zaštitu okoliša od onečišćenja otpadnim vodama, osigurava vrlo visoku kakvoću mora u priobalnom području te ekološki prihvatljiv gospodarski razvitak. Bez rješenja kanalizacije nema budućnosti turizma, nema budućeg razvoja. To je dio naših prioriteta. Međutim, kao općinska načelnica brinem se za čak 3.000 građana te sam također mišljenja da o projektu koji će izravno utjecati na kućni budžet trebaju odlučiti građani, kaže vrška načelnica Sandra Vukić.
– Osim dosadašnje netransparetnosti u svezi projekta, nimalo nije beznačajno da u ovim recesijskim vremenima građanima jednostavno nema nikakvog smisla uzimati novce kroz povećanu cijenu vode jer oni naprosto nemaju iz čega više izdvajati novac. Treba bi osnovati i zajedničko komunalno poduzeće kao što su to, primjerice, osnovali Sukošan i Bibinje koji rade jedinstveni kanalizacijski sustav sa zajedničkim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda i podmorskim ispustom, predlaže Sandra Vukić.
 


Projekt “Čisti Jadran”


Podsjetimo, veliki Jadranski projekt “Čisti Jadran” financiran je iz sredstava zajma Svjetske banke, te iz sredstava državnog proračuna, Hrvatskih voda i iz sredstava jedinica lokalne samouprave putem cijene za razvoj komunalnih djelatnosti, odnosno povećanjem cijene gradske vode. Vlada RH je za drugu fazu projekta uzela zajam od Svjetske banke od 60 milijuna eura, a toliki je iznos osiguran i kod domaćih izvora: 22 posto iz državnog proračuna, desetak posto daju Hrvatske vode, a ostalo jedinice lokalne samouprave.




 


Druga faza


Tijekom druge faze projekta “Čisti Jadran” vrijednog 280 milijuna eura nastojat će se poboljšati odvođenje otpadnih voda u 33 priobalna grada i općine. Cres, Mali Lošinj, Poreč, Rab, Murter, Nin-Privlaka, Sukošan-Bibinje, Vodice, Hvar, Supetar i Brač bit će među lokacijama u kojima se očekuje skora realizacija projekta dok se za Nacionalni park Mljet, Župu Dubrovačku, Primošten, Metković, Vela Luku, Crikvenicu, Rovinj, Pula sjever i Medulin ubrano radi na pripremi projekata. Prije desetak dana generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić je potpisao 38,7 milijuna kuna vrijedan ugovore o podzajmu za provedbu potprojekta Sukošan-Bibinje. Isti projekt se provodi u Zadru i na Biogradskoj rivijeri od Draga do Sv. Petra. U projekt se uključuje i Vir.