Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Dvanaest odjela dobija nove pročelnike

21.04.2011. 22:00
Dvanaest odjela dobija nove pročelnike


Sveučilište u Zadru, točnije rektor i Senat donijeli su odluku o pokretanju postupka izbora pročelnika/pročelnice odjela za akademsku godinu 2011./2012. i akad. god. 2012./2013. (od. 1. listopada 2011. do 30. rujna 2013.). Novi pročelnici se biraju za dvogodišnje mandatno razdoblje, od 1. listopada 2011. do 30. rujna 2013., i to na odjelima za anglistiku, filozofiju, geografiju, germanistiku, izobrazbu učitelja i odgojitelja, klasičnu filologiju, pedagogiju, povijest umjetnosti, sociologiju, Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti, Odjelu za zdravstvene studije te Pomorskom odjelu. Za pročelnika može biti izabran nastavnik u znanstveno-nastavnom zvanju redovitog ili izvanrednog profesora. Iznimno za pročelnika može biti izabran i nastavnik u znanstveno-nastavnom zvanju docenta, ako na odjelu nema nastavnika s višim zvanjem.
Ista osoba može biti izabrana za pročelnika najviše dvaput uzastopno. Iznimno ista osoba može biti izabrana i više puta uzastopno ako ne postoje uvjeti izbora druge osobe.
Mišljenje o programu rada daje rektor u roku osam dana od proteka roka za podnošenje prijave za izbor (mišljenje se daje od 5. svibnja 2011. do 12. svibnja 2011.). Pročelnika bira odjelno stručno vijeće natpolovičnom većinom glasova svih članova stručnog vijeća, javnim glasovanjem, ako Pravilnikom odjela nije drugačije određeno. Natpolovičnom većinom glasova svih članova, stručno vijeće može odlučiti da se izbor obavi tajnim glasovanjem, ako Pravilnikom odjela nije drugačije određeno.
Stručno vijeće saziva pročelnik odnosno vršitelj dužnosti pročelnika, nakon prijema prijave, programa rada i rektorovog mišljenja. Izbori se moraju održati do 13. lipnja, a izvješće o rezultatima izbora dostavlja se rektoru i Senatu Sveučilišta u Zadru, koji donose i odluku o potvrdi izbora, odnosno uskrati potvrde.