Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Trolist atrakcija i ljepota Zadarske županije

21.04.2011. 22:00
Trolist atrakcija i ljepota  Zadarske županije


VI. regata “Zrmanja 2011.”, 11. Festival cvijeća – Dani cvijeća 2011. i 13. Međunarodni susret penjača “Paklenica 2011.”, povest će goste i nas od 29. travnja do 1. svibnja u vrhunac predsezone atratkivnošću i šarenilom koje na neponovljiv način svjedoče raznovrsnost ponude i ljepotu Zadarske županije
Zadarska županija ima već tradicionalno “ludo dobar” ulaz u vrhunac predsezone i najavu turističke sezone s tri tradicionalne manifestacije koje svaka za sebe plijene atraktivnošću, ljepotom i zanimljivošću. Najljepše je što se sve tri događaju na “širem prostoru”, a ne u samom Zadru i afirmiraju široki spektar raznolikosti koje ova županija pruža svojim stanovnicima i gostima.
Predstavit će se Velebit i Paklenica u sgementu adrenalinske ponude – ” Big wall speed climbing” po trinaesti put. I Zrmanja sa 6. regatom, kao i Sveti Filip i Jakov s ljepotom cvijeća, sumirajući more, planine i rijeke.
VI. regata “Zrmanja 2011.”
Ovogodišnja, VI. hrvatska rafting regata “Zrmanja 2011” održat će se 29. i 30. travnja. Ove godine se naglasak u pratećim događanjima same regate stavlja na geologiju, hidrogeologiju, kraške fenomene, ekosustav, turističku ponudu i održivi razvoj područja uz Zrmanju koji se većim dijelom nalazi na području PP Velebit. U sklopu znanstvenog simpozija i okruglog stola “Zrmanja uokvirena kršem”, koji se održava u petak 29. travnja, prvog dana regate, bit će otvorene mnoge značajne teme.
U subotu, 30. travnja, niz natjecateljsku stazu dugu 14,5 kilometara spustit će se 50 čamaca sa po šest članova posade i skiperom.
11. Festival cvijeća – Dani cvijeća 2011.
Festival cvijeća Zadarske županije “Dani cvijeća 2011.” održat će se ove godine od 29. travnja do 1. svibnja. Manifestacija se održava u sklopu Županijskih dana, organizira je Turistička zajednica Sv. Filip i Jakov pod generalnim pokroviteljstvom TZ Zadarske županije, a održat će se u centru Sv. Filipa i Jakova i uz centar hotela “Villa Donat”.
U okviru Festivala se održavaju i cvjetni show-ovi, i etno prezentacije iz raznih krajeva Hrvatske, kao i prezentacija starih običaja filipjanskog kraja.
Priprema se i izložba kaktusa, velike originalne izložbe, predavanja, književna večer, nastupi klapa…
U okviru Festivala tradicionalno se održava modna revija koju pripremaju Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zadra i Sabina Sokač iz Varaždina koja ove godine priprema samostalnu reviju i reviju za djecu pod nazivom “BAMBI by Sabina Sokač”.
Također se u organizaciji Dječjeg vrtića “Cvit” iz Sv. Filipa i Jakova priprema tradicionalni cvjetni korzo vrtića Zadarske županije koji u nedjelju okuplja oko 300 polaznika dječjih vrtića. Tijekom sva tri dana organiziraju se prigodne radionice za djecu uz zabavni program i animaciju kao i tradicionalno gostovanje FIFI i cvjetnog društva.
Uvečer je organiziran zabavni program za posjetitelje.
13. Međunarodni susret penjača “Paklenica 2011.”
Od 29. travnja – 1. svibnja održat će se i 13. međunarodni susret penjača “Pakelnica 2011.” a što je sinonim za čitav niz atraktivnih manifestacija. Riječ je o tradicionalnom susretu planinara i penjača uz raznovrsan program.
Program obuhvaća:
– BIG WALL SPEED CLIMBING PAKLENICA 2011., natjecanje u brzom penjanju velikih stijena,
– KID SPEED PAKLENICA 2011., natjecanje u penjanju za djecu,
– PAKLENICA OUTDOOR FILM FESTIVAL 2011., kao i sajam outdoor opreme, koncerti, video i dijaprojekcije, stručna predavanja i dr.
Pozvani svi poklonici planinarenja i penjanja.
XII. međunarodni susret penjača Paklenica 2011., zacijelo je najprepoznatljiviji po jedinstvenom natjecanju u brzinskom penjanju velikih stijena BIG WALL SPEED CLIMBING.
Dakle u dane vikenda na prelasku travnja na svibanj nikome na ovom prostoru, tko se potrudi i priključi naznačenim manifestacijama, neće biti dosadno. Nadajući se i želeći organizatorima lijepo vrijeme očekujemo pravi vatromet dobrog raspoloženja i vrhunsku promociju ovdašnjeg turizma.