Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I kapulice mlade …

22.04.2019. 15:00
I kapulice mlade …


Osim samog divnog značenja Uskrsa, koji u sebi nosi poruku nade i  novih početaka, svi se mi veselimo i onom prizemnijem dijelu: Uskršnji  doručak, truckanje tvrdo kuhanih jaja, i neizbježne naravno kapulice  mlade. Iako mi doslovno sline cure na samu pomisao na kapulicu, ipak  sve ostale dane u godini ideja da ju slasno smažem odmah izjutra mi  djeluje kao svetogrdna uvreda mom jadnom želucu. Ali Uskršnji doručak je ipak nešto drugo. Prva stvar na koju pomislim i slatko obliznem je baš ona – kapulica latinski Allium cepa.
Njezina svojstva i dobrobiti za zdravlje su jedan jako dugi niz za nabrajanje. Prvi od bikemijskih spojeva je ujedno i onaj zbog kojeg nastaje smijuljenje i komentari oko poljubaca ili izostanku istih: Alicin. Ovaj  prirodni spoj djeluje protiv bakterija, protiv virusa i protiv gljivica. Također, alicin se dobrim pokazao i protiv parazita, a ima i antioksidacijsko djelovanje.Znanstvena istraživanja dala su nam neke tragove da bi  alicin mogao biti lijek za dijabetes. Također, znanstvenici su uvidjeli da  se alicin može koristiti kod liječenja raka i različitih bolesti srca. Alicin  snižava kolesterol i krvni tlak te sprječava moždani udar.
Drugi bi bio kvercitin. I taj se ne šali. Kvercetin je vrlo jaka antioksidativna tvar, koja je pokazala raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Istraživanja su pokazala da djeluje protuupalno, antialergijski, antireumatski, antivirusno i antikarcinogeno, a poznata su i  njegova pozitivna djelovanja na razvoj dijabetesa i njegovih posljedica,  kod lupusa, pri smanjenju zgrušavanja krvi, smanjenju stvaranja mokraćne kiseline te na brojne funkcije enzima u organizmu. Naročito se  ističe njegovo snažno antikarcinogeno djelovanje kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usta, dojke, jajnika, želuca, jetre, dišnih  puteva i debelog crijeva.
Od ostalih blagodati posjeduje još i dijetalna vlakana, vitamin C –  važnog za imunitet i lijepu kožu, vitamin B6 – važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folnu kiselinu – esencijalne za stvaranje stanica,  kalij – blagotvornog za tlak i zdravlje srca, mangana – za zdravlje tkiva i  kostiju…
Ova biljka je toliko prepotentno djelotvorna, da su nam svojstva bila  jasna od reklo bi se pamtivjeka. I to bez ovih stručnih naziva i biokemijskih spojeva. Iako je zaista krasno kada znanost potvrdi narodna  vjerovanja.
Kako je lako konzervirati za zimu, kapula je sveprisutna u prehrani,  pa tako možda iz navike recepti ne djeluju potpuni bez nje. Nekako  smatram da kad imam luka kući i možda još koju namirnicu svejedno  mogu skuhati nešto fino. A osim što je luk lako konzervirati, ujedno i  služi za konzerviranje.
Par zanimljivosti vezanih uz ovu biljčicu. Egipćani su ga čak i štovali,  smatrali da njezin miris može vratiti u život preminule, te su smatrali  da njegov sferni oblik i koncentrični krugovi predstavljaju vječnost. I  složila bih se s tim. S filozofskog stanovišta, slojevi kapulice i suze dok  ga se ljušti mogu biti interpretacija za toliko toga vezanog uz ljudski  život. Od smiješnih situacija do upravo nade koju nam Uskrs nudi.
Grci su ga često konzumirali jer su vjerovali da čisti krv od toksina  što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga ljekovita djelovanja.
U Starom Rimu gladijatori su lukom premazivali mišiće, vjerujući da  ih to jača i smiruje bolove. Danas znamo da su ta protuupalna svojstva  sakrivena u tim spojevima čudnih imena kvercitin i alicin.
U Starom vijeku, ponekad se stanarina plačala ovim simpatičnim  „smrdljivicama“ a i smatrali su da je to zaista dobrodošao i prihvatljiv  poklon. Pa i ja bi osobno ponekad radže dobila jedan lipi buketić mlade kapulice nego cvijeća.
A da bi se izbjegle krokodilske suze dok ga usitnjavamo, postoji jednostavan trik- koristiti izrazito oštar nož a njih držati 15 minuta u frizeru.
Za neugodan miris na rukama, dovoljno je prstima prijeći preko  noža dok ga držimo pod tekućom vodom.
A za famozni zadah ima puno toga što možemo napraviti. Prožvakati  žličicu sjemenki gorušice, ili listove mente, peršina, par zrna kave,  klinčići, anis… Eto, nema izlike za ne jesti kapulicu, pogotovo s obzirom  na dobrobiti koje nudi. I to ne samo sada za proslaviti Uskrs, nastavite  li ju konzumirati do ljeta, otkriti ćete da je savršen partner za skidanje  suvišnih kilograma, na primjer upravo ovih koje se smijeramo "zaraditi" za blagdanskim stolom. Sretan Uskrs