Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

KREATIVNA RIZNICA Pakoški pečat vremena, prostora i ljudi

22.04.2019. 11:18
KREATIVNA RIZNICA Pakoški pečat  vremena,  prostora i ljudi


Prva Međunarodna likovna kolonija Pakoštane 2018.  "Pečat vremena, prostora i ljudi" putuje Lijepom Našom i predstavlja  se javnosti. Nakon fascinantne izložbe u Zavičajnom muzeju Biograd  na Moru u povodu Noći muzeja predstavljanje projekta ove likovne kolonije održalo se na Kreativnoj riznici, simpoziju kreativne industrije i  kulture koji se već petu godinu održao u Osijeku na Ekonomskom fakultetu.
Likovnu koloniju, koja je po sadržaju i programu sasvim drugačija od  uobičajenoga, predstavili su don Jure Zubović, župnik Pakoštana, Marija Balen, likovna umjetnica iz Biograda, te Verica Kovač, zagrebačka Osječanka, predsjednica Hrvatske udruge kreativnih amatera (HUKA).
– Međunarodna likovna kolonija, na kojoj je sudjelovalo 27 likovnih  umjetnika, održana je na inicijativu don Jure Zubovića i vjernika-suradnika Župe Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima. Želja svih njenih  sudionika je da taj prikaz "Pakoštana na platnu" postane tradicionalan  te će se okupljanje kolonije održati i ove godine, kazala je Marija Balen.
Na inicijativu don Jure, a koju su podržali Andrija Vanjak, ravnatelj  OŠ Pakoštane, te Senka Polegubić, likovna pedagoginja, animirana je i  grupa od 15 učenika viših razreda škole.
– Želja nam je darovati mjesto i ljude Pakoštana umjetničkim djelima  koja prikazuju njegove raznovrsne i bogate prirodne, povijesne i crkvene motive. Tome smo pridodali i pedagošku notu, u projekt smo  uključiti i djecu iz OŠ Pakoštane, kao i djecu iz Draga i Vrane, kazao je  don Jure na predstavljanju likovne kolonije.
Na prezentaciji su prikazani rezultati višemjesečnog rada na tom  projektu na kojem su održane dvije kolonije kako bi slikovni prikazi Pakoštana te izrada portreta starijih mještana ostali za pamćenje.
– Projekt je održiv, u njemu je aktivni i neizostavni sudionik lokalna  zajednica, osobito učenici OŠ Pakoštane, mladost župe i kreativni aktivisti. Cilj je kreativno povezati prošlost, sadašnjost i budućnost Pakoštana sa svijetom slike, glazbe, folklora, poručio je don Jure Zubović.
Budući da je Verica Kovač sa svojom udrugom Hrvatska udruga kreativnih amatera sudionik svih pet dosadašnjih Kreativnih riznica u Osijeku, uspjela je nagovoriti don Juru da sudjeluje projektom "Likovna  kolonija Pakoštane – pečat vremena, prostora i ljudi".
– Likovna kolonija je ideja jednog župnika da naprosto dade jedan  kulturni sadržaj svojoj župi, da mještane zapamti slikama koje, nota  bene, besplatno dijeli svojim župljanima. Time je također potaknuo jednu sinergiju između mještana Pakoštana i umjetnika iz Zagreba i zadarske okoline i donio jednu novu dimenziju u svoju župu, zaključila je  Verica Kovač.