Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kod Silbe i Premude gnijezdi se 210 parova morskog vranca

Autor: Velimir Brkić

21.05.2009. 22:00
Kod Silbe i Premude gnijezdi se 210 parova morskog vranca


Zbog nepristupačnosti grebeni su idealno gnjezdište ove ugrožene vrste. Procijenjeno je da na grebenima gnijezdi oko 210 parova, što je znatno smanjenje u odnosu na prethodne godine. Mladi vranci su označeni metalnim prstenovima i plastičnim markerima kako bi se ptice mogle lakše pratiti


Članovi udruge Animalia iz Rijeke u okviru prirodoslovnih istraživanja u prvoj polovici mjeseca svibnja na sreću ipak nisu pronašli crnu riđovku na Silbanskim grebenima smještenim na sjevernom dijelu zadarskog arhipelaga (Premuda, Silba, Olib, Škarda, Ist, Molat…) koji je uvršten u područje ekološke mreže kao međunarodno važno područje za ptice pod šifrom HR 1000034.
To područje obiluje plitkim morem i brojnim otočićima te je vrlo pogodno za gnjezdište ribojednih morskih ptica. Na Silbanskim grebenima nalazi se najveća kolonija morskog vranca (Phakacrocorax aristotelis) u Hrvatskoj, a na nekoliko otočića nalaze se i kolonije ptice male čigre (Sterna albifrons) i ptice crvenokljune čigre (Sterna hirundo).
Tijekom aktivnosti vezane za zaštitu prirode tijekom mjeseca svibnja članovi udruge Animalia crnu riđovku su pronašli na vrhu Velikoj Javornici, zrakastom grebenu s nekoliko bočnih grebena na 1.375 metara nadmorske visine u Gorskom kotoru, odnosno Velikoj kapeli.
Opasna riđovka nađena je u Gorskom kotaru visoko na grebenu, a ne na Silbansekim grebenima. Naime, nakon ornitoloških i prirodoslovnih istraživanja u Gorskom kotaru ekipa iz udruge Animalia je nastavila istraživanje na Silbanskim grebenima tako da je objava tog podatka greškom povezana s istraživanjem na Silbanskim grebenima gdje od gmazova jedino i rijetko obita bezopasna gušterica.
Šestero članova Udruge Animalia iz Rijeke u povodu Dana bioraznolikosti koji se 22. svibnja u Hrvatskoj ujedno obilježava i kao Dan zaštite prirode, a u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije, na čelu s ravnateljem mr. sc. Mirkom Đinđićem, obavilo je petodnevna ornitološka i prirodoslovna istraživanja Silbanskih grebena. Na grebenima se gnijezdi jedna od najvećih populacija morskog vranca Phalacrocorax aristotelis desmarestii, kojeg na Silbi domaći ljudi zovu njurac, a u priobalju i gnjurac i ronac.
Zbog nepristupačnosti grebeni su idealno gnjezdište ove ugrožene vrste. Procijenjeno je da na grebenima gnijezdi oko 210 parova, što je znatno smanjenje u odnosu na prethodne godine. Mladi vranci su označeni metalnim prstenovima i plastičnim markerima kako bi se ptice mogle lakše pratiti i tako saznati više o njihovu životu. Ove se morske ptice smatraju najboljim indikatorima zdravog morskog okoliša, rekao je Đinđić.
Silbanski grebeni su krajobrazno zanimljiva skupina od tri grebena u Silbanskom kanalu između otoka Silbe i Premude. Grebeni se pružaju u smjeru sjevero-zapad jugo-istok. Zbog svog položaja i konfiguracije oštrih vapnenačkih erodiranih stijena dosta su nepristupačni za pristajanje, što omogućuje relativno nesmetano gniježđenje kolonijalnih vrsta ptica poput morskog vranca. Prije desetak godina na grebenima se gnijezdilo oko 500 parova morskih vranaca, a sad se broj gnjezdećih parova znatno smanjio, stoji u izvješću riječke udruge Animalia.