Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pozlaćena sitna kuhinjska sol Paške solane

21.05.2011. 22:00
Pozlaćena sitna kuhinjska sol Paške solane


Nagrada dobivena u Novom Sadu važna je i zbog toga što je na tržištu Srbije prisutna tuzlanska sol, a Solana Pag želi osvojiti i to tržište. – Svake godine ostavljamo dovoljno salamure u pričuvi kako bismo u slučaju potrebe mogli proizvesti i veće količine, kaže tehnički direktor Bogdan Želehovski
Na Novosadskom sajmu Solana Pag je osvojila veliku zlatnu medalju za kuhinjsku sitnu sol u pakiranju od jednog kilograma koja se u trgovinama prodaje u kartonskoj ambalaži s oznakom porijekla, odnosno kao paška sol. Bogdan Želehovski, tehnički direktor Solane Pag navodi kako je upravo to važno.
Širenje tržišta
– Na ambalaži te soli piše kako se radi o paškoj soli, dakle o soli koja je proizvedena u Pagu, dok takve oznake nema na krupnoj soli, jer se ona ne proizvodi u Pagu već se samo prerađuje, rekao je Želehovski.
U Solani Pag su zadovoljni zbog nagrade koji su osvojili jer je, kažu, to priznanje kvaliteti proizvoda, ali nagrada otvara mogućnost širenja tržišta.
-Za svakog je proizvođača ugodna spoznaja da je njegov proizvod prepoznat i zbog toga nam je drago što smo na stranom tržištu, na tako velikom i važnom sajmu dobili nagradu, rekao je Želehovski.
Nagrada dobivena u Novom Sadu značajna je i zbog toga što je na tržištu Srbije prisutna tuzlanska sol, a Solana Pag želi osvojiti i to tržište.
Salamura već spremna
Kuhinjska sol proizvedena u Solani Pag je visoke kvalitete jer je more u Paškoj uvali, koje je sirovina za proizvodnju soli, jedno od najčišćih na Mediteranu.
– U studiji koja je rađena o kvaliteti mora u Paškoj uvali među ostalim se navodi kako sadržava zanemarivo male količine teških metala, a nema zagađivača i zbog toga je paška sol kvalitetna, rekao je Želehovski.
Bazeni na kojima se odvija proces proizvodnje salamure, mora visoke slanosti od 24 bomea, odnosno postotka, prostiru se na površini od 2. 500. 000 m2. Svake godine u travnju bazeni se pune morem prosječne slanosti 3 bomea koje se isparavanjem pretvara u salamuru. Ove godine se dogodilo nešto do sada nezabilježeno. Prva salamura uobičajeno se dobiva u lipnju, a u dokumentima Solane Pag se navodi kako se samo jednom salamura proizvela 30. svibnja. Međutim, ove godine i taj će se rekord oboriti. Salamura je, naime, već spremna za proizvodnju.
– Ova godina je za solare izuzetno dobra jer slanost salamure već sada iznosi od devetnaest do dvadeset bomea tako da će za nekoliko dana doseći razinu od dvadeset četiri bomea, a tada je salamura spremna za proizvodnju soli, rekao je Želehovski.
Nezabilježeno u povijesti solane
Salamura će se ove godine početi koristiti već 23. svibnja, a to u povijesti solane još nije zabilježeno. Želehovski to objašnjava velikom sušom, nizom toplih i vjetrovitih dana, dakle vremenom kakvom se solari oduvijek raduju. No, čemu se jedni raduju, drugi zbog toga tuguju. Redovnik augustinskog reda Alberto Fortis je 1774. godine u svojoj knjizi “Put po Dalmaciji” zapisao jedno svoje zapažanje o neobičnim suprotnostima na Pagu. Naveo je kako se u Novalji, gdje se živjelo od poljoprivrede, mještani mole za kišu, pa kada bi pala kiša, crkvi su davali milodare. Istovremeno, u Pagu su se molili za sušu jer se živjelo od solarstva, pa se crkvi davalo milodare ako u kasno proljeće i na ljeto ne bi palo previše kiše. Na jednom otoku, na samo desetak kilometara udaljenosti postoje dva svijeta, različite molitve i različite želje, a sve je to potaknuto prirodom koja je prema Pagu bila darežljiva barem u silnoj raznolikosti kakva se malo gdje drugdje može pronaći.
Solana Pag će proizvesti oko 120. 000 kuba salamure i 17. 000 tona soli, premda bi se moglo proizvesti znatno više.
-Proizvodimo onoliko koliko možemo prodati, a svake godine ostavljamo dovoljno salamure u pričuvi kako bismo u slučaju potrebe mogli proizvesti i veće količine, rekao je Želehovski.


 U LANCU AGROKORA


Posljednjih godina Solana Pag proizvodnju prilagođava tržištu. Uz kuhinjsku i industrijsku sol, proizvodi se nekoliko vrsta soli sa začinima, sol za perilice suđa i soli za kupanje. Solana Pag dio je zagrebačkog koncerna Agrokor što je za paške solare sretna okolnost jer Agrokor ima dobro organiziranu distribuciju i trgovački lanac.




 TISUĆU GODINA BEZ PRESTANKA


Na Pagu se sol proizvodi najmanje tisuću godina. Toliko je, naime, star prvi zapis o proizvodnji soli u Pagu. Po tome je proizvodnja soli u Pagu najstarija na svijetu. Postoje starije solane, ali na svijetu ne postoji solana koja toliko dugo radi bez prestanka.