Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ostojić: Zadarska bolnica ima sjajne sestre i liječnike, ali loš menadžment

21.05.2012. 22:00
Ostojić: Zadarska bolnica ima sjajne sestre i liječnike, ali loš menadžment


Činjenica je da Opća bolnica Zadar, kada je kompariramo sa sličnim bolnicama, ima izrazito veliki broj djelatnika, a inače imaju sjajne sestre i sjajne liječnike, odgovorio je ministar navodeći kako vjeruje da je njegovo ministarstvo puno učinilo i za zadarsku Opću bolnicu jer je „platilo i njezin dug iznad 365 dana”


Ministar zdravlja Rajko Ostojić tijekom dvodnevnog boravka u Zadarskoj županiji nije posjetio Opću bolnicu Zadar jer nije dobio poziv, niti od župana, niti od ravnatelja bolnice. Rekao je to ministar Ostojić odgovarajući novinarima na kritike ravnatelja Opće bolnice Zadar Darija Nekića koji mu je u medijima zamjerio što upućuje kritike na račun broja zaposlenih u zadarskoj bolnici bez da je došao upoznati se sa situacijom. Županu i ravnatelju Opće bolnice ministar je ponudio znanje njegovog ekspertnog tima.
Ako župan treba pomoć, vrlo rado ću doći
– Vrlo sam zainteresiran za situaciju o zadarskoj Općoj bolnici. Ako dobijem županov poziv, vrlo rado ću doći. Ako župan treba pomoć, a očito je treba, u upravljanju zdravstvenim ustanovama, vrlo rado ću doći. U Specijalnu ortopedsku bolnicu u Biogradu sam došao jer mi je vrlo važno zbog smanjenja liste čekanja. Za tri operacije se već tri, četiri godine vode liste čekanja; za operacije leđa, kuka i koljena. Županijske bolnice spadaju u ingerenciju županija. Županije su osnivači domova zdravlja, zavoda za hitnu medicinu i županijskih bolnica. Ministarstvo je osnivač samo kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara. Postoje bolnice koje ne plaćaju 1.000 dana. Uspjeli smo vratiti dug svih bolnica, i županijskih za koje nemamo ingerencije, i kliničkih za koje imamo, u iznosu 300 milijuna kuna. Od 114 milijuna kuna duga koje su napravile kliničke bolnice, najviše je napravio Klinički bolnički centar Osijek u iznosu od 104 milijuna kuna i, naravno, da sam ja, odnosno Ministarstvo zdravlja, smijenilo tog ravnatelja jer je napravio ogroman dug. Kada bi netko napravio dug u milijunskim iznosima duže od 365 dana u bilo kojem društvenom segmentu, osnivač i vlasnik bi se u najmanju ruku trebao zabrinuti kakva mu je uprava, što radi, zapošljava li pretjerano, zapošljava li unatoč tome što nisu dobili dopuštenje nadležnog ministarstva. Sve to očekujem od osnivača i vlasnika, rekao je ministar Ostojić koji, ipak, nije izravno odgovorio na pitanje treba li, po njemu, župan Stipe Zrilić smijeniti ravnatelja Nakića.
Zašto bolnica proizvodi minuse
– Ja to ne znam, to pitajte župana. Osnivača, odnosno župana, pitajte zašto bolnica proizvodi minuse. Sistem koji sada funkcionira, a to je sistem zapošljavanja mimo dozvole, sistem izrazitog broja nezdravstvenih djelatnika po postelji, sistem da zadarska bolnica ima najveći limit ako usporedite sa sličnim bolnicama, a to su varaždinska i ona u Slavonskom Brodu, ne može funkcionirati. Ja samo kažem da očekujem da svi skrbe o svojim ustanovama kao što to čini Ministarstvo zdravlja. Činjenica je da Opća bolnica Zadar, kada je kompariramo sa sličnim bolnicama, ima izrazito veliki broj djelatnika, a inače imaju sjajne sestre i sjajne liječnike, odgovorio je ministar navodeći kako vjeruje da je njegovo ministarstvo puno učinilo i za zadarsku Opću bolnicu jer je „platilo i njezin dug iznad 365 dana”.


 POLIKLINIKA “U FAZI RJEŠAVANJA”




Mi ćemo unatoč tome što nismo osnivači i vlasnici  sanirati hrvatski zdravstveni sustav, a onda ćemo promijeniti zakonske i podzakonske akte, najavio je Ostojić koji je na upit novinara zadarskoj bolnici prognozirao sjajnu budućnost, no ne nužno i razvoj u  klinički bolnički centar.
– Za kliničke bolničke centre postoje jasni kriteriji.  Zadarska bolnica u svakom slučaju može imati sjajnu  budućnost, samo treba racionalnije upravljati, pametnije raspoređivati sredstva i biti bolje organiziran. Imate sjajne kapacitete, sjajne sestre i izvrsne liječnike,  dugovi su očito pitanje upravljanja, zaključio je ministar zdravlja koji je, u odgovoru na pitanje o terminu  završetka izgradnje poliklinike kazao kako je zadarska  poliklinika jedan od četiri velika problema koja mu je  ostavio prethodnik i kako je „u fazi rješavanja”.


 Opstanak biogradske bolnice ne bi trebao biti upitan


Ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić sa stranačkim kolegama dr. Renatom Sabljar-Dračevac i Damirom Šangulinom posjetio je preksinoć Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd. Dočekali su ga ravnatelj dr. Branko Uhoda i suradnici te dogradonačelnik Biograda Marijan Stopfer.
Ravnatelj Uhoda rekao je da je Ostojić prvi ministar koji je posjetio biogradsku bolnicu od 1999. godine.
– Nikada nismo uspjeli doći do ministarstva i njegovih službi, a imali smo i imamo puno problema u svom radu. No, unatoč tome, borili smo se da opstanemo i poboljšamo kvalitetu zdravstvene skrbi. No ono što nas je iznenadilo i čime se nismo mogli nositi jest izmjena mreže javne zdravstvene službe od prošle godine gdje su bez naše suglasnosti i suglasnosti lokalne samouprave jednostavno naši kreveti pripali bolnici Zadar. To svakako nije u redu bez obzira što je Županija osnivač i vlasnik bolnice. Za takve zahvate bilo je nekoliko različitih pojašnjenja, a jedno od njih, i najizvjesnije je pokušaj da se kompletna ortopedija postupno premjesti u Zadar, za što oni nemaju odgovarajuće uvjete. Inače, naš limit je 2.800.000 kuna i mi s tim pokrivamo, a radimo 1.200 operacija godišnje, napravimo oko 400 proteza kuka i koljena te participiramo u Hrvatskoj s 10 %. Stalna bojazan od tako nedefiniranog statusa naše ustanove prisutna je i kod naših djelatnika, koji se pitaju hoće li oni zakupiti dio naših kreveta, hoćemo li na posao u Zadar i slično, a što nikako nije motivacija, niti ugodno radno okruženje, kazao je Uhoda.
– Ugodno je čuti da bolnica nije u gubitku, a što se tiče većeg dijela vaših problema, oni bi uskoro trebali biti riješeni. Naime, već imamo plan sanacije zdravstva koji će zaživjeti ove jeseni, no sudeći prema pokazateljima i viđenom opstanak vaše bolnice, kao stručne specijalizirane ustanove po kojoj ste poznati, ne bi trebao biti upitan, rekao je ministar Ostojić.
J. FARKAŠ